SWAPO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SWAPO Party of Namibia

Perustettu 16. huhtikuuta 1960
Johto
  • vapaana
Ideologia afrikkalainen nationalismi
sosiaalidemokratia
Toimisto Windhoek
Äänenkannattaja Namibia Today
Kansalliskokous
63 / 96
Kansainväliset jäsenyydet Sosialistinen internationaali
Naisjärjestö SWAPO Women's Council
Nuorisojärjestö SWAPO Party Youth League
Kotisivu [1]
Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba SWAPO:n vaalijulisteessa vuonna 2004.

SWAPO (South West Africa People’s Organization, suom. Lounais-Afrikan Kansanjärjestö, suom. lyhenne Swapo[1][2]) on namibialainen puolue. Se oli vuosina 19601989 sissiliike, joka pyrki Lounais-Afrikan vapauttamiseen Etelä-Afrikan miehityksestä. Nykyään SWAPO toimii poliittisena puolueena.

Lounais-Afrikka oli vuonna 1920 siirretty Kansainliiton päätöksellä Etelä-Afrikan hallinnon alaiseksi. Käytännössä tämä alkoi myöhemmin tarkoittaa sitä, että Etelä-Afrikka pyrki liittämään Lounais-Afrikan itseensä. Lounais-Afrikassa alettiin mm. soveltaa apartheid-säännöksiä.

Sam Nujoma ja Herman Toivo Ya Toivo perustivat SWAPO:n vuonna 1960.[1] Kun YK vuonna 1966 kumosi Etelä-Afrikan Kansainliitolta saaman hallintaoikeuden Lounais-Afrikkaan, katsoi SWAPO olevansa oikeutettu ryhtymään aseelliseen vastarintaan eteläafrikkalaisia miehitysjoukkoja vastaan.[3] Koska Etelä-Afrikan armeija oli teknisesti ylivoimainen, joutui SWAPO käymään taistelua sissisotana, pitäen tukikohtiaan Sambian ja Angolan puolella.

SWAPO sai vuonna 1978 YK:lta tunnustuksen ”ainoana Lounais-Afrikan kansan laillisena edustajana”.[4] Tämä herätti kritiikkiä, sillä SWAPO:n tiedettiin olevan ideologisesti lähellä marxilaisuutta, ja se sai tukea muun muassa Neuvostoliitolta ja Kuubalta.

1970-luvulla SWAPO liittoutui Angolaa hallitsevan marxistisen MPLA-puolueen kanssa. Tämä johti siihen, että Etelä-Afrikka ulotti SWAPO:n vastaiset sotilaalliset operaationsa toisinaan myös syvälle Angolan puolelle. Taistelut jatkuivat lähes koko 1980-luvun ajan.

Etelä-Afrikka suostui YK:n johtamien neuvottelujen jälkeen luopumaan Lounais-Afrikasta vuonna 1988. Lounais-Afrikka itsenäistyi vuonna 1990 Namibian tasavaltana, ja SWAPO muuttui sissiliikkeestä poliittiseksi puolueeksi. Se sai vaaleissa enemmistön parlamentin paikoista ja on sittemmin myös pitänyt tuon enemmistön. Vuonna 2004 se sai vaaleissa 76 % äänistä. Politiikassaan SWAPO on ottanut etäisyyttä marxismiin ja siirtynyt kohti pragmaattisempaa talouspolitiikkaa.

SWAPO:n johdossa oli Sam Nujoma, kunnes hänet marraskuussa 2007 korvasi Hifikepunye Pohamba. Pohamba toimi johdossa vuoteen 2015 saakka.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Namibian kansallissankari ja Mandelan vankitoveri ”Toivo Toivonpoika” on kuollut – ”Halusitte kolonialisoida meidät psykologisesti”, hän sanoi suomalaisista 13.6.2017. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.10.2023.
  2. Kielitoimiston ohjepankki - Lyhenneluettelo: S Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 6.7.2015.
  3. A brief history of Namibia Namibiahc.org. Viitattu 1.10.2023. (englanniksi)
  4. SWAPO Party of Namibia Britannica.com. Viitattu 1.10.2023. (englanniksi)
  5. Hifikepunye Pohamba Britannica.com. Viitattu 1.10.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]