Mark Polansky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Lewis Polansky
Mark Polansky.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 2. kesäkuuta 1956 (ikä 63)
Paterson, New Jersey
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti lentäjä
Ura
Tyyppi astronautti
Aika avaruudessa 41d 10h 50m
Lennot
STS-98 STS-98
STS-116 STS-116
STS-127 STS-127

Mark Lewis "Roman" Polansky (s. 2. kesäkuuta 1956 Paterson, New Jersey) on yhdysvaltalainen ilmailualan insinööri, koelentäjä ("research pilot") ja NASAn astronautti. Polansky sai lempinimen "Roman" pilana, sillä hänellä on sama sukunimi kuin ohjaaja Roman Polańskilla. Hän on osallistunut avaruussukkulalennoille STS-98, STS-116 ja STS-127.

Perhetausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polanskyn isä, Irving, oli juutalainen. Hänen äitinsä, Edith, on alun perin Havaijilta ja on syntyperältään korealainen. Polansky kunnioitti isänsä etnistä taustaa ottamalla mukaansa sukkulalennolle STS-116 teddykarhun Yhdysvaltain holokaustimuistomuseosta (United States Holocaust Memorial Museum).[1] Polansky on naimisissa sanantoniolaisen Lisa Ristowin kanssa. Heillä on kaksi lasta, tytär ja poika.

Ura Yhdysvaltain ilmavoimissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polansky astui Yhdysvaltain ilmavoimien palvelukseen valmistuttuaan Purduen yliopistosta aeronautiikan ja astronautiikan maisterina vuonna 1978. Hän lensi F-15 ja F-5E lentokoneita ja toimi aggressor-pilottina (toimii vihollislentäjänä ilmasotaharjoituksissa). Vuonna 1986 hän osallistui Edwards Air Force Basen koelentokouluun Kaliforniassa. Polansky luopui aktiivipalveluksesta vuonna 1992 tavoitellakseen uraa NASAssa. Hän on lentänyt yli 5 000 tuntia yli 30 erilaisella lentokonetyypillä.

Ura NASAssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polansky liittyi NASAan elokuussa 1992 ilmailualan insinöörinä ja lentäjänä. Hän opetti Johnson Space Centerissä avaruussukuloiden pilotteja laskeutumistekniikoissa ja T-38 suihkuharjoitushävittäjän käsittelyssä. Polansky suoritti myös koelentoja NASAn T-38:n avioniikaltaan päivitetyssä suihkuharjoituskoneessa.

Polansky valittiin huhtikuussa 1996 NASAn astronauttikoulutukseen (NASAn astronauttiryhmä 16 - "The Sardines"). Kahden vuoden koulutuksen ja arvioinnin jälkeen hänet nimitettiin aluksi Kennedy Space Centeriin avaruussukkuloiden lähtöjen ja laukaisujen tukitehtäviin. Hän toimi avaruussukkulalento STS-98:n pilottina (2001) viettäen 309 tuntia avaruudessa. Seuraavaksi hänet nimitettiin lennonvalvontaan (CAPCOM). Polansky toimi CAPCOMin johtajana huhtikuusta 2002 joulukuuhun 2002. Hän toimi myös astronauttien pääkouluttajana ja johtotehtävissä sukkuloiden laukaisutehtävissä ja korjauksissa. Polansky toimi komentajana 1. joulukuuta 2006 laukaistulla sukkulalennolla STS-116, Kansainvälisen avaruusaseman kokoonpanolennolla. Hän oli myös 16. heinäkuuta 2009 laukaistun STS-127 Endeavourin komentaja. Kuten astronauttitoverinsa Michael J. Massiminokin aikaisemmin Polansky raportoi Twitterissä lennon STS-127 valmisteluja ja lennonaikaisia tapahtumia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Houston Chronicle: Teddy bear comes home after journey into space Houston Chronicle. Viitattu 17.7.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mark L. Polansky