James F. Reilly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Francis Reilly, II
Henkilötiedot
Syntynyt18. maaliskuuta 1954 (ikä 70)
Mountain Home Air Force Base,
Idaho
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti geologi
Ura
Tyyppi astronautti
Aika avaruudessa 35 pv. 10 h 34 min.
Lennot
STS-89 STS-89
STS-104 STS-104
STS-117 STS-117

James Francis "JR" Reilly (II) (s. 18. maaliskuuta 1954) on yhdysvaltalainen geologi ja astronautti. Hän on syntynyt Mountain Homen lentotukikohdassa, Idahon osavaltiossa. Hän pitää kuitenkin Mesquitea Teksasin osavaltiossa kotikaupunkinaan. Vapaa-aikanaan Reilly kalastaa, metsästää sekä pelaa eurooppaista jalkapalloa. Reilly on myös upseeri Yhdysvaltain maavoimien reservijoukoissa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reilly suoritti Teksasin yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon vuonna 1977 pääaineenaan geologia. Ylemmän korkeakoulututkinnon hän suoritti samasta pääaineesta vuonna 1987. Tohtoriksi Reilly väitteli vuonna 1995.

Astronauttiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reilly valittiin astronautiksi vuonna 1994 ja vuotta myöhemmin hän sai valtuudet toimia tehtäväspesialistina avaruuslennoilla. Neitsytlentonsa Reilly suoritti tehtäväspesialistin ominaisuudessa Endeavourilla vuonna 1998, jolloin STS-89 -tehtävä vei hänet Mir-avaruusasemalle. Toisella avaruuslennollaan vuonna 2001 Reilly oli mukana tehtäväspesialistina Atlantiksella. STS-104 -tehtävässä Reilly oli mukana kokoamassa Kansainvälistä avaruusasemaa. Tehtävän aikana hän suoritti kolme avaruuskävelyä yhdessä astronautti Michael Gernhardtin kanssa. Kolmannen avaruuslentonsa Reilly suoritti jälleen Atlantiksella. STS-117 -tehtävän aikana hän suoritti yhdessä astronautti John Olivaksen kanssa kaksi avaruuskävelyä asentaen muun muassa uusia runkoelementtejä. Avaruudessa hän on viettänyt 517 tuntia. Avaruuskävelyä hänellä on takanaan 16 tuntia ja 30 minuuttia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James F. Reilly.