Luettelo 2000-luvun miehitetyistä avaruuslennoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo 2000-vuosikymmenen miehitetyistä avaruuslennoista.

  • Punainen tarkoittaa kuolonuhreja vaatinutta epäonnistumista.
  • Vihreä tarkoittaa alikiertoradan lentoa mukaan lukien epäonnistuneet yrityksen kiertoradalle.
Jatkuu sivulta Luettelo 1990-luvun miehitetyistä avaruuslennoista

2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2000 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Yhdysvallat Kevin R. Kregel
Yhdysvallat Dominic L. Gorie
Yhdysvallat Janet L. Kavandi
Yhdysvallat Janice E. Voss
Japanin lippu Mamoru Mohri
Saksan lippu Gerhard P.J. Thiele
11. helmikuuta 2000
Yhdysvallat STS-99, Endeavour
22. helmikuuta 2000
Yhdysvallat STS-99, Endeavour
Maan pinnan topografian tutkakartoitusta
Venäjä Sergei Zaljotin
Venäjä Aleksandr Kaleri
4. huhtikuuta 2000
Venäjä Sojuz TM-30
Mir 16. kesäkuuta 2000
Venäjä Sojuz TM-30
Mir-avaruusaseman korjauslento; viimeinen lento Mirille
Yhdysvallat James D. Halsell
Yhdysvallat Scott J. Horowitz
Yhdysvallat Mary Weber
Yhdysvallat Jeffrey N. Williams
Yhdysvallat Susan J. Helms
Venäjä Juri Usatšov
19. toukokuuta 2000
Yhdysvallat STS-101, Atlantis
ISS 29. toukokuuta 2000
Yhdysvallat STS-101, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolento
Yhdysvallat Terrence W. Wilcutt
Yhdysvallat Scott D. Altman
Yhdysvallat Daniel C. Burbank
Yhdysvallat Edward T. Lu
Yhdysvallat Richard A. Mastracchio
Venäjä Juri Malentšenko
Venäjä Boris Morukov
8. syyskuuta 2000
Yhdysvallat STS-106, Atlantis
ISS 19. syyskuuta 2000
Yhdysvallat STS-106, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman varustuslento; valmistautuminen ensimmäiseen pitkäaikaiseen miehistöön
Yhdysvallat Brian Duffy
Yhdysvallat Pamela A. Melroy
Japanin lippu Koichi Wakata
Yhdysvallat Leroy Chiao
Yhdysvallat Peter J.K. Wisoff
Yhdysvallat Michael Lopez-Alegria
Yhdysvallat William S. McArthur
11. lokakuuta 2000
Yhdysvallat STS-92, Discovery
ISS 24. lokakuuta 2000
Yhdysvallat STS-92, Discovery
Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolento ja varustus
Yhdysvallat William Shepherd
Venäjä Juri Gidzenko
Venäjä Sergei Krikaljov
31. lokakuuta 2000
Venäjä Sojuz TM-31
ISS
(Retkikunta 1)
21. maaliskuuta 2001
Yhdysvallat STS-102, Discovery
Ensimmäinen Kansainvälisen avaruusaseman miehistö
Yhdysvallat Brent Jett
Yhdysvallat Michael J. Bloomfield
Yhdysvallat Joseph Tanner
Kanadan lippu Marc Garneau
Yhdysvallat Carlos I. Noriega
30. marraskuuta 2000
Yhdysvallat STS-97, Endeavour
ISS 11. joulukuuta 2000
Yhdysvallat STS-97, Endeavour
Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolento; ensimmäiset aurinkopaneelit ja akut

2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2001 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Yhdysvallat Kenneth Cockrell
Yhdysvallat Mark Polansky
Yhdysvallat Robert Curbeam
Yhdysvallat Thomas Jones
Yhdysvallat Marsha Ivins
7. helmikuuta 2001
Yhdysvallat STS-98, Atlantis
ISS 20. helmikuuta 2001
Yhdysvallat STS-98, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolento; Destiny-moduuli
Yhdysvallat James Wetherbee
Yhdysvallat James Kelly
Yhdysvallat Andy Thomas
Yhdysvallat Paul W. Richards
8. maaliskuuta 2001
Yhdysvallat STS-102, Discovery
ISS 21. maaliskuuta 2001
Yhdysvallat STS-102, Discovery
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Venäjä Juri Usatšov
Yhdysvallat James Voss
Yhdysvallat Susan Helms
ISS
(miehistö 2)
22. elokuuta 2001
Yhdysvallat STS-105, Discovery
Yhdysvallat Kent Rominger
Yhdysvallat Jeffrey Ashby
Kanadan lippu Chris Hadfield
Yhdysvallat Scott Parazynski
Yhdysvallat John Phillips
Italian lippu Umberto Guidoni
Venäjä Juri Lontšakov
19. huhtikuuta 2001
Yhdysvallat STS-100, Endeavour
ISS 1. toukokuuta 2001
Yhdysvallat STS-100, Endeavour

Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolento; Canadarm2-roboottikäsi
Kazakstanin lippu Talgat Musabajev
Venäjä Juri Baturin
Yhdysvallat Dennis Tito
29. huhtikuuta 2001
Venäjä Sojuz TM-32
ISS 5. toukokuuta 2001
Venäjä Sojuz TM-31
Ensimmäinen avaruusturisti (Tito)
Yhdysvallat Steven Lindsey
Yhdysvallat Charles Hobaugh
Yhdysvallat Michael Gernhardt
Yhdysvallat James Reilly
Yhdysvallat Janet L. Kavandi
12. heinäkuuta 2001
Yhdysvallat STS-104, Atlantis
ISS 24. heinäkuuta 2001
Yhdysvallat STS-104, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolento;: Quest-ilmalukko
Yhdysvallat Scott Horowitz
Yhdysvallat Frederick Sturckow
Yhdysvallat Daniel Barry
Yhdysvallat Patrick Forrester
10. elokuuta 2001
Yhdysvallat STS-105, Discovery
ISS 22. elokuuta 2001
Yhdysvallat STS-105, Discovery
IKansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Yhdysvallat Frank L. Culbertson, Jr.
Venäjä Vladimir Dežurov
Venäjä Mihail Tjurin
ISS
(miehistö 3)
17. joulukuuta 2001
Yhdysvallat STS-108, Endeavour
Venäjä Viktor Afanasjev
Venäjä Konstantin Kozejev
Ranskan lippu Claudie Haigneré
21. lokakuuta 2001
Venäjä Sojuz TM-33
ISS 31. lokakuuta 2001
Venäjä Sojuz TM-32
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Yhdysvallat Dominic L. Gorie
Yhdysvallat Mark E. Kelly
Yhdysvallat Linda M. Godwin
Yhdysvallat Daniel M. Tani
5. joulukuuta 2001
Yhdysvallat STS-108, Endeavour
ISS 17. joulukuuta 2001
Yhdysvallat STS-108, Endeavour
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Venäjä Juri Onufrijenko
Yhdysvallat Carl E. Walz
Yhdysvallat Daniel W. Bursch
ISS
(miehistö 4)
19. kesäkuuta 2002
Yhdysvallat STS-111, Endeavour

2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2002 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Yhdysvallat Scott D. Altman
Yhdysvallat Duane G. Carey
Yhdysvallat John M. Grunsfeld
Yhdysvallat Nancy J. Currie
Yhdysvallat James H. Newman
Yhdysvallat Richard M. Linnehan
Yhdysvallat Michael J. Massimino
2002-03-011. maaliskuuta 2002
Yhdysvallat STS-109, Columbia
2002-03-1212. maaliskuuta 2002
Yhdysvallat STS-109, Columbia
Hubble-avaruusteleskoopin huoltolento
Yhdysvallat Michael J. Bloomfield
Yhdysvallat Stephen N. Frick
Yhdysvallat Jerry L. Ross
Yhdysvallat Steven L. Smith
Yhdysvallat Ellen Ochoa
Yhdysvallat Lee M.E. Morin
Yhdysvallat Rex J. Walheim
8. huhtikuuta 2002
Yhdysvallat STS-110, Atlantis
ISS 19. huhtikuuta 2002
Yhdysvallat STS-110, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Venäjä Juri Gidzenko
Italian lippu Roberto Vittori
Etelä-Afrikan lippu Mark Shuttleworth
25. huhtikuuta 2002
Venäjä Sojuz TM-34
ISS 5. toukokuuta 2002
Venäjä Sojuz TM-33
Ensimmäinen eteläamerikkalainen avaruudessa (Shuttleworth)
Toinen avaruusturisti (Shuttleworth)
Yhdysvallat Kenneth Cockrell
Yhdysvallat Paul Lockhart
Yhdysvallat Franklin Chang-Diaz
Ranskan lippu Philippe Perrin
5. kesäkuuta 2002
Yhdysvallat STS-111, Endeavour
ISS 19. kesäkuuta 2002
Yhdysvallat STS-111, Endeavour
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Venäjä Valeri Korzun
Yhdysvallat Peggy Whitson
Venäjä Sergei Treštšov
ISS
(miehistö 5)
7. joulukuuta 2002
Yhdysvallat STS-113, Endeavour
Yhdysvallat Jeffrey Ashby
Yhdysvallat Pamela Melroy
Yhdysvallat David Wolf
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu / Yhdysvallat Piers Sellers
Yhdysvallat Sandra Magnus
Venäjä Fjodor Jurtšihin
7. lokakuuta 2002
Yhdysvallat STS-112, Atlantis
ISS 18. lokakuuta 2002
Yhdysvallat STS-112, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Venäjä Sergei Zaljotin
Venäjä Juri Lontšakov
Belgian lippu Frank De Winne
29. lokakuuta 2002
Venäjä Sojuz TMA-1
ISS 10. marraskuuta 2002
Venäjä Sojuz TM-34
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Ensimmäinen TMA-luokan Sojuz
Yhdysvallat Jim Wetherbee
Yhdysvallat Paul Lockhart
Yhdysvallat Michael Lopez-Alegria
Yhdysvallat John Herrington
23. marraskuuta 2002
Yhdysvallat STS-113, Endeavour
ISS 7. joulukuuta 2002
Yhdysvallat STS-113, Endeavour
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Venäjä Nikolai Budarin
Yhdysvallat Ken Bowersox
Yhdysvallat Donald Pettit
ISS
(miehistö 6)
4. toukokuuta 2003
Venäjä Sojuz TMA-1

2003[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2003 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Yhdysvallat Rick Husband
Yhdysvallat Willie McCool
Yhdysvallat Michael Anderson
Yhdysvallat Kalpana Chawla
Yhdysvallat David Brown
Yhdysvallat Laurel Clark
Israelin lippu Ilan Ramon
16. tammikuuta 2003
Yhdysvallat STS-107, Columbia
1. helmikuuta 2003
Yhdysvallat STS-107, Columbia
Mikrogravitaation ja Maatutkimuksia
Ensimmäinen israelilainen avaruudessa (Ramon)
Avaruussukkula hajosi ilmakehään paluussa ja koko miehistö kuoli
Venäjä Juri Malentšenko
Yhdysvallat Ed Lu
25. huhtikuuta 2003
Venäjä Sojuz TMA-2
ISS
(miehistö 7)
27. lokakuuta 2003
Venäjä Sojuz TMA-2
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Kiina Yang Liwei 15. lokakuuta 2003
Kiina Shenzhou 5
Kiinan ensimmäinen miehitetty avaruuslento
Espanjan lippu Pedro Duque 18. lokakuuta 2003
Venäjä Sojuz TMA-3
ISS 27. lokakuuta 2003
Venäjä Sojuz TMA-2
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Yhdysvallat Michael Foale
Venäjä Aleksandr Kaleri
ISS
(miehistö 8)
29. huhtikuuta 2004
Venäjä Sojuz TMA-3

2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2004 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Alankomaiden lippu Andre Kuipers 19. huhtikuuta 2004
Venäjä Sojuz TMA-4
ISS
29. huhtikuuta 2004
Venäjä Sojuz TMA-3
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Yhdysvallat Edward Fincke
Venäjä Gennadi Padalka
ISS
(miehistö 9)
24. lokakuuta, 2004
Venäjä Sojuz TMA-4
Yhdysvallat Mike Melvill 21. kesäkuuta 2004
Yhdysvallat SpaceShipOne flight 15P
Ensimmäinen kaupallinen miehitetty avaruuslento
Yhdysvallat Mike Melvill 29. syyskuuta 2004
Yhdysvallat SpaceShipOne flight 16P
Ensimmäinen Ansari X Prize -lento
Yhdysvallat Brian Binnie 4. lokakuuta 2004
Yhdysvallat SpaceShipOne flight 17P
Toinen Ansari X Prize -lento
Venäjä Juri Šargin 14. lokakuuta 2004
Venäjä Sojuz TMA-5
ISS

24. lokakuuta 2004
Venäjä Sojuz TMA-4
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Uzbekistanin lippu Saližan Šaripov
Yhdysvallat Leroy Chiao
ISS
(miehistö 10)
24. huhtikuuta 2005
Venäjä Sojuz TMA-5

2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2005 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Italian lippu Roberto Vittori 15. huhtikuuta 2005
Venäjä Sojuz TMA-6
ISS 24. huhtikuuta 2005
Venäjä Sojuz TMA-5
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Venäjä Sergei Krikaljov
Yhdysvallat John L. Phillips
ISS
(miehistö 11)
11. lokakuuta 2005
Venäjä Sojuz TMA-6
Yhdysvallat Eileen M. Collins
Yhdysvallat James M. Kelly
Japanin lippu Soichi Noguchi
Yhdysvallat Stephen K. Robinson
Yhdysvallat Andrew Thomas
Yhdysvallat Wendy Lawrence
Yhdysvallat Charles Camarda
26. heinäkuuta 2005
Yhdysvallat STS-114, Discovery
ISS 9. elokuuta 2005
Yhdysvallat STS-114, Discovery
Ensimmäinen avaruussukkulalento sitten Columbian tuhoutumisen
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Yhdysvallat Gregory Olsen 1. lokakuuta 2005
Venäjä Sojuz TMA-7
ISS 11. lokakuuta 2005
Venäjä Sojuz TMA-6
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Kolmas avaruusturisti (Olsen)
Venäjä Valeri Tokarev
Yhdysvallat William McArthur
ISS
(miehistö 12)
8. huhtikuuta 2006
Venäjä Sojuz TMA-7
Kiina Fei Junlong
Kiina Niè Haishèng
12. lokakuuta 2005
Kiina Shenzhou 6
16. lokakuuta 2005
Kiina Shenzhou 6
Kiinan toinen miehitetty avaruuslento

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Brasilian lippu Marcos Pontes 2006-03-3030. maaliskuuta 2006
Venäjä Sojuz TMA-8
ISS 8. huhtikuuta 2006
Venäjä Sojuz TMA-7
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Ensimmäinen brasilialainen avaruudessa (Pontes).
Venäjä Pavel Vinogradov
Yhdysvallat Jeffrey Williams
ISS
(Retkikunta 13)
29. syyskuuta 2006
Venäjä Sojuz TMA-8
Yhdysvallat Steven W. Lindsey
Yhdysvallat Mark E. Kelly
Yhdysvallat Michael E. Fossum
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu / Yhdysvallat Piers Sellers
Yhdysvallat Lisa Nowak
Yhdysvallat Stephanie Wilson
4. heinäkuuta 2006
Yhdysvallat STS-121, Discovery
ISS 17. heinäkuuta 2006
Yhdysvallat STS-121, Discovery
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Saksan lippu Thomas Reiter ISS
(Retkikunta 13/14)
22. joulukuuta 2006
Yhdysvallat STS-116, Discovery
Yhdysvallat Brent Jett
Yhdysvallat Christopher Ferguson
Yhdysvallat Joseph Tanner
Yhdysvallat Daniel Burbank
Yhdysvallat Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper
Kanadan lippu Steven MacLean
9. syyskuuta 2006
Yhdysvallat STS-115, Atlantis
ISS 21. syyskuuta 2006
Yhdysvallat STS-115, Atlantis
ISS:n rakennustyöt jatkuvat.
Ensimmäinen Canadarm2:ta käyttävä kanadalainen.
Toimitetaan toinen erä avaruuspaneeleita ja akkuja.
Yhdysvallat / Iranin lippu Anousheh Ansari 18. syyskuuta 2006
Venäjä Sojuz TMA-9
ISS 29. syyskuuta 2006
Venäjä Sojuz TMA-8
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Ensimmäinen naispuolinen avaruusturisti (Ansari).
Ensimmäinen persialainen (Ansari)
Venäjä Mihail Tjurin
Yhdysvallat Michael Lopez-Alegria
ISS
(Retkikunta 14)
21. huhtikuuta 2007
Venäjä Sojuz TMA-9
Yhdysvallat Mark L. Polansky
Yhdysvallat William Oefelein
Yhdysvallat Robert Curbeam
Ruotsin lippu Christer Fuglesang
Yhdysvallat Joan Higginbotham
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu / Yhdysvallat Nicholas Patrick
10. joulukuuta 2006
Yhdysvallat STS-116, Discovery
ISS 22. joulukuuta 2006
Yhdysvallat STS-116, Discovery
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Ensimmäinen ruotsalainen avaruudessa (Fuglesang)
Yhdysvallat Sunita Williams ISS
(Retkikunta 14/15)
22. kesäkuuta 2007
Yhdysvallat STS-117, Atlantis

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2007 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Yhdysvallat / Unkarin lippu Charles Simonyi 7. huhtikuuta 2007
Venäjä Sojuz TMA-10
ISS 21. huhtikuuta 2007
Venäjä Sojuz TMA-9
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Turistilento
Venäjä Oleg Kotov
Venäjä Fjodor Jurtšihin
ISS
(Retkikunta 15)
21. lokakuuta 2007
Venäjä Sojuz TMA-10
Yhdysvallat Frederick Sturckow
Yhdysvallat Lee Archambault
Yhdysvallat Patrick G. Forrester
Yhdysvallat Steven Swanson
Yhdysvallat John D. Olivas
Yhdysvallat James F. Reilly
8. kesäkuuta 2007
Yhdysvallat STS-117, Atlantis
ISS 22. kesäkuuta 2007
Yhdysvallat STS-117, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Yhdysvallat Clayton Anderson ISS
(Retkikunta 15)
7. marraskuuta 2007
Yhdysvallat STS-120, Discovery
Yhdysvallat Scott J. Kelly
Yhdysvallat Charles O. Hobaugh
Yhdysvallat Tracy Caldwell
Yhdysvallat Richard Mastracchio
Kanadan lippu Dafydd Williams
Yhdysvallat Barbara Morgan
Yhdysvallat B. Alvin Drew
8. elokuuta 2007
Yhdysvallat STS-118, Endeavour
ISS 21. elokuuta 2007
Yhdysvallat STS-118, Endeavour
Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolento
Malesian lippu Sheikh Muszaphar Shukor 10. lokakuuta 2007
Venäjä Sojuz TMA-11
ISS 21. lokakuuta 2007
Venäjä Sojuz TMA-10
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Ensimmäinen malesialainen avaruudessa (Shukor)
Venäjä Juri Malentšenko
Yhdysvallat Peggy Whitson
ISS
(Retkikunta 16)
19. huhtikuuta 2008
Venäjä Sojuz TMA-11
Yhdysvallat Pamela Melroy
Yhdysvallat George D. Zamka
Yhdysvallat Scott E. Parazynski
Yhdysvallat Stephanie Wilson
Yhdysvallat Douglas H. Wheelock
Italian lippu Paolo Nespoli
23. lokakuuta 2007
Yhdysvallat STS-120, Discovery
ISS 7. marraskuuta 2007
Yhdysvallat STS-120, Discovery
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Yhdysvallat Daniel M. Tani ISS
(Retkikunta 16)
20. helmikuuta 2008
Yhdysvallat STS-122, Atlantis

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Yhdysvallat Stephen Frick
Yhdysvallat Alan G. Poindexter
Yhdysvallat Leland D. Melvin
Yhdysvallat Rex J. Walheim
Saksa Hans Schlegel
Yhdysvallat Stanley G. Love
2008-02-077. helmikuuta 2008
Yhdysvallat STS-122, Atlantis
ISS 2008-02-2020. helmikuuta 2008]
Yhdysvallat STS-122, Atlantis
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto ja kokoonpano
Ranska Léopold Eyharts ISS
(Retkikunta 16)
2008-03-2727. maaliskuuta 2008
Yhdysvallat STS-123, Endeavour
YhdysvallatDominic Gorie
YhdysvallatGregory H. Johnson
YhdysvallatRobert L. Behnken
YhdysvallatMichael Foreman
YhdysvallatRichard M. Linnehan
JapaniTakao Doi
2008-03-1111. maaliskuuta 2008
Yhdysvallat STS-123, Endeavour
ISS 2008-03-2727. maaliskuuta 2008
Yhdysvallat STS-123, Endeavour
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto ja kokoonpano
Yhdysvallat Garrett Reisman ISS
(Retkikunta 16/17)
2008-06-1414. kesäkuuta 2008
Yhdysvallat STS-124, Discovery
Etelä-Korea Yi So-yeon 2008-04-088. huhtikuuta 2008
Venäjä Sojuz TMA-12
ISS 2008-04-1919. huhtikuuta 2008
Venäjä Sojuz TMA-11
Kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihto
Ensimmäinen eteläkorealainen avaruudessa (Yi)
Ensimmäinen toisen sukupolven avaruuslentäjä (Volkov).
Venäjä Sergei Volkov
Venäjä Oleg Kononenko
ISS
(Retkikunta 17)
2008-10-2424. lokakuuta 2008
Venäjä Sojuz TMA-12
Yhdysvallat Mark E. Kelly
Yhdysvallat Kenneth T. Ham
Yhdysvallat Karen L. Nyberg
Yhdysvallat Ronald Garan
Yhdysvallat Michael E. Fossum
Japanin lippu Akihiko Hoshide
31. toukokuuta 2008
Yhdysvallat STS-124, Discovery
ISS 14. kesäkuuta 2008
Yhdysvallat STS-124, Discovery
ISS:n kokoonpanolento ja miehistön vaihto
Kibo-moduulin PM:n ja robottikäsivarren (JEMRMS) kuljetus ISS:lle
Yhdysvallat Gregory Chamitoff ISS
(Retkikunta 17/18)
30. marraskuuta 2008
Yhdysvallat STS-126, Endeavour
Kiina Zhai Zhigang
Kiina Liu Boming
Kiina Jing Haipeng
25. syyskuuta 2008
Kiina Shenzhou 7
28. syyskuuta 2008
Kiina Shenzhou 7
Kiinan kolmas miehitetty avaruuslento ja ensimmäinen avaruuskävely
Yhdysvallat Richard Garriott 12. lokakuuta 2008
Venäjä Sojuz TMA-13
ISS 24. lokakuuta 2008
Venäjä Sojuz TMA-12
ISS:n miehistön vaihto.
Venäjä Juri Lontšakov
Yhdysvallat Michael Fincke
ISS
(Retkikunta 18)
8. huhtikuuta 2009
Venäjä Sojuz TMA-13
Yhdysvallat Christopher Ferguson
Yhdysvallat Eric A. Boe
Yhdysvallat Donald R. Pettit
Yhdysvallat Stephen G. Bowen
Yhdysvallat Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper
Yhdysvallat Robert S. Kimbrough
15. marraskuuta 2008
Yhdysvallat STS-126, Endeavour
ISS 30. marraskuuta 2008
Yhdysvallat STS-126, Endeavour
ISS:n tarviketäydennys ja miehistön vaihto
Yhdysvallat Sandra Magnus ISS
(Retkikunta 18)
29. maaliskuuta 2009
Yhdysvallat STS-119, Discovery

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2009 laukaisut
Miehistö Laukaisualus Asuinpaikka Paluualus Tehtäväkuvaus
Yhdysvallat Lee Archambault
Yhdysvallat Dominic A. Antonelli
Yhdysvallat Joseph M. Acaba
Yhdysvallat Steven R. Swanson
Yhdysvallat Richard R. Arnold
Yhdysvallat John L. Phillips
15. maaliskuuta 2009
Yhdysvallat STS-119, Discovery
ISS 29. maaliskuuta 2009
Yhdysvallat STS-119, Discovery
Viimeisen runkoelementin ja aurinkopaneelisarjan vienti ISS:lle ja miehistön vaihto
Japanin lippu Koichi Wakata ISS
(Retkikunta 18/19/20)
31. heinäkuuta 2009
Yhdysvallat STS-127, Endeavour
Yhdysvallat / Unkarin lippu Charles Simonyi 26. maaliskuuta 2009
Venäjä Sojuz TMA-14
ISS 8. huhtikuuta 2009
Venäjä Sojuz TMA-13
ISS:n miehistön vaihto.
Venäjä Gennadi Padalka
Yhdysvallat Michael Barratt
ISS
(Retkikunta 19/20)
11. lokakuuta 2009
Venäjä Sojuz TMA-14
Yhdysvallat Scott Altman
Yhdysvallat Gregory C. Johnson
Yhdysvallat Michael T. Good
Yhdysvallat K. Megan McArthur
Yhdysvallat John M. Grunsfeld
Yhdysvallat Michael J. Massimino
Yhdysvallat Andrew J. Feustel
11. toukokuuta 2009
Yhdysvallat STS-125, Atlantis
24. toukokuuta 2009
Yhdysvallat STS-125, Atlantis
Hubble-avaruusteleskooppi: huoltolento 4 (viimeinen)
Venäjä Roman Romanenko
Belgian lippu Frank De Winne
Kanadan lippu Robert Thirsk
27. toukokuuta 2009
Venäjä Sojuz TMA-15
ISS
(Retkikunta 20/21)
kiertoradalla ISS:n miehistön vaihto.
Yhdysvallat Mark L. Polansky
Yhdysvallat Douglas G. Hurley
Yhdysvallat Christopher J. Cassidy
Yhdysvallat Thomas H. Marshburn
Yhdysvallat David Wolf
Kanadan lippu Julie Payette
15. heinäkuuta 2009
Yhdysvallat STS-127, Endeavour
ISS 31. heinäkuuta 2009
Yhdysvallat STS-127, Endeavour
Kibon viimeisten osien kuljetus ja miehistön vaihto
Yhdysvallat Timothy L. Kopra ISS
(Retkikunta 20)
12. syyskuuta 2009
Yhdysvallat STS-128, Discovery
Jatkuu sivulla Luettelo 2010-luvun miehitetyistä avaruuslennoista