United Parcel Service

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
UPS

UPS:n logo

Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö (NYSE: UPS)
Perustettu 28. elokuuta 1907, Seattle, Yhdysvallat
Toimitusjohtaja D. Scott Davis
Kotipaikka Atlanta, Yhdysvallat
Toiminta-alue koko maailma
Liikevaihto 45,3 mrd. USD (2009)
Henkilökuntaa 408 000 (2009)
Kotisivu www.ups.com

UPS (aikaisemmalta nimeltään United Parcel Service) on maailman suurin lähettiyritys; se toimittaa yli 13 miljoonaa toimitusta päivässä yli 200 maahan. Sen pääkonttori sijaitsee Atlantassa Yhdysvalloissa. Yritys perustettiin alkujaan Seattlessa 1907 nimellä American Messenger Company.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1907 19-vuotias Jim Casey perusti America Messenger Companyn Seattleen Washingtonin osavaltioon, lainattuaan ystävältään 100 dollaria tähän tarkoitukseen. Vuonna 1913 Jim Casey ja Evert McCabe päättivät aloittaa yhteistyön ja hankkivat T-mallin Fordin ja antoivat yhtiölle nimen Merchants Parcel Delivery. Vuonna 1919 yhtiö laajensi toimintojaan Seattlen ulkopuolelle Oaklandiin Kaliforniaan ja antoivat yhtiölle uuden nimen United Parcel Service.

  • 1930: Yritys aloitti toiminnot New Yorkissa ja pian tämän jälkeen toiminnot laajenivat muihinkin suuriin kaupunkiin Yhdysvaltojen itäosissa. UPS:n ruskea väritys Pulman Brown Otettiin käyttöön kaikissa yhtiön ajoneuvoissa. Ensimmäinen liukuhihna pakettien lajittelussa otettiin käyttöön (Los Angelesissa).
  • 1940-1959: Yhtiön toiminta laajenee sen hankittua rahdin kuljettamisoikeudet kaikkien asiakkaiden, niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin välillä. 1953 UPS aloittaa aikataulutetut lentorahtitoiminnot itä- ja länsirannikon suuriin kaupunkeihin nimellä UPS Blue Label Air. Toiminta kasvaa vuoteen 1978 mennessä käsittämään kaikki Yhdysvaltojen osavaltiot, mukaan lukien Alaska ja Havaiji.
  • 1976: UPS laajentaa toimintaansa Eurooppaan, toimimalla Länsi-Saksan sisäisessä liikentessä.
  • 1981: UPS ostaa ensimmäisen oman lentokoneensa.
  • 1982: Aloittaa toiminnot Louisvillen hubista.
  • 1985: Aloittaa lentotoiminnan USA:n ja kuuden Euroopan maan välillä.
  • 1988: UPS:stä tulee virallisesti lentoyhtiö saatuaan FAA:lta luvat toimintoihin.
  • 1989: Toiminnot laajenevat käsittämään pakettien ja dokumenttien kuljettamisen 175 maahan.
  • 1990: Ensimmäinen aikataulutettu lento Aasiaan UPS:n koneella.
  • 2012: UPS sai yhtenä osallisena EU:lta sakot kuriirikartelliin osallistumisesta. Kartellin jäsenet sopivat hinnoista useilla merkittävillä kuriirireiteillä 2002–2007.[1]

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UPS Airbus A300F4-622R

Yhtiön Yhdysvalloissa käyttämät lähettiautot näyttävät varsin vanhoilta muiden lähettiyhtiöiden autoihin verrattuna ja niistä onkin tullut ajan saatossa yhtiön tavaramerkki. Autot valmistaa Grumman-Olson ja ne on suunniteltu yhdessä UPS:n kanssa vuonna 1966. Suomessa yhtiö käyttää Mercedes-Benz Sprinter ja Atego kuorma-autoja. UPS toimii lähes koko Suomessa, mutta ostaa alihankintana palvelut muualla kun pääkaupunkiseudulla.

UPS:llä on toimituskäytössä 235 rahtilentokonetta:

UPS:n lähettivene

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UPS:ää on kritisoitu mm. lähetysten huolimattomasta käsittelystä ja lähetysten vakuutusmaksujen saamisen vaikeudesta. Jotkut ovat menneet niin pitkälle että ovat luoneet kokonaisen internet-sivuston UPS-kritiikilleen. Kuuluisin näistä lienee United Package Smashers. Kyseisen sivuston perusti eräs vihainen paketin vastaanottaja Michiganista. Tämän jälkeen sivustolle on lähetetty useita kuvia ja kertomuksia UPS:n kaltoinkohtelemista paketeista. Myös muita internet-sivustoja aiheesta on olemassa, joillakin niistä perustajat kertovat vain itse huonoista kokemuksistaan ja jotkut toimivat United Package Smashersin tavoin.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]