Franz Viehböck

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Franz Artur Viehböck (s. 24. elokuuta 1960 Wienissä) on itävaltalainen elektroniikkainsinööri[1] ja Itävallan ensimmäinen avaruuslentäjä.

Hänet valittiin Clemens Lothallerien kanssa neuvostoliittolais-itävaltalaiselle Austromir 91-lennolle. He saivat Tähtikaupungissa kaksivuotisen koulutuksen kosmonauteiksi. Viehböck lensi avaruuteen 2. lokakuuta 1991 yhdessä venäläisen Aleksandr Volkovin ja kazakstanilaisen Toktar Aubakirovin kanssa Sojuz TM-13-avaruusaluksella Baikonurin kosmodromilta. Hän teki 15 koetta Mir-avaruusasemalla yhdessä Anatoli Arzebarskin ja Sergei Krikaljovin kanssa. Lento kesti noin kahdeksan vuorokautta ja Viehböck laskeutui 10. lokakuuta 1991.

Lennon jälkeen Viehböck kulutti kaksi vuotta lennosta kertomiseen. Sen jälkeen hän toimi Rockwell International -yhtiön palveluksessa Yhdysvalloissa. Hän nousi kansainvälisen liiketoiminnan johtajaksi Wieniin Rockwellillä, kun Boeing oli ostanut yhtiön ja Itävalta oli tilaamassa F/A-18-hävittäjiä. Sen jälkeen hänestä tuli teknologiajohtaja Niederösterreichin maakuntaan. Vuodesta 2004 hän on toiminut Berndorfer AG-yhtiön johdossa. Hän on naimisissa, perheessä on yksi tytär ja kaksi poikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]