Dafydd Williams

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dafydd Williams

Dr. Dafydd Rhys "Dave" Williams (s. 16. maaliskuuta 1954[1]) on kanadalainen lääkäri (M.D.) ja astronautti. Hän on kotoisin Saskatoonista, Saskatchewanin provinssista. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta. Vapaa-aikanaan Williams lentää, purjehtii ja hiihtää. Hänellä on walesilaiset sukujuuret.

Williams suoritti luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon McGillin yliopistossa Montrealista vuonna 1976 pääaineenaan biologia. Ylemmän korkeakoulututkinnon hän suoritti samaisessa yliopistossa vuonna 1983 pääaineinaan psykologia ja lääketiede. Hän suoritti myös kirurgian tutkinnon. Harjoittelujakson Williams suoritti Ottawan yliopistossa vuonna 1985. Lisäksi hän suoritti hätälääketieteen harjoittelun Toronton yliopistossa vuonna 1988. Williams on toiminut muun muassa Toronton yliopiston kirurgian apulaisprofessorina.

Astronauttiura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Williams valittiin Kanadan avaruusjärjestön astronauttijoukkoihin vuonna 1992. Hän on toiminut muun muassa tehtäväjohtajana sekä avaruuslääketieteellisessä ryhmässä. Vuonna 1994 hän osallistui seitsemänpäiväiseen avaruussimulaatioon.

NASA:n astronauttijoukkoihin Williams valittiin vuonna 1995 osana kansainvälistä tehtäväspesialistiryhmää. Ensimmäisen sukkulalentonsa hän suoritti tehtäväspesialistina vuonna 1998 Columbia -avaruussukkulalla (STS-90). Avaruudessa Williams on viettänyt 381 tuntia. Toukokuussa 2001 Williams osallistui seitsenpäiväiseen vedenalaiseen NEEMO 1 (NASA Extreme Environment Mission Operations) -tehtävään. Hänestä tuli tuolloin ensimmäinen kanadalainen, joka on asunut ja työskennellyt sekä veden alla että avaruudessa.

Tulevalla STS-118 -tehtävällä Williamsin on tarkoitus suorittaa kolme avaruuskävelyä. Avaruuskävelyiden tarkoituksena on asentaa uusi runkoelementti ja säätää edellisen sukkulamiehistön asentamia aurinkopaneeleita.

  1. Canadian Space Agency - Biography of Dr. Dafydd (Dave) Rhys Williams (englanniksi). Viitattu 7. heinäkuuta 2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]