Jyväskylän Katulähetys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jyväskylän Katulähetys
Perustettu 1945
1953 (yhdistys)
Tyyppi Kristillinen
Kotipaikka Jyväskylä, Suomi
Toiminnanjohtaja Juha Konttinen
Jäsenlehti Vapautetut
Aiheesta muualla
Sivusto

Jyväskylän Katulähetys on sekä Sininauhaliittoon että Suomen katulähetysliittoon kuuluva, Jyväskylän seudulla toimiva, muita Suomen katulähetysyhdistyksiä laajempi katulähetysyhdistys. Se on voittoa tavoittelematon päihdetyöyhdistys, jonka toiminnassa yhdistyvät kristillisen sanoman levittäminen ja sosiaalinen auttamistyö. Päihdeongelmaisten lisäksi se auttaa ihmisiä, joita koettelee esimerkiksi asunnottomuus, työttömyys, perheiden hajoaminen tai vankilassa olo ja vaikeus sopeutua normaaliin elämään vankilan jälkeen.

Jyväskylän Katulähetyksessä vallitsee ekumeeninen ajattelutapa, käsitys, jonka mukaan elävässä uskossa olevia ja siten pelastuvia on useissa kristillisissä suuntauksissa, vaikka toissijaisissa opinkohdissa onkin eroavaisuuksia. Yhdistyksessä siis uskotaan, etteivät toissijaiset opinkohdat kuten esimerkiksi se, onko kastettava vauvat vai vain uskonsa tunnustaneet ja onko kastettava upottamalla vai valelemalla, ratkaise pelastusta. Näin ollen siihen kuuluu ihmisiä sekä evankelis-luterilaisesta kirkosta, ortodoksikirkosta että vapaista suunnista.

Vuodesta 2001 lähtien yhdistys on julkaissut neljä kertaa vuodessa tiedotuslehteä, jonka nimi on Vapautetut. Lehti on luettavissa yhdistyksen nettisivuilla.

Yhdistyksen ensimmäisenä toiminnanjohtajana aloitti Jorma Soini vuonna 1982. Hänen jälkeensä Erkki Arvaja toimi toiminnanjohtajana vuodesta 2000 vuoteen 2013, jolloin hän jäi eläkkeelle. Lokakuusta 2013 lähtien toiminnanjohtajana on ollut Usko Hintikka. Yhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2000 on toiminut Pekka Arposuo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys perustettiin virallisesti vuonna 1953, mutta katulähetystyö Jyväskylässä oli alkanut jo 1945. Yhdistyksen alkuaikoina se teki työtä mm. kaatopaikoilla asuneiden keskuudessa (tuolloin kaatopaikoilla asuminen oli alkoholisteille ominaista). 1990-luvulla yhdistys nousi erittäin merkittäväksi kolmannen sektorin järjestöksi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys on toiminnaltaan laajempi kuin muut katulähetysyhdistykset. Se hoitaa nykyään joitakin tehtäviä, jotka muissa Suomen kaupungeissa hoidetaanlähde? ja Jyväskylässäkin aikaisemmin hoidettiin kunnallisesti. Se järjestää päihdeongelmaisille tukiasuntoja ja päiväkeskustoimintaa, auttaa perheitä ja nuoria, harjoittaa kierrätystoimintaa kirpputoreineen ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä eri yksiköissä. Yksikköjä ovat Ensiaskel (Kankitie) Seppälänkankaalla, Etappi Taka-Keljossa, Kalliomäki Puuppolassa, Köhnis Köhniöllä, Myllis Myllyjärvellä, Nurmela Vesangassa, Rasila Keljonkankaalla sekä Salmiranta ja Takalaiton Kuokkalassa. Yksiköt järjestävät muun muassa tuettua asumista päihdeongelmaisille ja muille asumistukea tarvitseville. Jyväskylän Katulähetyksellä on myös Eko Center -kirpputorit Jyväskylän keskustassa, Seppälänkankaalla ja Muuramessa ja nuorisotalo Cafe Center Gummeruksenkadulla samassa rakennuksessa kuin keskustan Eko Center -kirpputori. Jyväskylän katulähetys tekee päihdetyössään yhteistyötä eri tahojen, mm. Jyväskylän kaupungin, kanssa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kosonen, Ulla: Auttaminen ja autetuksi tuleminen Jyväskylän Katulähetyksessä. 2008.
  • Leinonen, Markku: Katulähetysilloista tuettuun asumiseen – Jyväskylän Katulähetys ry. 1945–2010. 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]