Death Rally

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Death Rally
Death Rally kansikuva.jpg
Kehittäjä Remedy Entertainment
Julkaisija Apogee
Jakelija GT Interactive, Steam, Google Play ja App Store
Säveltäjä Jonne Valtonen
Julkaistu DOS
6. syyskuuta 1996
Windows
20. lokakuuta 2009
iPhone, iPad
31. maaliskuuta 2011
Android
helmikuu 2012[1]
Lajityyppi ajopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 16
Alusta MS-DOS, Windows XP, iOS, Android
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto CD-ROM, freeware
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Death Rally on Remedy Entertainmentin kehittämä ajopeli, jonka Apogee julkaisi MS-DOS:lle vuonna 1996. GT Interactive toimi pelin levittäjänä. Vuonna 2009 Remedy julkaisi pelistä ilmaisen Microsoft Windows -käännöksen.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä kilpaillaan vaarallisissa kilpa-ajoissa, joissa kaikki autot ovat aseistettuja. Pelaaja aloittaa vähäisellä rahamäärällä ja vaatimattomalla ajoneuvolla, tavoitteenaan edetä tuloslistalla korkeammalle. Kisan jälkeen kuski palkitaan rahasummalla, jonka määrä on riippuvainen kilpailun vaikeustasosta ja sijoituksesta rallissa. Rahaa saa myös keräämällä radoille asetettuja käteisbonuksia tai suorittamalla tehtäviä. Lopullinen päämäärä on voittaa ”The Adversary”, joka on pelin päävastustaja ja Death Rallyn kuningas.

Death Rallya voi pelata yksinpelinä tekoälyvastustajia vastaan tai enintään neljän pelaajan moninpelinä lähiverkkoyhteyden kautta. Yksinpelikampanjan tavoitteena on voittaa päävastus, ”The Adversary”, jonka peittoamista on mahdollista yrittää päästyään tuloslistan kärkeen. Jotkin tekoälyvastustajat muistuttavat nimeltään julkisuuden henkilöitä, kuten esimerkiksi Clint West (Clint Eastwood) ja Jane Honda (Jane Fonda). Julkaisijan luvalla mukaan saatiin myös Duke Nukem, joka omaan tyyliinsä huudahtaa ”Hail to the king, baby!” voittaessaan kilpailun.

Death Rallyssa on kuusi eri ajoneuvoa: Volkswagen Kuplaan perustuva Vagabond, avolava-auto Dervish, neliovinen henkilöauto Sentinel, Chevrolet Camaroon perustuva Shrieker, Porsche 911:een perustuva Wraith ja futuristinen superauto Deliverator. Autoonsa voi ostaa uusia osia, jotka parantavat auton kestävyyttä, ohjattavuutta tai huippunopeutta. Kestävyyttä parannetaan panssareilla, ohjattavuutta paremmilla renkailla ja huippunopeutta tehokkaammilla moottoreilla. Mustasta pörssistä voi hankkia kanssakilpailijoiden tuhoamista edistäviä osia, kuten puskuriin kiinnitettävän piikkirivin tai maamiinoja. Rakettipolttoaine paitsi tuo lisävauhtia myös vahingoittaa omaa, sekä perässä mahdollisesti kaahaavaa autoa. Halutessaan pelaaja voi lainata rahaa ennen kilpailua koronkiskurilta. Rahan lainaaminen on riski, sillä jos laina jää maksamatta, pelaaja joutuu vararikkoon ja peli loppuu.

Radat on jaoteltu kolmeen eri vaikeusasteiseen liigaan. Yhteensä ratoja on 19. Keskisarjan kilpailuihin suositellaan ostettavaksi Sentinel tai parempi auto. Ylimmän sarjan kilpailuihin on hyvä olla Wraith tai Deliverator. Myös huonoimmilla autoilla voi osallistua vaikeampiin liigoihin, mutta voittaminen vaatii hyvää taitoa ja tuuria. Toisinaan salaperäiset työnantajat tarjoavat rahakkaina lisätehtävinä jonkun tietyn kilpailijan auton tuhoamista tai radalle ripoteltujen steroidien keräämistä. Jos tehtävässä epäonnistuu, hämärämies suuttuu ja vie rahaa tai vaurioittaa autoa. Tehtävän voi kuitenkin olla ottamatta vastaan, jos se vaikuttaa liian vaikealta. Bonuksia saa myös, jos voittaa kolme kilpailua putkeen, tuhoaa kaikki kilpailijat tai saapuu maaliin auto vahingoittumattomana.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1996 Windows-julkaisu on Steam-palvelussa nimellä Death Rally Classic. Tämä on yleisesti mainittu 3D Realms (Apogee Software) julkaisu. Pelistä on julkaistu vuonna 2012 uusintajulkaisu Windows-alustalle Steam-palvelussa nimellä Death Rally[2].

Pelistä on julkaistu mobiilialustoille versiot iPhonelle, iPadille ja Androidille. Tammikuussa 2011 Remedy ilmoitti julkaisevansa pelistä uudistetun version iPhonelle ja iPadille[3]. Peli julkaistiin 31. maaliskuuta 2011 App Storessa. Se sisältää samoja autoja ja ratoja kuin alkuperäinen. Android-versio pelistä julkaistiin Suomessa ja Kanadassa helmikuussa 2012 ja maailmanlaajuisesti maaliskuussa 2012.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]