Lüderitz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lüderitz
Ilmakuva Lüderitzistä.
Ilmakuva Lüderitzistä.
vaakuna
vaakuna

Lüderitz

Koordinaatit: 26°38′45″S, 15°09′14″E

Perustettu 1883
Hallinto
 – Pormestari Hambelela Suzan Ndjaleka[1]
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 13,7 km²
Korkeus 6 m
Väkiluku (2011) 12 537
 – Väestötiheys 915,8 as./km²

Lüderitz (aiemmin ja edelleen epävirallisesti Lüderitzbucht ‘Lüderitzinlahti’) on namibialainen satamakaupunki Lüderitzinlahden rannalla Etelä-Atlantin kaakkoisrannalla. Se sijaitsee ǃNamiǂNûsin vaalipiirissä (aiemmin Lüderitz) ǁKarasin alueella eteläisessä Namibiassa. Siellä on noin 12.500 asukasta (2011).[2] Lüderitz perustettiin 12.5.1883.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angra Pequena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalilainen merenkävijä Bartolomeu Diaz oli ensimmäinen eurooppalainen, joka kävi Lüderitzinlahdella. Tämä tapahtui vuonna 1487, kun hän oli etsimässä meritietä Intiaan. Hän antoi lahdelle nimen Angra Pequena (‘pieni lahti’). Ennen kuin hän lähti edemmäs, hän pystytti rannalle kivisen ristin, jossa oli vaakuna, niin sanotun padrãon paikkaan, joka nyt tunnetaan nimellä Diazinniemi, merkiksi siitä, että alue oli Portugalin hallinnassa. Aikojen saatossa risti kärsi vaurioita, ja sen tilalle asetettiin replika vuonna 1929. Alkuperäisen ristin osia, lähes tunnistamattomia, on esillä Kapkaupungin ja Lissabonin museoissa.[3]

Kesti kuitenkin satoja vuosia, ennen kuin Portugali tai mikään muukaan eurooppalainen valtio otti alueen hallintaansa. Vain rannikon edustalla olevat Pingviinisaaret joutuivat vuonna 1861 brittien hallintaan. He hyödynsivät saarten suuria guanovaroja.

Lüderitzinmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adolf Lüderitz
Lüdertitz-monumentti Industrial Roadilla Lüderitzissä

Bremeniläinen tupakkakauppias Adolf Lüderitz saapui Angra Pequenaan vuonna 1883. Hän halusi saada lahden alueen hallintaansa, vaikka sitä yleisesti pidettiin arvottomana maana. Hän kuitenkin toivoi löytävänsä sieltä mineraaleja. Yhdessä partnerinsa Heinrich Vogelsangin kanssa hän osti 40 mailia pitkän ja 20 mailia leveän maakaistaleen Orlamien johtajalta Josef Frederiks II:lta Bethaniessa, perustaakseen alueelle kauppa-aseman. Frederiks sai maksuksi 100 puntaa kullassa ja 250 kivääriä alueesta, jonka hän luuli olevan 70 km pitkä ja 25 km leveä. Kun kauppakirja oli allekirjoitettu, Frederiksille tehtiin selväksi, että kyseessä eivät olleet englantilaiset mailit (1609 m) vaan preussilaiset mailit (7,5 km), mikä tarkoitti sitä, että hän oli myynyt suurimman osan heimonsa maista, jonka mitat olivat 300 x 150 km. Historiankirjoissa tämä kauppa tunnetaan “petollisten mailien kauppana”.

Huhtikuussa 1884 Saksan hallitus suostui suojelemaan tätä maa-aluetta brittiläisiä valtausyrityksiä vastaan. 7.8.1884 Saksan lippu nostettiin mastoon saksalaisilla korveteilla Lüderitzinlahdella August Lüderitzin määräyksestä, ja alue otettiin virallisesti Saksan keisarikunnan suojelukseen. Lüderitzin monumentti pystytettiin vanhalle hautausmaalle vuonna 1903 tapauksen muistoksi.

Lüderitz suoritti laajoja etsintöjä löytääkseen toivomiaan mineraaleja, mutta turhaan, ja hän joutui tämän johdosta taloudellisiin vaikeuksiin ja joutui myymään Lüderitzinmaan Saksan Lounais-Afrikan siirtomaaseuralle vuonna 1885. Kun Lüderitz oli kuollut vuonna 1886, seura nimesi Angra Pequenan Lüderitzinlahdeksi.

Lüderitzin nousu osana Saksan Lounais-Afrikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lüderitz vuonna 1900
Lüderitzort eli Lüderitzin seutu kartassa vuodelta 1905.

Kaupunki kehittyi hieman vuoden 1904 tienoilla, kun sinne sijoitettiin Schutztruppen sotilaita taistelemaan nama-sotureita vastaan (ns. Nama-sota). Näihin aikoihin kaupunki tunnettiin parhaiten siitä, että sen edustalle Shark-saarelle perustettiin keskitysleiri, jolle koottiin Nama-sodassa vangiksi joutuneita orlameja ja namoja perheineen. Vangittuja oli noin 2.000 henkeä, ja heistä selvisi hengissä vain noin 450. Syynä kuolemiin oli huono hygienia sekä sääolosuhteet. Leiri suljettiin vasta kun maassa toimineet lähetyssaarnaajat olivat puuttuneet asiaan.

Kolmanskop lähellä Lüderitziä (2017).

Vasta paljon Adolf Lüderitzin kuoleman jälkeen — hänen uskotaan kuolleen tutkimusmatkalla Oranjejoelle vuonna 1886 — timantteja löydettiin Lüderitzin läheltä vuonna 1908, kun alueelle rakennettiin kapearaiteista rautatietä. Tämä johti kaupungin lyhyeen kukoistukseen. Timantteja alettiin kaivaa teollisessa mittakaavassa, ja kaikenlaisia seikkailijoita tuli alueelle, ja Kolmanskopin rakentaminen johti siihen, että Lüderitzistä tuli nopeasti erittäin vauras kaupunki. Sen satama nousi nyt kukoistukseen. Saksan hallinto sijoitti matkustaja-alus Okahandjan sinne. Kaupunki kuitenkin menetti pian asemansa siirtomaan tärkeimpänä kaupunkina Swakopmundille, jonne rakennettiin keinotekoinen satama.

Kaupunki menettää merkityksensä I maailmansodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Afrikan joukot saapuvat Lüderitziin.

Kun ensimmäinen maailmansota oli syttynyt, Etelä-Afrikan joukot valtasivat Lüderitzinlahden ilman taistelua 19.9. 1914. Rannikolla sijainnut radioasema oli jo 14.9.1914 siirretty sisämaahan Ausiin.[4] Saksalaiset siviilit internoitiin Etelä-Afrikkaan. Sodan päätyttyä Lüderitzistä tuli osa Lounais-Afrikan mandaattialuetta, jota hallinnoi Etelä-Afrikka.

Vuodesta 1920 alkaen Lüderitz menetti merkitystään, koska timanttien kaivaminen siirtyi yhä kauemmas ja kauemmas etelään. Kolmanskopista tuli aavekaupunki. Itse Lüderitziin ja sen ympäristöön kehittyi kuitenkin hieman kalastustoimintaa. Kaupungissa oli myös mattokutomoita, jotka käyttivät raaka-aineenaan lähistön karakullampaiden villaa. Lampaita kasvatettiin melko menestyksekkäästi maan eteläosissa. Muutoin Lüderitzissä ei juuri ollut taloudellista toimintaa, joten sitä näytti odottavan sama kohtalo kuin Kolmanskopia.

Kaupungin nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buchter News -lehden etusivulta.

Kaupunki sai nimensä bremeniläisen kauppiaan Adolf Lüderitzin mukaan. Lyhyen aikaa paikkaa nimitettiin myös Fort Vogelsangiksi Heinrich Vogelsangin mukaan.[5] Aiemmin oli myös käytetty epävirallista nimeä Lüderitzbucht (‘Lüderitzinlahti’). Kaupungin kaikki asukkaat, katsomatta kieleen tai etniseen ryhmään, käyttävät itsestääm nimitystä “Buchter”.

Suunniteltu nimenvaihdos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti Hifikepunye Pohamba

Vuonna 1993 !amanien johtaja Dawid Fredericks ehdotti, että kaupungin uudeksi nimeksi otettaisiin !Namiǂnûs. Tämä sana tarkoittaa ‘halausta’, ja sanotaan, että se periytyy alueen ensimmäisiltä asukkailta, jotka olivat !amaneita eli eräs namojen alaryhmä.[6]

Vuonna 2012 Namibian hallitus hyväksyi tämän nimen. Lüderitzin kaupunginvaltuustoa informoitiin asiasta helmikuussa 2013.[7] Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban asetuksella Lüderitzin vaalipiirin nimeksi tuli 9.8.2013 !Namiǂnûs.[8] Niille ihmisille, jotka eivät puhu khoekhoegowabin kieltä, nimi on vaikea lausua, ja siitä syystä sen lausumista vältellään.[8] Myöskään uuden nimen kannattajat eivät mielellään lausu sitä ääneen, sillä nimi muistuttaa karkeaa kirosanaa.[9] Presidentin asetuksessa olleen epämääräisen muotoilun perusteella myös kaupunki sai tilapäisesti uuden nimen, mutta paikalliset asukkaat eivät hyväksyneet sitä[10][11][12] ja pyrkivät sen sijasta käyttämään saksankielistä nimeä “Bucht” (‘lahti’).[13]

21.8.2013 yli 600 henkeä, edustaen eri rotuja ja eri äidinkieliä, kokoontui Lüderitzbuchtissa erääseen voimistelusaliin protestoimaan kaupungin uutta nimeä vastaan. Kaupungin pormestari, Hambelela Suzan Ndjaleka, osallistui myös kokoukseen. Suuri joukko lüderitziläisiä allekirjoitti asiaa koskeneen vetoomuksen. Lisäksi asukkaat vaativat anteeksipyyntöä Charles Namolohilta, joka toimi tuolloin aluehallintoministerinä, asukkaiden komitea sanoi. Namoloh ilmeisestikin oli sanonut, että buchtalaiset “eivät olleet kokoontuneet yleiseen tilaisuuteen nimenmuutoksen tiimoilta, vaan olivat kenties shebeenissä” (‘laittomasti operoivassa pubissa’). 27.8.2013 kaupunkilaiset osoittivat mieltään uutta nimeä vastaan.[14][15]

26.8.2013 Sacky Shangala, lainsäädännön reformien ja kehityksen komitean (LRDC) puheenjohtaja kertoi Namibian tietotoimistolle, että vain vaalipiirin nimi oli muutettu, sen sijaan kaupungin nimeä ei ollut muutettu. Hän lisäsi vielä, että Namibian presidentillä ei ollut ollut valtuuksia muuttaa kaupungin nimeä. Asiaa koskevat lait sanovat, että kaupungin hallinnon tulisi tehdä asiasta ehdotus asiasta vastaavalle ministerille, joka sitten tekisi päätöksen ehdotuksen perusteella. Kaupungin uutta nimeä koskeva tieto perustui “väärinymmärrykselle”. “Hallituksen haluttomuutta korjata tätä väärinymmärrystä” kritisoitiin ankarasti. Albert Kawana, presidentin asioiden ministeri sanoi, että uudelleennimeämisprosessi oli edelleen menossa ja että hallitus pysyy sen takana. Kerrottiin, että presidentti Pohamba oli laatimassa kahta lakia, jotka tulevaisuudessa sallisivat hänen vaihtavan paikannimiä presidentin antamilla asetuksilla. Vastauksessaan Kawanan lausumiin kaupungin asukkaat pyysivät presidentti Pohambaa, että “hän lopettaisi kaikki suunnitelmat muuttaa kaupungin nimeä, ja samoin he pyysivät, että hän kuuntelisi asukkaita. [16][17][18][19]

19. ja 20.2.2015 kaupunginvaltuusto kutsui kaikki asiasta kiinnostuneet tiedotustilaisuuteen koskien nimenmuutosta. Tilaisuudessa Bethaniessa asuvien !amanien johtaja ehdotti nimenmuutosta. Namibian mediat raportoivat asiasta eri tavoilla ja eri sisällöillä. New Eran mukaan kaupunginvaltuusto oli esittänyt hallitukselle kaupungin nimen muuttamista.[20] Toisaalta Die Republikein ja Allgemeine Zeitung kertoivat, että kaupunginvaltuusto ei ollut vielä tehnyt asiassa lopullista päätöstä.[21] Paikallinen lehti Buchter News ei myöskään ollut havainnut mitään lopullista päätöstä.[22] Mahdollinen nimenmuutos kohtasi vastustusta asukkaiden ja Lüderitz Heritage Committeen taholta, ja asiassa vaadittiin kansanäänestystä.[23] 24.2.2015 Lüderitzin pormestari sanoi, että mitään lopullista päätöstä ei asiassa ollut vielä tehty.[24]

Vuoteen 2020 mennessä kaupunkia ei ollut nimetty uudelleen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitista otettu kuva Lüderitzin seudusta. Lüderitzinlahti ja niemi ovat ylhäällä keskellä

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdyskunta sijaitsee eräässä tämän rannikon harvoista luonnollisista lahdista. Seutu on Namibin aavikkoa, joka ei tarjoa elämälle kovin paljon mahdollisuuksia. Alue on myös timanttiensa vuoksi liikkumisen kannalta rajoitettua. Aluetta kutsutaan Timanttirannikoksi. Lüderitzilahti aukeaa merelle, mutta sitä suojaa etelässä ja lounaassa Lüderitzinniemi. Niemen edessä on Halifaxsaari, jota asuttavat pingviinit, ja niemestä etelään on nähtävyydeksi luokiteltava Great Bay. Mantereen edessä on joukko asumattomia saaria, joiden nimi on Pingviinisaaret, ja vieressä on Hyljesaari. Lahdessa on edelleen myös Haisaari. Niemi muodostaa suojan luonnonsatamalle, jonka nimi on Roberthafen. Kaupungin alue ulottuu Haisaaren luota lännessä Diamantbergiin etelässä ja Nautilusbergiin pohjoisessa.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lüderitzin ilmastoa määrittää olennaisesti Benguelanvirta, joka virtaa sen kohdalla etelästä pohjoiseen. Veden lämpötila on täällä enimmäkseen +10°C ja +16°C välillä. Viileä ilma merellä estää ilman lämpenemistä mantereella eivätkä ilmamassat nouse ylöspäin, mistä syystä sateita ei juuri esiinny. Näin ollen Lüderitzin ilmasto on kuiva, ja sateita saadaan erittäin harvoin. Lämpötilojen vaihtelut ovat 20°C sisällä. Ylimmät lämpötilat ovat noin 30°C.

Wladimir Peter Köppenin ja Rudolf Geigerin luokituksen mukaan kyseessä on kylmä aavikkoilmasto.

Lüderitzin ilmastotilastoa
tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu
Vrk:n ka. ylin lämpötila (°C) 21,4 21,3 21,1 19,9 19,2 19,0 17,9 17,2 17,3 18,0 19,2 20,5 ka. 19,3
Vrk:n ka. alin lämpötila (°C) 14,0 14,3 13,8 12,6 11,7 11,2 10,4 10,2 10,5 11,4 12,3 13,5 ka. 12,2
Sademäärä (mm) 0 1 2 2 3 3 1 2 1 0 0 0 Σ 15
Päivän pituus (h/d) 7 7 7 8 8 8 8 7 6 7 7 6 ka. 7,2
Sadepäivät (d) 1,0 1,0 1,0 0,9 1,4 1,4 1,0 0,7 0,5 0,5 0,5 0,7 Σ 10,6
Veden lämpötila (°C) 6,4 7,2 8,3 7,2 6,9 4,8 5,5 6,5 7,2 6,5 6,3 5,7 ka. 6,5
L
ä
m
p
ö
t
i
l
a
21,4
14,0
21,3
14,3
21,1
13,8
19,9
12,6
19,2
11,7
19,0
11,2
17,9
10,4
17,2
10,2
17,3
10,5
18,0
11,4
19,2
12,3
20,5
13,5
S
a
d
a
n
t
a
0
1
2
2
3
3
1
2
1
0
0
0


Lähde: [25]


Kasvillisuus ja eläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Lüderitzin alue on aavikkoa, kasvillisuus ja eläimistö ovat lähinnä sitä, mitä merestä löytyy. Kylmä, ravinteikas Benguelanvirta takaa sen, että kaloja esiintyy runsaasti, ja ne muodostavat perustan merinisäkkäiden kuten delfiinien ja turkishylkeiden samoin kuin merilintujen, kuten pingviinien, merimetsojen, lokkien ravinnolle. Linnut pesivät etenkin Pingviinisaarilla rannikon edustalla.

Asukkaat ja sosiaalinen struktuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin asukasmäärä on vuosina 2001–2011 ollut — lähteestä riippuen — 18 340–23 000 henkeä. Vuoden 2011 väestölaskennan mukaan asukkaita olisi ollut ainoastaan 12 500 henkeä. Väki on lisääntynyt 1970-luvun 2 000:sta vuoden 2011 12 500:aan. Työttömiä on noin 60%, mikä on enemmän kuin Namibiassa keskimäärin.[26]

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 paikallisvaalien tulokset olivat seuraavat:[27]

Lüderitzin paikallisvaalit 2015
Puolue Äänimäärä Ääniosuus Paikkoja
SWAPO Party of Namibia 2 679 87,2% 6
DTA of Namibia 265 8,6% 1
Rally for Democracy and Progress 127 4,1% 0
Yhteensä 3 071 100% 7

Vuoden 2020 paikallisvaaleissa voittaja oli jälleen SWAPO, joka sai 1432 ääntä ja kolme valtuustopaikkaa. Se kuitenkin menetti ehdottoman enemmistönsä. Tulokset olivat seuraavat:[28]

Lüderitzin paikallisvaalit 2020
Puolue Äänimäärä Ääniosuus Paikkoja
SWAPO Party of Namibia 1 432 40,3% 3
Independent Patriots for Change (IPC) 1 172 33,0% 2
Landless People’s Movement (LPM) 553 15,6% 1
Popular Democratic Movement (PDM) 373 10,5% 1
All People’s Party (APP) 21 0,6% 0
Yhteensä 3 551 100% 7

Ystävyyskaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2019 Lüderitzistä tuli ystäväkaupunki samannimisen saksalaisen paikkakunnan kanssa. Tuo Lüderitz on osa Tangerhütten kaupunkia Saksi-Anhaltissa.[29]

Talous ja infrastruktuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lüderitzin satama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lüderitzin sataman Waterfront-alue

Sataman talous perustuu kalastukseen ja turismiin. Hummereiden pyynti on paikkakunnalla erityisen tärkeä. Näitä eläimiä viedään Espanjaan ja Japaniin. Alueella on kuitenkin harjoitettu liikaa pyyntiä, ja saalismäärää on pitänyt rajoittaa. Pyyntilupia on myönnetty mm. Venäjälle, joka näin saa jotain takaisin tuettuaan vuosia SWAPOa itsenäisyystaistelun aikana. Saksa on lahjoittanut Namibialle aluksen, jolta tarkkaillaan kalastusta ja muuta pyyntiä.

Lüderitziin on perustettu lupaava osterifarmi, josta on tullut omavarainen suhteessa osterinsiemeniin. Samoin kuin Walvis Bayn ostereita, näitä pidetään eräinä maailman parhaista.[30] Kasvatus Shearwaterin alueella lopetettiin mahdollisen kontaminaation vuoksi vuonna 2015.[31][32] Myös levien taloudellista hyödyntämistä on pohdittu. Niistä voitaisiin saada ruokaa ja raaka-aineita kosmetiikkateollisuutta varten. Lüderitzin sataman laajennus toi myös töitä monille ihmisille, jotka ovat viime aikoina muuttaneet sinne.

Timantteja kaivetaan nykyään mereltä Oranjemundin suunnassa. Luonnonkaasua on löydetty Kudun kaasukentiltä viime vuosisadan lopussa. Myös mineraaleja toivotaan löytyvän Lüderitzin seudulta.

Vuodesta 2007 on kaupungissa järjestetty vuosittain Lüderitz Speed Challenge -kisa, jossa lennätetään leijoja ja purjelautaillaan.

Kun kaupunki täytti 100 vuotta vuonna 1983, monet siirtomaa-ajan rakennukset korjattiin. Lüderitzin sataman Waterfront-alue, joka avattiin vuonna 2002, on myös merkki kaupungissa vallitsevasta optimismista ja todistaa siitä, että kaupungilla on toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

B4-valtatie Lüderitzissä.

Lüderitzistä on lentoliikennettä muualle Namibiaan ja Kapkaupunkiin.

Lüderitziin tuleva rautatie, joka kulkee Seeheimiin ja Keetmanshoopiin ei ole nykyään (2018) käytössä, koska se on paikoitellen jäänyt hiekkakinosten alle.

Tultaessa kaupunkiin autolla, on ajettava luonnonsuojelualueen läpi, joka on entistä timanttikenttää. Kaupunkiin tulee valtatie B4, joka on myös osa Trans-Orange-käytävää, ja kytkee kaupungin Pohjois-Kapmaahan.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on viisi valtionkoulua:

 • Van Ryn -esikoulu[33]
 • Helene Van Rijn -alkeiskoulu[34]
 • Nautilus-alkeiskoulu
 • Diaz Junior -oppikoulu
 • Lüderitz-oppikoulu

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lüderitzin panoraama Diamantbergiltä nähtynä. Etualalla Felsenkirche.

Suuri osa kaupungin rakennuksista on keisari Vilhelm II:n ajalta, ja ne edustavat jugend-tyyliä. Pitkät kadut restauroitiin perusteellisesti 1990-luvulla. Namibian noin 130 kansallisesta monumentista kaikkiaan yhdeksän sijaitsee Lüderitzissä. Nämä ovat:

 • Kopio Diazin rististä. Alkuperäisen pystytti Diazinniemelle Bartolomeu Diaz
 • Lüderitz-patsas
 • Lüderitz-patsas Haisaarella
 • Kreplin-talo
 • Krabbenhöftin & Lampen talo
 • Goerken talo (1909–1911); talo toimi myöhemmin maistraattina
 • Saksan Afrikan-pankin entinen talo
 • Evankelis-luterilainen Felsenkirche (1912) ja sen takana oleva Timanttivuori. Osa kirkon sisustuksesta toi ensimmäinen protestanttinen pastori Metzner Röhn-vuorilla sijaitsevasta kotikaupungistaan Kaltennordheimista[35]
 • Lüderitzin asema

Muita merkittäviä rakennuksia Lüderitzissä ovat Lukusali (Lesehalle) ja Turnhalle (‘urheiluhalli’). Molemmat rakennukset ovat siirtomaa-aikaisia ja ovat edelleen alkuperäisessä käytössään, jälkimmäinen myös julkisten tapahtumien näyttämönä. Edelleen merkittäviä ovat Kapps-hotelli (konsertti- ja tanssisali) sekä Woermannhaus, joka on huomattavasti pienempi kuin vastaava rakennus Swakopmundissa. Pienessä Lüderitzin museossa on näyttely kaupungin historiasta.

Kun kuljetaan Lüderitziin tai sieltä pois rajoitteiden alaisen Timanttialueen kautta, noin 120 kaupungista sisämaahan päin Ausin kaupungin lähellä on mahdollista nähdä villihevosia. Ausissa on myös entinen sotavankileiri. Kolmanskop, noin 10 km Lüderitzistä sisämaahan päin, oli aikoinaan kenties maailman rikkain yhdyskunta, kun sieltä noin vuonna 1910 löydettiin timantteja. Nykyään se on aavekaupunki.

Kaupungissa ja sen ympäristössä on monia hiekkarantoja, esim. Große Bucht (‘Suuri lahti’) etelässä Griffithinlahden toisella puolella. Lüderitzinniemellä on myös monia hiekkaisia lahtia, hiekkarantoja ja laguuneja. Diazinniemellä oleva kiviristi ja Halifax-saaren pingviinit ja flamingot ovat myös näkemisen arvoisia.

Tunnettuja kaupunkilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Thomalina Adams (s. 1993), namibialainen jalkapalloilija
 • Anton Lubowski (1952–1989), namibialainen anti-apartheid-aktivisti
 • Joe Madisia (s. 1954), namibialainen taiteilija
 • Stacey Naris (s. 1991), namibialainen jalkapalloilija

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • NovaNam (julkaisija): Lüderitz: A City Born from the Sea, Dokumentation, 2019.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Respect the elderly: Lüderitz mayor namibian.com.na. Arkistoitu 16.5.2012. Viitattu 25.4.2021. (englanniksi)
 2. Namibia 2011 Population and Housing Census Preliminery Results. Huhtikuu 2012. Namibia Statistics Agency. Arkistoitu 23.6.2020. Viitattu 14.5.2021. (englanniksi)
 3. Guide Book - Lüderitz, Orusovo.com.
 4. Von der „Sandbüchse“ zum Kommunikationsnetzwerk Die Entwicklungsgeschichte des Post- und Telegraphenwesens in der Kolonie Deutsch-Südwestafrika (1884 – 1915). (Väitös Hallen yliopistossa joulukuussa 2004, s. 251) sundoc.bibliothek.uni-halle.de.
 5. Hans Emil Lenssen: Chronik von Deutsch-Südwestafrika 1883 – 1915, 7. painos, s. 5. Windhoek: Namibia Wissenschaftliche Gesellschaft, 2002. ISBN 3-933117-51-8. (saksaksi)
 6. Erwin Leuschner: !Namiǂnûs löst Empörung aus. Allgemeine Zeitung, 13.8.2013. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi)
 7. Cabinet approved !Nami≠Nüs in 2012. The Namibian, 19.8.2013. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 21.8.2013. (englanniksi)
 8. a b Lüderitz heißt jetzt !Namiǂnûs. Allgemeine Zeitung, 9.8.2013. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi)
 9. Kolonialnamen begraben. Allgemeine Zeitung, 16.8.2013. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 10. Mit !Namiǂnûs weiter wie bishe. Allgemeine Zeitung, 16.8.2013. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi)
 11. Einspruch gegen neuen Namen. Allgemeine Zeitung, 21.8.2013. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 12. Wulf Wilde: Namibia löscht sein historisches Gedächtnis Deutsche Welle. 19.8.2013. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi)
 13. Caprivi renaming raises hackles The Namibian. 30.8.2012. Windhoek. Arkistoitu 1.8.2012. Viitattu 31.8.2012. (englanniksi)
 14. Nachrichten am Mittag hitradio.com.na. 22.8.2013. Arkistoitu 22.8.2013. Viitattu 22.8.2013.
 15. Erwin Leuschner ja Stefan Fischer: „Buchter“ sind sich einig: Lüderitz bleibt Lüderitz. Allgemeine Zeitung, 23.8.2013. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 16. Shinovene Immanuel: =!Nami≠Nüs name legality challenged. The Namibian, 21.8.2013. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 21.8.2013. (englanniksi)
 17. Lüderitzbucht nicht umbenannt. Shanghala erklärt: Neuer Stadtname beruht auf Missverständnis. Allgemeine Zeitung, 27.8. 2013. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 18. 27.8.2013 Nachrichten am Mittag Hitradio Namibia. 27.8.2013. Arkistoitu 14.9.2013. Viitattu 27.8.2013. (saksaksi)
 19. Präsident soll Name zusichern Allgemeine Zeitung. 29.8.2013. Windhoek. Arkistoitu 9.2.2015. Viitattu 8.7.2021. (saksaksi)
 20. Lüderitz town to become !Nami#nus. New Era, 23.8.2015. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 23.8.2015. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 21. Lüderitz nie !Nami#nûs: inwoners. Die Republikein, 20.2.2015. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 23.2.2015. (saksaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 22. LUDERITZ V !NAMI#NUS: THE FIGHT CONTINUES!. The Buchter News, 20.2.2015. Lüderitz: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 23.2.2015. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 23. „Buchter“ verwerfen !Nami‡nûs. Allgemeine Zeitung, 23.2.2015. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 23.2.2015. (saksaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 24. 26.02.2015 Nachrichten am Morgen Hitradio Namibia. 26.2.2015. Viitattu 26.2.2015. (saksaksi)[vanhentunut linkki]
 25. Klimatafel von Lüderitz-Diaz Point (Leuchtturm) / Namibia Baseline climate means (1961–1990) from stations all over the world. Viitattu 9.7.2021. (saksaksi)
 26. Umbruch in Lüderitzbucht Hafenstadt vor einer Geisterstadt retten – Tourismus muss gefördert werden. Allgemeine Zeitung, 6.4.2011. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 9.7.2021. (saksaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 27. Electoral Commission of Namibia: Local elections results ecn.na. 28.11.2015. Arkistoitu 10.12.2015. 1.5.2021
 28. Publication of Results and Particulars in Respect of General Elections for Local Authority Councils Government Gazette of the Republic of Namibia. 1.4.2021. Windhoek: Namibian hallitus. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
 29. Annette Schneider-Solis: Völkerverständigung in der Altmark: Lüderitz trifft Lüderitz Mitteldeutscher Rundfunk. Arkistoitu 8.5.2019. Viitattu 9.7.2021. (saksaksi)
 30. Namibia’s Secret Oasis. Men's Journal, 9.1.2014. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
 31. Unanswered questions over oyster contamination. The Namibian, 29.12.2014. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
 32. Offshore dredging ‘contaminates’ oysters. New Era, 10.6.2015. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 10.6.2015. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 33. Van Rhyn Primary School vanrhynps.com. Arkistoitu 11.7.2021. Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
 34. Helen Van Rijn Primary School helenevanrhijnps.weebly.com. Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
 35. Rhön-Kunst am Ende der Welt Handwerkskunst aus der Rhön kam Anfang des 20. Jahrhunderts nach Südwestafrika. Ein in Kaltennordheim aufgewachsener Pfarrer baute dort eine evangelische Gemeinde und eine Kirche Südthüringer Zeitung (Redaktion Bad Salzungen). 20.4.2007. Viitattu 11.7.2021. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lüderitz.
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: Lüderitz.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Lüderitz