Daniel Burbank

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daniel C. Burbank
Daniel Burbank.jpg
astronautti
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Syntynyt 27. heinäkuuta 1961 (ikä 56)
Manchester, Connecticut
Arvo kommodori (captain), USCG
Aika avaruudessa 188 pv. 21 h 49 min[1]
Valinta 1996 NASAn astronauttiryhmä
Lennot STS-106, STS-115, Sojuz TMA-22,
Retkikunta 29, Retkikunta 30
Lennon tunnus Sts-106-patch.png STS-115 patch.png Soyuz-TMA-22-Mission-Patch.png ISS Expedition 29 Patch.png ISS Expedition 30 Patch.png

Daniel Christopher Burbank (s. 27. heinäkuuta 1961) on yhdysvaltalainen astronautti. Hän on lentänyt avaruussukkulalennoilla STS-106 ja STS-115 tehtäväspesialistina. Hän osallistui Kansainvälisen avaruusaseman Retkikunta 29:n ja Retkikunta 30:n miehistöihin. Burbank on Yhdysvaltain rannikkovartioston kommodori (engl. captain). Hän on toinen rannikkovartioston astronautti Bruce Melnickin jälkeen.

Burbank syntyi Manchesterissa, Connecticutissa ja vietti kasvuvuotensa Tollandissa, Connecticutissa. Hän valmistui Tolland High Schoolista vuonna 1979. Hän kävi Fairfieldin yliopistoa, ennen kuin siirtyi opiskelemaan Yhdysvaltain rannikkovartioston sotilasakatemiaan (USCGA). Hän valmistui sähkötekniikan kandidaatintutkinnon (B. Sc.) suoritettuaan 1985 ja astui rannikkovartioston palvelukseen. Vuonna 1987 hän osallistui rannikkovartioston lennonopetukseen, valmistui lennonopettajaksi ja palveli useilla rannikkovartioston lentoasemilla. Burbank on lentänyt yli 4 000 tuntia, lähinnä rannikkovartioston helikoptereissa. Hän on osallistunut yli 1 800 lentotehtävään, joista yli 300 on ollut etsintä ja pelastuslentoja. Burbank on suorittanut maisterintutkinnon ilmailutieteestä (aeronautical science) Embry–Riddle Aeronautical Universityssä vuonna 1990.

Burbank on astronauteista koostuvan Max Q -yhtyeen jäsen. Hän lauloi aikaisemmin USCGA:n kuorossa. Burbank on radioamatööri (kutsu KC5ZSX). Burbank on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Ura NASAssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burbank valittiin NASAn astronauttikoulutukseen huhtikuussa 1996. Hän ilmoittautui Johnson Space Centeriin elokuussa 1996. Suoritettuaan kaksi vuotta kestävän koulutuksen ja arvioinnin hän työskenteli teknisissä tehtävissä astronauttitoimiston operaatiosuunnittelujaostossa ja avaruusasemajaostossa (ISS) ja työskenteli CAPCOMina (lennonvalvonnan ja astronauttien välisen viestinnän yhteyshenkilönä) lennonvalvonnassa avaruussukkuloiden ja ISS-miehistöjen lennoilla. Hän oli myös avaruussukkulan ohjaamon avioniikkapäivityksen suunnittelutiimin jäsen. Hän osallistui avaruussukkulalennoille STS-106 ja STS-115 tehtäväspesialistina ja vietti 23 vuorokautta avaruudessa; ajasta 7 tuntia 11 minuuttia kului avaruuskävelyillä.

Lennolla STS-106 Atlantis (8.–20. syyskuuta 2000) sukkulamiehistö valmisteli menestyksekkäästi Kansainvälisen avaruusaseman asuinkelpoiseksi ottamaan vastaan sen ensimmäisen pysyvän pitkäkestoisen miehistön Retkikunta 1:n. Viisi astronauttia ja kaksi kosmonauttia kuljetti ISS-avaruusasemalle yli 6 600 paunaa tarvikkeita ja asensi laitteita ja juoksumaton. Avaruuskävelyllä kytkettiin venäläisten Zarya- ja Zvezda-moduulien sähkö- ja datakaapelit toisiinsa.

Lennolla STS-115 Atlantis (9.–21. syyskuuta 2006) jatkettiin menestyksekkäästi ISS:n rakennustyötä. Miehistö kuljetti ja asensi avaruusasemalle sen massiivisen P3/P4 runkoelementin (truss) ja kaksi paria aurinkopaneeleita jotka tuottavat yhden neljäsosan aseman sähkövoimasta. Burbank suoritti lennolla seitsentuntisen avaruuskävelyn, jolla hän asensi loppuun P3/P4:n ja aktivoi aurinkopaneelien Aurinkoon päin suuntaavan kiertokoneiston ja mahdollisti aurinkopaneelien avautumisen.[2]

Tammikuusta 2007 joulukuuhun 2009 Burbank työskenteli professorina USCGA:ssa ja opetti tähtitiedettä, aerodynamiikkaa, statiikkaa ja insinöörisuunnittelua.

14. marraskuuta 2011 Burbank laukaistiin lennolla Sojuz TMA-22 ISS-avaruusasemalle, missä hän työskenteli puoli vuotta avaruusaseman Retkikunta 29:n lentoinsinöörinä ja Retkikunta 30:n komentajana. Burbank palasi maahan 27. huhtikuuta 2012 lennolla Sojuz TMA-22.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Daniel C. Burbank