MHM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MHM
Kehittäjä Mikko Forsström
Julkaisija Mikko Forsström
Julkaistu 1997–2000
Lajityyppi managerointipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta MS-DOS
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

MHM on Mikko Forsströmin kehittämä ja julkaisema tekstipohjainen jääkiekkomanagerointipelisarja. Forsström julkaisi MHM:stä kolme isompaa versiota: MHM 97 vuonna 1997, MHM 99 vuonna 1998 ja MHM 2000 vuonna 2000. MHM on lyhenne sanoista Maso Hockey Manager, mutta tekijä päätyi pelkkään lyhenteeseen, koska nimi sai aikaan epämiellyttäviä mielleyhtymiä.lähde?

Alkuperäinen MHM 97 on tehty Iikka Ojansivun Pro Hockey Managerin pohjalta. Ensimmäinen julkinen versio julkaistiin 13. syyskuuta 1997. Peli sai joukon innokkaita kannattajia, ja se oli Mikrobitin kuukauden kotimainen peli joulukuussa 1997.

Ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin päänäkymä. Vasemmalla seuraavan kierroksen pelit, oikealla valikko, oikeassa alareunassa sarjataulukko ja vasemmalla inforuutu.

Pelissä jokaisella pelaajalla on oma jääkiekkojoukkueensa, jota hänen on tarkoitus johdattaa kohti mainetta ja kunniaa. Yhdellä tietokoneella peliä voi pelata samanaikaisesti neljä pelaajaa. MHM 99:stä lähtien pelaajat ovat todellisia ja ketjukoostumuksia on voinut säätää. Joka pelaajalla on taitotaso, kansallisuus, ikä, palkka, taidot yli- ja alivoimapelissä sekä jokin erikoisominaisuus kuten joukkueen poliisina toimiminen. Alusta asti pelissä on voinut tehdä toisille joukkueille jäyniä vaikkapa mukiloimalla vastustajan pelaajia. Versiossa 2000 pelissä on kolme sarjatasoa ja yhteensä neljä eri liigaa. Pelisarja on tunnettu myös sen huumorista, jota tulee jatkuvasti vastaan. Esimerkiksi useasta julkisuuden henkilöstä on pelissä hieman liioiteltu kopio. Virallisesti pelin viittaukset julkisuuden henkilöihin ovat kuitenkin tahattomia.

MHM Online[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

17. huhtikuuta 2006 pelin kehittäjä Mikko Forsström kertoi kehittävänsä uutta MHM Onlinea. MHM Onlinea voi pelata yksin- tai moninpelinä selaimessa. Peli toteutetaan PHP:llä. Försström pyrki alun perin saamaan MHM Onlinen valmiiksi vuonna 2009 tai viimeistään 25. helmikuuta 2010, jolloin MHM 2000:n julkaisupäivästä on kulunut kymmenen vuotta. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja seuraava takaraja oli ennen Duke Nukem Forever -pelin ilmestymistä, mutta peli ei valmistunut siihenkään mennessä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikko Forsström: MHM-online.org. Viitattu 02.07.2011.