Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Max Payne 2: The Fall of Max Payne
Kehittäjä Remedy Entertainment Microsoft Windows
Rockstar Vienna (Xbox & PlayStation 2)
Julkaisija Rockstar Games
Jakelija Take-Two Interactive
Säveltäjä Kärtsy Hatakka
Kimmo Kajasto
Perttu Kivilaakso
Pelisarja Max Payne
Pelimoottori MAX-FX 2.0 (Windows)
RenderWare (Xbox &
PlayStation 2)
Julkaistu Windows
 • NA 14. lokakuuta 2003
 • EU 24. lokakuuta 2003
Xbox
 • NA 25. marraskuuta 2003
 • EU 5. joulukuuta 2003
PlayStation 2
 • NA 2. joulukuuta 2003
 • EU 5. joulukuuta 2003
Xbox Originals
 • 27. huhtikuuta 2009
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox
Jakelumuoto CD, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Max Payne 2: The Fall of Max Payne on suomalaisen Remedy Entertainmentin kehittämä ja yhdysvaltalaisen Rockstar Gamesin julkaisema kolmannen persoonan ammuntapeli, joka on jatkoa vuoden 2001 Max Paynelle. Peli julkaistiin Windowsille sekä PlayStation 2:lle ja Xboxille vuonna 2003. Peli on edeltäjänsä tapaan film noir -tyylinen ja käyttää hyväkseen elokuvatyylisiä tehosteita.[1]

Pelissä esitetään suomalaisen Poets of the Fall -yhtyeen kappaletta ”Late Goodbye” erilaisissa muodoissa. Pelissä soi Apocalyptican Perttu Kivilaakson soittama selloversio ensimmäisen Max Paynen tunnusmusiikista.[2][3] Max Paynen ulkonäkö on peräisin Timothy Gibbsiltä.[4]

Pelattavuudeltaan Max Payne 2 on enemmän toimintaan painottuva kuin edeltäjänsä. Pelissä hyödynnetään ensimmäisestä osasta tuttua Bullet Timea, jossa Max voi hidastaa tapahtumien kulkua ja tähdätä nopeammin kuin viholliset. Max voi ladata aseensa nopeammin kuin perinteisesti tekemällä 360 asteen pyörähdyksen. Mitä enemmän Max kukistaa vihollisia, sitä tehokkaammaksi Bullet Time muuttuu ja lopulta Maxin on mahdollista jopa väistää ohi kiitäviä luoteja.[1]

Max Payne 2 oli eräs ensimmäisistä peleistä,[5] joissa oli käytössä Havokin fysiikkamallinnuksen versio 2. Tämän ansiosta pelaaja pystyy vaikuttamaan ympäristöönsä enemmän kuin aiemmassa peleissä. Vihollisten vartalot käyttäytyvät kaatuessaan realistisesti.[1]

Max Payne on raunioituneessa kartanossa haavoittuneen naisen äärellä. Hän muistelee asioita, jotka ovat tuoneet hänet sinne.

Aiemmin Max herää huojuvana sairaalassa. Hän tietää olevansa murhayrityksen kohteena. Paetessaan sairaalasta hän kohtaa poliisipäällikkö Jim Bravuran, joka on tyrmistynyt Maxin teosta. Kommandojen ampuessa Bravuraa Max joutuu ruumishuoneelle, missä hän tunnustaa tappaneensa työtoverinsa etsivä Wintersonin.

Alfred Woden oli pitänyt sanansa. Max on vapautettu murhasyytteistään ja hän on palannut takaisin töihin New Yorkin poliisiin NYPD:hin. Eräänä iltana hän saa hälytyksen varastolla ammuskelusta. ”Siivoojiksi” itseään nimittävät rikolliset pakenevat ja Max tapaa Mona Saxin, jonka hän oli luullut kuolleen kaksi vuotta sitten. Mona on epäilty senaattori Gaten murhasta, mutta Max pysyy vaiti. Vodka-ravintolassa Max auttaa ystäväänsä Vladimir Lemiä selviämään Vincent ”Vinnie” Gognittista, joka on julistanut uuden sodan venäläistä vastaan. Vlad epäilee Gognittin usuttaneen Siivoojat Maxin kimppuun. Mona käy tapaamassa Maxia hänen kotonaan, mutta Siivoojien hyökätessä hän pakenee ja Max joutuu puolustuskannalle. Myöhemmin hän käy itse tapaamassa Monaa tämän piilopaikassa. Käy ilmi, että Siivoojat ovat murhanneet Inner Circle -seuran jäsenen, jolta Maxin piti saada selventävää tietoa. Max tappaa Siivoojien johtajan Kaufmanin, mutta hänet ja Mona tavataan rikospaikalta. Poliisit pidättävät Monan.

Poliisiasemalla päällikkö Bravura ei enää usko Maxin selityksiä Siivoojien hyökkäyksistä ja takavarikoi tämän aseet. Max epäilee Wintersonin vuotavan tietoja poliisilta ja menee kuulustelemaan Monaa. Yllättäen Siivoojat hyökkäävät poliisiasemalle kohteenaan Max ja Mona, jolloin Mona pakenee kaaoksen keskellä. Max päättää lähteä ja saa kyydin Vladilta, joka uskoo meneillään olevan sodan päättyvän pian. Max löytää Monan tämän piilopaikasta, jossa he antavat tunteilleen vallan. Siivoojat kuitenkin keskeyttävät heidät ammuskelullaan. Lyhyen taistelun jälkeen Max päättää selvittää hyökkäyksien syyn. Mona seuraa häntä, ja he löytävät Siivoojien päämajan eräältä rakennustyömaalta. Mona pelastaa Maxin hengen rakennuksen lopulta räjähtäessä. Myös poliisi saapuu taistelun myötä. Etsivä Winterson aikoo ampua Monaa tämän estäessä pidätystä, jolloin Max ampuu Wintersonia kuolettavasti. Viimeisillä voimillaan Winterson kuitenkin ampuu Maxia, jonka seurauksena Max loukkaantuu vakavasti.

Toivuttuaan Max lähtee sairaalasta ja päättää hankkia todelliset vastaukset Alfred Wodenin luota. Selviää, että Vladimir Lem on todellinen Siivoojien käskijä ja vallankumouksellinen Wodenin salaseurassa. Gognitti ja Woden tulisivat aivan minä hetkenä hyvänsä kuolemaan Vladimirin käsissä aivan kuten Max Lemin suunnitelmien mukaan. Vodkassa Maxille selviää myös, että Winterson olikin todellisuudessa Lemin liittolainen ja yritti tappaa hänet ja Monan rakennustyömaalla. Max etsii käsiinsä Vinnie Gognittin, jolle Vlad on lähettänyt pommin Captain Baseball-Batboy-asun muodossa. Mutkittaakseen Vladin suunnitelmia Max pelastaa Vinnien kommandoilta ja he suuntaavat Monan piilopaikalle. Vlad on ehättänyt sinne kuitenkin jo ennen heitä. Vlad paljastaa Maxille kuinka Woden on todellisuudessa velkaa Maxille hänen perheensä murhan ja että hän on pyrkinyt korjaamaan sitä kaikin tavoin. Lem väittää myös Monan olevan samanlainen tappaja, joka on murhannut hänen liittolaisiaan. Lopuksi Vlad ampuu Maxia päähän, tuhoaa Vinnien pommillaan ja paikka räjähtää liekkeihin. Mona löytää Maxin makaamassa verisenä lattialla, mutta saa tämän virkoamaan. Mona kehottaa Maxia lähtemään, mutta Max ei tiedä ketä uskoa ja päättää kaivaa totuuden esille.

He suuntaavat yhdessä Wodenin kartanolle, minne Vlad suunnisti. Taistelun aikana Maxille selviää Monan työskennelleen Wodenille, ja Vladin kertoneen totuuden. Lem tulee paikalle ja ampuu Monaa, koska tämä ei tunteidensa vuoksi kykene tappamaan Maxia. Woden keskeyttää tapahtumat ja käskee Vladia lopettamaan tappamisen, mutta Lem tappaa hänet. Max hyökkää aseettomana Vladin kimppuun, joka räjäyttää lattian heidän altaan ja pakenee. Max saa Vladin pudottaman aseen ja lähtee takaa-ajoon. Maxille selviää myös pian televisiosta, että Bravura on selvinnyt hengissä sairaalan tulituksesta. Max taistelee lopuksi Vladia vastaan yksin ja selviää voittajana.

Max odottaa aamuun asti Monan vierellä. Maxin perheen kuolema lakkaa lopulta vaivaamasta häntä. (Helpoimmilla asteilla Mona kuolee lopussa, mutta vaikeimmalla vaikeusasteella pelatessa hän selviää hengissä.)

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelijät:[6]

 James McCaffrey  Max Payne  
 Wendy Hoopes  Mona Sax, vastaaja  
 Jonathan Davis  Vladimir Lem, todistaja  
 Vince Viverito  luutnantti Jim Bravura  
 Jennifer Server  etsivä Valerie Winterson  
 John Braden  Senaattori Alfred Woden, vartija, myyjä  
 Fred Berman  Vinnie Gognitti, narkkari  
 David O'Brien  juontaja, myyjä  
 Michael Mags  kapteeni Baseball Bat-Boy  
 Victoria Pontecorvo  Bicycle Helmet-Girl  
 John Zurhellen  Demon, Zombi  
 Ann Scobie  leidi Amelia, Kyra Silver, tohtori  
 Chris Durham  Lordi Valentine, siivooja, vartija  
 Kevin Conroy  Lordi Jack, siivooja, kommando  
 Marge Redmond  äiti, naapuri  
 Matias Myllyrinne  Flamingo  

Max Payne 2:ssa modaaja-piireille on annettu jälleen vapaat kädet. Max Payne 2:een on tehty kymmeniä modeja. Niissä on muokattu tai luotu uusia hahmoja, kenttiä ja aseita. Modeilla on yleensä omat kotisivut joilta voi ladata uusimman version, yleensä ilmaiseksi.[7]

Fanien iloksi tammikuussa 2009 julkaistiin myös Mona: The Assassin, joka toimii tarinan lisäosana pelissä seikkailevan Monan näkökulmasta. Modin on tehnyt Remedyn pelisuunnittelija Mikael Kasurinen yhteistyössä modausmestareiden Clement Melendezin ja Diego Jimenezin kanssa.[8]

Max Payne 2:n modityökalut voi ladata Rockstar Gamesin sivuilta. Modifointipakettiin sisältyvät:

 • Maxed2, kenttäeditori
 • ParticleFX, efektieditori
 • RasMaker2, modin purku- ja pakkausohjelma
 1. a b c Douglass C. Perry: Max Payne 2: Uptade IGN. 25.11.2003. IGN Entertainment In. Viitattu 31.10.2017. (englanniksi)
 2. Kokkola, Susanna, Yli-Ojanperä, Elina: Suomalainen Max Payne ampui tiensä maailman tietokonepelimarkkinoille Elävä arkisto. 24.7.2009. Yleisradio Oy. Viitattu 31.10.2017.
 3. Iwasaki, Scott: Apocalyptica: cello quartet goes heavy metal Deseret News. 18.4.2008. Deseret Digital Media. Viitattu 31.10.2017. (englanniksi)
 4. Josh West: Who will be the face of Max Payne in the Remedy/Rockstar remake? gamesradar.com. 5.8.2022. (englanniksi)
 5. Norem, Josh: Max Payne 2: The Fall of Max Payne. Maximum PC, 01.2007, s. 93. Future US. ISSN 1522-4279. Google-kirjat. Viitattu 31.10.2017.
 6. Max Payne 2: The Fall of Max Payne (2003) behindthevoiceactors.com. Viitattu 20.12.2022. (englanniksi)
 7. Max Payne 2:The Fall of Max Payne Mods GameWatcher. Viitattu 31.10.2017. (englanniksi)
 8. Lintula, Matti: Max Payne saa lisää Monaa kakkoseen V2.fi. 20.1.2009. Alasin Media Oy. Viitattu 31.10.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]