Kuljetuslentokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuljetuslentokone eli rahtilentokone on lentokone, jonka kuljettama hyötykuorma on pääasiassa rahtia. Etenkin lentoliikenteen alkuvuosina useat kuljetuskoneet kuljettivat rahdin lisäksi myös matkustajia. Toisen maailmansodan jälkeen, matkustajaliikenteen elpyessä, useimmat uudet kuljetuskonetyypit suunniteltiin pelkästään rahdin kuljetukseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoliikenteen historia alkaa pikemminkin rahdin kuljettamisesta kuin matkustajaliikenteestä. Lentoposti oli useissa suurvalloissa valtiovallan erityisen subvention kohde ainakin 1910–1920-luvuilla. Eräs syy oli pyrkimys nopeuttaa liike-elämän ja diplomatian kuriiripostia, joka oli ennen lentokonetta viipynyt matkallaan esimerkiksi Afrikasta Englantiin viikkoja. Toinen syy oli lentokoneteollisuuden ja reittilentoliikenteen yritysten ylläpito.

Lentorahti syntyi toden teolla toisen maailmansodan aikana, jolloin sen luonne oli sotilaallinen. Maahanlaskujoukkojen kuljetus oli eräänlainen rahdin ja matkustajien kuljettamisen välimuoto, joka kehitettiin 1920-luvun lopussa tai 1930-luvun alussa Neuvostoliitossa leviten sen Saksalle (sekä Weimarin tasavalta että Kolmas valtakunta) myymän salaisen sotilaslentäjäkoulutuksen kautta Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

1950-luvulta alkaen toimi useita lentorahtiyhtiöitä, joista monet operoivat sodan ylijäämäksi jääneellä DC-3-kalustolla, mutta esimerkiksi englantilainen Bristol-lentokonetehdas suunnitteli erityisiä rahtikoneita.

1960-luvulta lähtien rahtilennot ovat kasvaneet etenkin Yhdysvaltain lentopostin korvautumisena yksityisten postitusyhtiöiden palveluilla. Muun muassa UPS, DHL, FedEx sekä TNT ovat alan suurimpia toimijoita 2000-luvun alussa.

Lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bristol Freighter 1960-luvun alussa
CASA C-295

Rahtilentokoneita eri aikakausina

  • Airbus A300-600ST Beluga, Airbusin erityiskone Airbusien siipien jne. kuljetuksiin
  • Boeing 747, 1980-luvulta lähtien
  • DC-3, 1940-1950-luvun loppu, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa 1970-luvulle asti
  • Junkers Ju-52, 1930-luvun alusta 1940-luvun jälkipuolelle
  • ANT-9
  • Airspeed Horsa

Toisen maailmansodan sotilaskuljetuskoneita ovat esimerkiksi

Kylmän sodan sotilaskuljetuskoneita ovat esimerkiksi

2000-luvun kuljetuskoneita (uusia)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuljetuslentokone.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.