Zhai Zhigang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zhai Zhigang

Zhai Zhigang (perint.: 翟志剛; yksink.: 翟志刚; pinyin: Zhái Zhìgāng; s. 10. lokakuuta 1966) on kiinalainen hävittäjälentäjä ja kiinalainen avaruuslentäjä eli taikonautti. Shenzhou 7 -avaruuslennon komentajana hän suoritti Kiinan ensimmäisen avaruuskävelyn 27. syyskuuta 2008.

Zhai syntyi Kiinan koillisosassa Longjiangin piirikunnassa Qiqiharin kaupungissa Heilongjiangin maakunnassa. Hän värväytyi Kansan vapautusarmeijan ilmavoimien ilmailuinstituuttiin ja opiskeli hävittäjälentäjäksi. Lennettyään ainoastaan tuhat tuntia hänestä tuli everstiluutnantti ja Kansan vapautusarmeijan ilmavoimien lentäjien kouluttaja.

Taikonauttiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 Zhai valittiin ehdolle Kiinan avaruushallinnon avaruuslentäjäkoulutukseen. Hänet valittiin Kiinan ensimmäiseen 14 koulutettavan avaruuslentäjän ryhmään vuonna 1998. Hän oli yksi kolmesta taikonautista jotka olivat ehdolla Shenzhou 5 -avaruuslennolle. Yang Liwei valittiin lennolle Zhai Zhigang sijoittuessa toiseksi ennen Nie Haishengia. Zhai oli yksi kuudesta Shenzhou 6 -avaruuslennon loppukoulutukseen päässeestä. Ta Kung Pao sanomalehden mukaan Zhai Zhigang ja Nie Haisheng olivat johtava pari oltuaan Shenzhou 5 avaruuslennon koulutettavien lopullisessa ryhmässä. Zhai harjoitteli koulutuksessa kuitenkin yhdessä Wu Jie:n kanssa. Fei Junlong ja Nie Haisheng osallistuivat tuolle lennolle.

17. syyskuuta 2008 Zhai valittiin yhdessä Liu Bomingin ja Jing Haipengin kanssa Shenzhou 7:n lopulliseen miehistöön Zhain tullessa valituksi lennon komentajaksi. 25. syyskuuta 2008 kello 16.10 Suomen aikaa heidät laukaistiin matkaan Kiinan ensimmäiselle kolmen hengen miehistön avaruuslennolle ja samalla Kiinan kolmannelle miehitetylle avaruuslennolle.[1]

Avaruuskävely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27. syyskuuta 2008 Zhaista tuli ensimmäinen avaruuskävelylle osallistunut taikonautti. Liu seisoi tuolloin ilmalukossa avustamassa tarvittaessa Zhaita. Zhai sai avaruuskävelyn päätökseen kello 11.58 Suomen aikaa. Avaruuskävely kesti noin varttitunnin. Zhai heilutti avaruuskävelyn aikana Kiinan lippua ja lähetti terveiset Kiinan kansalle sekä maailman ihmisille.[2] Kiinasta tuli kolmas valtio Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain jälkeen, joka pystyi toteuttamaan avaruuskävelyn itsenäisesti.

Zhai käytti avaruuskävelyllä kiinalaisvalmisteista Feitian ("lennä taivaalla") -avaruuspukua. Noin kolme miljoonaa euroa maksava avaruuspuku painaa 120 kg ja sen kokoaminen ja pukeminen kestää 15 tuntia.[3] Liulla oli päällään venäläisvalmisteinen Orlan-M -avaruuspuku.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zhain harrastuksia ovat kalligrafia, tanssi ja tekniset vempaimet. Hän on naimisissa Zhang Shujingin kanssa ja heillä on yksi poika.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]