Phạm Tuân

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phạm Tuân.

Phạm Tuân (14. helmikuuta 1947 Quốc Tuấn) on vietnamilainen insinööri ja Vietnamin ensimmäinen avaruuslentäjä.

Phạm Tuân (vietnamin kielessä sukunimi tulee ensimmäisenä) opiskeli insinööriksi ja liittyi sen jälkeen silloisen Pohjois-Vietnamin ilmavoimiin. Hän osallistui Vietnamin sotaan ja ampui 27. joulukuuta 1972 MiG-21-hävittäjälentokoneella Yhdysvaltain ilmavoimien B-52 Stratofortress -pommikoneen alas Hanoin ilmatilassa. Hänet palkittiin Ho Tši Minh -palkinnolla ja "Armeijan sankari" -kunniamaininnalla, koska kyseisessä sodassa saavutettiin hyvin harvoja ilmavoittoja kummallakaan puolella. Hän pääsi jatkokoulutukseen Juri Gagarinin nimeä kantavaan Neuvostoliiton ilmavoimien sotilasakatemiaan Moninossa, josta valmistui vuonna 1979.

Huhtikuussa 1979 Phạm valittiin kosmonauttikoulutukseen Interkosmos-ohjelman puitteissa. 23. heinäkuuta 1980 hän lensi avaruuteen Saljut 6 -avaruusasemalle, josta palasi 31. heinäkuuta 1980. Tästä hän sai Lenin-palkinnon ja Neuvostoliiton sankarin kunniamaininnan.

Hän jatkoi Vietnamin ilmavoimissa yleten kenraaliluutnantiksi. Hän toimi myös ministerinä. 2000-luvun alussa hän oli puolustusministeriön palveluksessa ja myös kansanedustaja.

Phạm on naimisissa ja perheessä on yksi lapsi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peter Stache: Raumfahrer von A bis Z. Berlin: Militärverlag der Deutschen Demokratischen Republik 1988, ISBN 3-327-00527-3

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]