Paolo Nespoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paolo Nespoli
Henkilötiedot
Syntynyt6. huhtikuuta 1957 (ikä 66)
Milano, Italia
Kansalaisuus italialainen
Ura
Tyyppi ESA:n astronautti
Sotilasarvo reservin majuri, Italian maavoimat
Aika avaruudessa 174 päivää, 9 tuntia, 40 minuuttia
Lennot
STS-120 STS-120
Sojuz TMA-20 Sojuz TMA-20
Retkikunta 26 Retkikunta 26
Retkikunta 27 Retkikunta 27

Paolo Angelo Nespoli (s. 6. huhtikuuta 1957) on italialainen Euroopan avaruusjärjestö ESA:n avaruuslentäjä Euroopan astronauttijoukoissa.

Nespoli suoritti alemman korkeakoulututkinnon ilmailutekniikasta vuonna 1988 ja ylemmän vuonna 1989 ilmailu- ja avaruustekniikasta New Yorkin yliopiston polyteknisessa instituutissa (NYU-Poly). Valmistumisen jälkeen hän toimi suunnitteluinsinöörinä Proel Tecnologiessa Firenzessä suunnitellen ja testaten avaruudessa toimivia laitteita ja koejärjestelyjä.Vuonna 1991 hän liittyi ESA:n astronauttikeskukseen Kölnissä, Saksassa. Astronauttikoulutuksen insinöörinä hän suunnitteli eurooppalaisten avaruuslentäjien koulutusta.

Hänellä on yksityislentäjän lupakirja. Hän on myös laitesukeltaja (scuba ja nitrox). Sotilastaustansa vuoksi hän on toiminut laskuvarjosotilaana ja laskuvarjohyppääjien kouluttajana sekä erikoisjoukoissa. Hän liittyi Italian maavoimien palvelukseen vuonna 1977. Vuosina 1982–1984 hän toimi monikansallisissa rauhanturvajoukoissa Beirutissa, Libanonissa Italian joukoissa.


Heinäkuussa 1998 hänet valittiin Italian avaruusjärjestön (ASI) astronauttikoulutukseen ja elokuussa 1998 Euroopan avaruusjärjestö sijoitti hänet NASAn Johnsonin avaruuskeskukseen koulutettavaksi.

23. lokakuuta 2007 Nespoli laukaistiin avaruussukkulalennon STS-120 tehtäväspesialistina kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Hän vietti 15 päivää avaruudessa. 15. joulukuuta 2010 Nespoli laukaistiin toiselle avaruuslennolleen Baikonurin kosmodromilta lennolla Sojuz TMA-20. Nespoli on luultavasti pisin (188 cm) Sojuzilla lentänyt henkilö. Häntä varten jouduttiin rakentamiin istuin ja muita varusteita mittautilaustyönä.[1] Nespoli osallistui ISS-avaruusaseman Retkikunta 26:n ja Retkikunta 27:n jäsenenä kuusi kuukautta kestävään työskentelyyn avaruusasemalla. Lento tunnetaan nimellä "MagISStra".[2] Avaruusasemalla hän osallistui eurooppalaisen huoltoalus ATV-2 "Johannes Keplerin" telakointiin samoin kuin japanilaisen huoltoaluksen H-II:n telakointiin. Hän suorittaa myös useita tieteellisiä kokeita.

Nespoli on naimisissa Alexandra Ryabovan kanssa. Heillä on yksi tytär.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paolo Nespoli.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Paolo A. Nespoli