Kemetismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemetismin harjoittajan yksityisalttari Tšekissä. Huomaa Thotia esittävä patsas kuvan keskellä.

Kemetismi (< muinaisegyptin kmt, muinaisen Egyptin omakielinen nimi, yleensä vokalisoitu muotoon Kemet), toisinaan myös neterismi (muinaisegyptin nṯr, koptin ⲛⲟⲩⲧⲉ noute, jumaluus) tai egyptiläinen uuspakanuus on 1970-luvulla syntynyt uuspakanallinen uskonto, joka pyrkii elvyttämään muinaisen Egyptin uskonnon ja siihen liittyvät käsitykset antiikin ja myöhäisantiikin ajoilta.[1]

Kemetismin useat suuntaukset, joista jokaisella on erilainen lähestymistapa uskomuksiinsa, vaihtelevat näkemyksiltään eklektisistä rekonstruktionistisiin. Kaikki nämä voidaan kuitenkin luokitella kolmeen pääryhmään: rekonstruoitu kemetismi (filologisen ja tieteellisen lähestymistavan omaksuminen), synkreettinen lähestymistapa ja uudempi, monoteismiä kohti pyrkivä synteesi, kemeettinen ortodoksisuus.[2]

Kemetismin harjoittajat palvovat yleensä vain muutamia tärkeimpiä jumalia, kuten Maatia, Bastetia, Anubista, Sekhmetiä ja Thotia, mutta tunnustavat jokaisen jumalan olemassaolon. Palvonta toteutetaan yleensä rukouksen ja alttarien asettamisen muodossa, mutta siitä ei ole annettu virallisia ohjeita.[3] Alttareilla voi olla esimerkiksi kynttilöitä, uhreja tai patsaita.

  1. Daugherty, Michelle. "Kemetism. Ancient Religions in our Modern World", Michigan State University, 2 October 2014. Luettu 29 heinäkuu 2021. Archived from the original on 28 helmikuu 2018. 
  2. Harrison, PM (2012). Profane Egyptologists: The Revival and Reconstruction of Ancient Egyptian Religion. UCL (University College London).
  3. Kemetic Starter Guide thetwistedrope.wordpress.com. 8.11.2011. en

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]