Charles O. Hobaugh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Owen "Scorch" Hobaugh
Henkilötiedot
Syntynyt5. marraskuuta 1961 (ikä 62)
Bar Harbor, Maine
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti taistelulentäjä
Ura
Tyyppi astronautti
Sotilasarvo everstiluutnantti, USMC
Aika avaruudessa 36 päivää 7 tuntia 47 minuuttia
Lennot
STS-104 STS-104
STS-118 STS-118
STS-129 STS-129

Charles Owen "Scorch" Hobaugh (s. 5. marraskuuta 1961) on yhdysvaltalainen merijalkaväen upseeri, hävittäjälentäjä ja astronautti. Hobaugh on kotoisin Bar Harborin kaupungista, Mainen osavaltiosta. Hänellä on vaimo ja neljä lasta. Harrastuksinaan hänellä on muun muassa painonnosto, vesihiihto ja pyöräily.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hobaugh suoritti alemman korkeakoulututkinnon Yhdysvaltain laivastoakatemista vuonna 1984 pääaineenaan ilmailutekniikka. Ylemmän korkeakoulututkinnon hän suoritti Tennesseen yliopiston avaruusinstituutissa.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hobaugh on sotilasarvoltaan everstiluutnantti ja hänelle on myönnetty useita kunniamerkkejä osallistumisestaan muun muassa Persianlahden sotaan hävittäjälentäjänä. Hänelle on kertynyt yli 3000 lentotuntia 40 eri koneella.

Astronauttiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Astronautiksi Hobaugh valittiin vuonna 1996 ja ensimmäisen sukkulalennon hän suoritti STS-104:n ohjaimissa vuonna 2001. Astronauttiuransa mustimman hetken Hobaugh koki toimiessaan lennonjohtajana (CAPCOM) Columbian tullessa takaisin maan ilmakehään. Hänen toistava kyselynsä sukkulamiehistölle "Columbia, Houston. UHF Comm Check" on jäänyt avaruushistorian kirjoihin.

Hobaugh toimii 16. marraskuuta 2009 laukaistun avaruussukkulalennon STS-129 komentajana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]