Luettelo eri maiden ensimmäisistä avaruuslentäjistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maat, joiden kansalainen on ollut avaruudessa.

Tämä on luettelo eri maiden ensimmäisistä avaruuslentäjistä. Neuvostoliittolaisen Juri Gagarinin jälkeen 39:n eri maan ihmisiä on lentänyt avaruudessa.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

järjestys valtio avaruuslentäjä lento päiväys
1 Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto Juri Gagarin Neuvostoliiton lippu Vostok 1 12. huhtikuuta 1961
2 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Alan Shepard Yhdysvaltain lippu Mercury 3 5. toukokuuta 1961
3 Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia Vladimír Remek Neuvostoliiton lippu Sojuz 28 2. maaliskuuta 1978
4 Puolan lippu Puola Mirosław Hermaszewski Neuvostoliiton lippu Sojuz 30 27. kesäkuuta 1978
5 Saksan demokraattisen tasavallan lippu Saksan demokraattinen tasavalta Sigmund Jähn Neuvostoliiton lippu Sojuz 31 26. elokuuta 1978
6 Bulgarian lippu Bulgaria Georgi Ivanov Neuvostoliiton lippu Sojuz 33 10. huhtikuuta 1979
7 Unkarin lippu Unkari Bertalan Farkas Neuvostoliiton lippu Sojuz 36 26. toukokuuta 1980
8 Vietnamin lippu Vietnam Phạm Tuân Neuvostoliiton lippu Sojuz 37 23. kesäkuuta 1980
9 Kuuba Arnaldo Méndez Neuvostoliiton lippu Sojuz 38 18. syyskuuta 1980
10 Flag of the People's Republic of Mongolia (1940-1992).svg Mongolia Shugderdemidyn Gurragtschaa Neuvostoliiton lippu Sojuz 39 22. maaliskuuta 1981
11 Flag of Romania (1965-1989).svg Romania Dumitru Prunariu Neuvostoliiton lippu Sojuz 40 14. toukokuuta 1981
12 Ranskan lippu Ranska Jean-Loup Chrétien Neuvostoliiton lippu Sojuz T-6 24. kesäkuuta 1982
13 Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Ulf Merbold Yhdysvaltain lippu STS-9 28. marraskuuta 1983
14 Intia Rakesh Sharma Neuvostoliiton lippu Sojuz T-11 3. huhtikuuta 1984
15 Kanada Marc Garneau Yhdysvaltain lippu STS-41-G 5. lokakuuta 1984
16 Saudi-Arabia Saudi-Arabia Salman al-Saud Yhdysvaltain lippu STS-51-G 17. kesäkuuta 1985
17 Alankomaiden lippu Alankomaat Wubbo Ockels Yhdysvaltain lippu STS-61-A 30. lokakuuta 1985
18 Meksikon lippu Meksiko Rodolfo Neri Vela Yhdysvaltain lippu STS-61-B 26. marraskuuta 1985
19 Syyrian lippu Syyria Muhammed Faris Neuvostoliiton lippu Sojuz TM-3 22. kesäkuuta 1987
20 Flag of Afghanistan (1987–1992).svg Afganistan Abdul Ahad Mohmand Neuvostoliiton lippu Sojuz TM-6 29. elokuuta 1988
21 Japani Toyohiro Akiyama Neuvostoliiton lippu Sojuz TM-11 2. joulukuuta 1990
22 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Helen Sharman Neuvostoliiton lippu Sojuz TM-12 18. toukokuuta 1991
23 Itävalta Franz Viehböck Neuvostoliiton lippu Sojuz TM-13 2. lokakuuta 1991
24 Venäjän lippu Venäjä Aleksandr Kaleri
Aleksandr Viktorenko
Venäjän lippu Sojuz TM-14 17. maaliskuuta 1992
25 Belgian lippu Belgia Dirk Frimout Yhdysvaltain lippu STS-45 24. maaliskuuta 1992
26 Italia Franco Malerba Yhdysvaltain lippu STS-46 31. kesäkuuta 1992
27 Sveitsin lippu Sveitsi Claude Nicollier Yhdysvaltain lippu STS-46 31. kesäkuuta 1992
28 Ukrainan lippu Ukraina Leonid Kadenjuk Yhdysvaltain lippu STS-95 19. marraskuuta 1997
29 Espanjan lippu Espanja Pedro Duque Yhdysvaltain lippu STS-95 29. lokakuuta 1998
30 Slovakian lippu Slovakia Ivan Bella Venäjän lippu Sojuz TM-29 20. helmikuuta 1999
31 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Mark Shuttleworth Yhdysvaltain lippu Sojuz TM-34 25. huhtikuuta 2002
32 Israelin lippu Israel Ilan Ramon Yhdysvaltain lippu STS-107 16. tammikuuta 2003
33 Kiina Yang Liwei Kiinan lippu Shenzhou 5 15. lokakuuta 2003
34 Brasilian lippu Brasilia Marcos Pontes Venäjän lippu Sojuz TMA-8 30. maaliskuuta 2006
35 Iran Anousheh Ansari Venäjän lippu Sojuz TMA-9 18. syyskuuta 2006
36 Ruotsin lippu Ruotsi Christer Fuglesang Yhdysvaltain lippu STS-116 10. joulukuuta 2006
37 Malesian lippu Malesia Sheikh Muszaphar Shukor Venäjän lippu Sojuz TMA-11 10. lokakuuta 2007
38 Korean tasavalta Yi So-yeon Venäjän lippu Sojuz TMA-12 8. huhtikuuta 2008
39 Tanskan lippu Tanska Andreas Mogensen Venäjän lippu Sojuz TMA-18M 2. syyskuuta 2015

Eräät avaruudessa lentäneet ihmiset ovat syntyjään olleet eri kansalaisuutta kuin lennon aikana, täten esimerkiksi Australia voisi olla yllä olevalla listalla. Neuvostoliiton kosmonauteista osa vaihtoi vuoden 1991 jälkeen kansalaisuuttaan. Itsenäisenä valtiona esim. Ukraina sai astronauttinsa avaruuteen vasta vuonna 1997, mutta Neuvostoliiton aikana avaruudessä kävi ukrainalaisia kosmonautteja.