Napoleonin sotaretki Venäjälle

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Isänmaallinen sota)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Napoleonin sotaretki Venäjälle
Osa Napoleonin sotia
Adolph Northenin maalaus Napoleonin vetäytymisestä Moskovasta.
Adolph Northenin maalaus Napoleonin vetäytymisestä Moskovasta.
Päivämäärä:

24. kesäkuuta12. joulukuuta 1812

Paikka:

Venäjän keisarikunta

Lopputulos:

Venäjän voitto, Grande Arméen tuho.

Osapuolet

Ranskan lippu Ranskan keisarikunta
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Italian kuningaskunta
Flag of the Kingdom of Naples (1811).gif Napolin kuningaskunta
Flag of Poland.svg Varsovan suurherttuakunta
Reinin konfederaatio
Flag of Bavaria (lozengy).svg Baijeri
Flagge Königreich Sachsen (1815-1918).svg Saksi
Flag of the Kingdom of Westphalia.svg Westfalen
Flag of Switzerland.svg Sveitsi
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Itävallan keisarikunta
Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Preussi

Flag of Russia.svg Venäjän keisarikunta

Komentajat

Ranskan lippu Napoleon I

Venäjän lippu Aleksanteri I
Venäjän lippu Mihail Kutuzov

Vahvuudet

noin 580 000lähde?

noin 250 000lähde?

Tappiot

380 000 kaatui
200 000 jäi vangiksi

210 000[1]

Illarion Prjanišnikovin maalaus Vuonna 1812 vetäytyvistä ranskalaisista vuodelta 1874.

Napoleonin sotaretki Venäjälle oli Ranskan keisarikunnan sotaretki Venäjän keisarikuntaa vastaan vuonna 1812.

Nimitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjällä samasta sodasta käytetään nimiä Isänmaallinen sota tai Vuoden 1812 isänmaallinen sota. Venäjällä sotilaiden lisäksi myös runsaslukuinen joukko vapaaehtoisia talonpoikia ja maatyöläisiä liittyi mukaan Ranskan etenemistä vastaan käytyyn taisteluun, jolloin sota sai kansansodan luonteen. Ranskassa se tunnetaan nimellä Venäjän sotaretki (Campagne de Russie).

Sotaretken alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan armeija Grande Armée ylitti Niemen-joen 24. kesäkuuta vuonna 1812 ja aloitti etenemisen kohti Vilnaa ja Moskovaa. Ranskalaiset ja heidän liittolaisensa menestyivät aluksi hyvin, ja voittivat useita taisteluita mm. Smolenskin taistelun, mutta Polotskin ensimmäisessä taistelussa venäläisten onnistui pysäyttää Grande Arméen eteneminen kohti Venäjän pääkaupunkia Pietaria. Venäläiset käyttivät laajasti poltetun maan taktiikkaa. Sodan käännekohdaksi muodostui lopulta lähellä Moskovaa 7. syyskuuta käyty Borodinon taistelu, joka on suurin ja tuhoisin sekä Isänmaallisen sodan että kaikkien Napoleonin sotien taisteluista. Ranska voitti taistelun, mutta kärsi siinä hirvittäviä tappioita, joita se ei enää pystynyt korvaamaan. Venäjän armeija sen sijaan toipui tappioistaan. Kenraalisotamarsalkka Mihail Kutuzov päätti evakuoida Moskovan ja jättää sen ranskalaisille. Napoleon joukkoineen siirtyi tyhjennettyyn kaupunkiin 14. syyskuuta, mutta kaupunki syttyi palamaan pian ranskalaisten miehitettyä sen. Ranskalaiset lähtivät paluumatkalle Moskovasta lokakuussa. Sotaretken loppuun mennessä käytännössä koko Grande Armée oli tuhoutunut.

Rauhanneuvotteluyritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisari Aleksanteri I päätti lähettää 25. kesäkuuta 1812 kello 10 entisen poliisiministerin, jalkaväenkenraali Aleksandr Balašovin viemään Napoleon I:lle kirjettä, jossa tämä ehdotti status quo ex ante:a, ranskalaisjoukkojen perääntymistä lähtöasemiinsa Niemenin länsipuolelle odottamaan Venäjän ja Ranskan välisiä neuvottelua. Hän lähti liikkeelle Aleksanteri I:n Napoleon I:lle osoittaman kirjeen kanssa 26. kesäkuuta aamulla kello 2:n aikaan. Samana päivänä Balašov tavoitti ranskalaisten etuvartioasemat Kaunasin kuvernementissa Rossienyssä (Raseiniaissa)[2] aamulla.[3] Balašovin otti vastaan ensiksi Ranskan marsalkka ja ratsuväen komentaja Joachim Murat ja sitten armeijakunnan komentaja Louis-Nicolas d'Avout.[3].

30. kesäkuuta Balašov lähetettiin Napoleonin luokse Vilnaan, joka kutsui hänet päivälliselle 1. heinäkuuta 1812 Neuchâtelin prinssin, Louis Berthierin [4] ja Istrian herttuan, divisioonakenraali Jean-Baptiste Bessières'n sekä Louis de Caulaincourtin kanssa.[5][6] Napoleonin vastaus Aleksanteri I:n ehdotukseen vetäytyä Niemenin taakse neuvottelujen aloittamiseksi sai vastaehdotuksen, jonka mukaan neuvottelut (uudessa tilanteessa) käytäisiin Vilnassa tuli Aleksanteri I:n puolesta torjutuksi loukkaavana. Neuvottelujen aikana Napoleon oli kysynyt Balašovilta lyhintä tietä Moskovaan. Balašov oli vastannut, että Moskovaan on monta tietä ja että Kaarle XII oli mennyt Poltavasta viitaten ruotsalaisten joukkojen suureen tappioon Ukrainassa. 14. heinäkuuta 1812 lähti Aleksanteri I kohti Moskovaa kenraaliensa pyynnöstä. Hän ei ollut osallistunut joukkojen komentamiseen ylipäällikkönä.[7]

Ryhmitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoinen sivusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelujärjestyksessä Ranskan keisarikunnan suuri armeija oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäistä osaa, jota komensi kuningas Jérôme Bonaparte, joka ulottui Itämeren rannalle vasempana sivustana pohjoisessa, komensi Jacques Etienne Macdonald.[8] Sen tehtävänä oli edetä Tilsitin luota Riian suuntaan. Ensimmäisen osan oikea siipi etelässä, jota komensi Karl Schwarzenberg [9], oli Bug-joen varrella. Ensimmäiseen osaan sisältyivät mm. Józef Antoni Poniatowskin [10] V armeijakunta [11], Jean-Louis-Ebénézer Reynierin ja Dominique-Joseph-René Vandammen komentamat armeijakunnat sekä Marie-Victor-Nicolas de Fay Latour-Maubourgin ratsuväki.[12]

Venäjän keisarikunnan 1. länsiarmeijaa komensi Mihail Barclay de Tolly, jonka alaisuudessa pohjoisessa olevaa Itämerelle ulottuvaa oikeaa siipeä komensi Pjotr Wittgenstein.

Eteläinen rintamanosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Napoleon I Bonaparte komensi suuren armeijan toista osaa, johon kuuluivat Louis-Nicolas d'Avout'n, Nicolas Charles Oudinot'n, Michel Neyn [13], prinssi Eugéne Beauharnais'n ja Saint-Cyrin komentamat armeijakunnat, Mortierin komentama kaarti ja Joachim Murat'n komentama ratsuväki.[14] Venäjän keisarikunnan 2. länsiarmeijaa komensi Bagration. 2. länsiarmeijan rintamavastuualue ulottui Grodnosta Muchavieciin. Sen päämaja oli Volkovyskissä. Kun Neyn ja Oudinot'n komentamat armeijakunnat olivat ylittäneet Niemenin, käski keisari Napoleon I Bonaparte heidän edetä joukkoineen vetäytyvän sotaministeri ja Napoleonin vastaisen sodan ylipäällikkö Barclay de Tollyn [15] perässä. Davoun piti suuntaaman kohti Minskiä, jotta Venäjän 1. ja 2. länsiarmeija olisi voitu eristää toisistaan.

Taktiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karl Ludwig von Phullin suunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarikunnan taktiikkana oli jatkaa ajan hankkimista Venäjälle vetäytymällä ja poltetun maan taktiikan avulla. Ajatuksen oli kehittänyt Preussin kuninkaan Venäjän keisarikunnan palvelukseen lähettämä Karl Ludwig von Phull (1757-1826), joka oli ollut Preussin kuningaskunnan yleisesikunnan päällikkö kuningas Fredrik Wilhelm III:n armeijassa Austerlitzin taistelussa.

Hänestä tuli Venäjän keisarillisen armeijan neuvonantajana palvellut kenraalimajuri, joka oli johtava sotateoreetikko, mutta joutui venäläisten upseerien epäsuosioon sen jälkeen kun suuri armeija oli miehittänyt Moskovan, minkä vuoksi hän joutui siirtymään ulkomaille. Phullin ajatusten mukaan Drissan vahvennettu leiri Väinäjoen varrella olisi toiminut puolustuskeskuksena sen jälkeen kun Venäjän armeija olisi joutunut vetäytymään keisarikunnan rajoilta Ranskan keisarikunnan suuren armeijan edessä.

Drissan puolustuksesta luopuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. heinäkuuta 1812 keisari Aleksanteri I tuli Drissaan pitämään sotaneuvoston kokousta. Viidessä päivässä se päätti, että Venäjän keisarikunnan 1. länsiarmeijan ei tule jäädä Drissaan, vaan vetäytyä sieltä yhdistyäkseen maan 2. länsiarmeijaan. 1. länsiarmeijan vetäytyminen saavutti Drissan tasan 11. heinäkuuta 1812.

Carl von Clausewitzin mukaan venäläiset joukot olisi saarrettu ja noin 90 000 - 120 000 sotilaan vahvuisina ne olisivat joutuneet antautumaan Ranskan suurelle armeijalle, elleivät ne olisi itse perääntyneet.[16]

Kaunokirjallisuudessa sotaneuvoston keskustelua Drissassa kuvaa Lev Tolstoi Sota ja rauha -kirjan venäläisessä painoksen kolmannen kirjan ensimmäisen osan kymmenennessä ja yhdennessätoista luvuissa.

Venäjän keisarikunnan 1. länsiarmeija ei ryhtynyt varsinaiseen taisteluun Ranskan keisarikunnan suuren armeijan ensimmäisen osan kanssa, vaan vetäytyi 26. kesäkuuta 1812 jälkeen Vilnasta Drissaan, mistä vetäydyttiin kohti Vitebskiä.

Venäjän keisarikunnan 2. länsiarmeija ei ryhtynyt varsinaiseen taisteluun Ranskan keisarikunnan suuren armeijan toisen osan kanssa, vaan vetäytyi 29. kesäkuuta 1812 alkaen Volkovyskistä Nikolajeviin.

Viivytystaisteluiden ja vetäytymisen vaihe päättyi ensimmäiseen suureen taisteluun Smolenskissa 17. elokuuta 1812 alkaen. Tämän jälkeen Barclay de Tolly menetti asemansa ylipäällikkönä, ja venäläiset panivat ranskalaisille vastaan seuraavan kerran suurtaistelussa Borodinossa.

Puolan kuningaskunnan yleinen konfederaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsovan suuriruhtinaskunnan valtiopäivät, sejm, joka kutsuttiin koolle 24. kesäkuuta 1812, perusti 28. kesäkuuta 1812 Puolan kuningaskunnan yleisen konfederaation, jonka tarkoituksena oli ottaa muodollisesti Puolan haltuun Ranskan keisarikunnan suuren armeijan Venäjän keisarikunnalta valtaamat alueet Puolan kuningaskunnan ja Liettuan ruhtinaskunnan entisiltä alueilta Liettuassa ja Valko-Venäjällä.[17]

Sejmin lähetystö siirtyi Vilnaan Napoleon I:n luokse toiveineen. Napoleon vastasi diplomaattisesti, ettei hän pitänyt Galitsiaa Puolan osana.[18]

Viivytystaistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläiset vetäytyivät Drissasta [19] (nyk. Valko-Venäjän Verh’njadzvinsk).[20][21] Venäläisten odottelua 14 km² laajassa Drissan leirissä kuvataan mm. kaunokirjallisuudessa Lev Tolstoin kirjan Sota ja rauha kahdeksannessa luvussa.[22]

Saltanovkan taistelussa Eckhmuhlin ruhtinas oli katkaissut Pjotr Bagranovin komentamien joukkojen vetäytymistien, jonka venäläiset yrittivät avata 23. heinäkuuta 1812 Saltanovkan taistelussa Bagrationin ja Louis-Nicholas d'Avoutin komentamien joukkojen kesken.[23][24]

Ostrovnon taistelussa 25.–26. heinäkuuta 1812 Alexander Ostermanin ja Pjotr Konovitsynin komentamat venäläisjoukot hankkivat kolme vuorokautta lisäaikaa Barclay de Tollyn komentamille joukoille vetäytymiseen. Ranskalaisten puolella komentajina olivat Ney, prinssi Eugene ja marsalkka Murat'n ratsuväki [25]

Jakubovon taistelu 30.–31. heinäkuuta 1812 [26]

Polotskin ensimmäinen taistelu 17. elokuuta 1812.

Polotskin toinen taistelu 17. lokakuuta 1812

Charles Joseph Minardin kuuluisa graafi, jossa kuvataan Grande Arméen koon pienenemistä sen marssiessa kohti Moskovaa (ruskehtava viiva vasemmalta oikealle) ja paluuta Moskovasta (musta viiva oikealta vasemmalle). Kuvaajan alla on ilmoitettu lämpötilan kehitys paluumatkalla Réaumur-asteikolla. Lämpötilat pitää kertoa luvulla 1,25 saadakseen ne celsiusasteina: esimerkiksi −30 °R = −37,5 °C.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Bogdanovich, "History of Patriotic War 1812", Spt., 1859–1860, Appendix, pp. 492–503.
 2. http://www.wikiznanie.ru/ru-wz/index.php/Россиены
 3. a b http://www.peoples.ru/state/statesmen/alexander_balasov/
 4. http://napoleon1er.perso.neuf.fr/E-Berthier.html
 5. http://www.napoleon-series.org/military/battles/c_mutiny1.html
 6. Louis de Caulaincourt, 60
 7. 65, K. Waliszewski, Le Règne d'Alexandre I, II, s. 59
 8. http://www.napoleon-series.org/military/organization/c_xcorps.html
 9. http://www.napoleonguide.com/soldiers_schwarzenberg.htm
 10. http://www.economicexpert.com/a/Jozef:Poniatowski.htm
 11. http://members.core.com/~gugalo/
 12. alkuperäinen lähde Clausewitz, La Campaigne de 1812 en Russie, Pariisi, 1900, sivu 37-, lainattu lähde Louis de Gaulaincourt, Napoleonin mukana Venäjällä, sivu 59
 13. http://www.virtualarc.com/officers/ney/
 14. alkuperäinen lähde Clausewitz, La Campaigne de 1812 en Russie, Pariisi, 1900, sivu 37-, lainattu lähde Louis de Caulaincourt, Napoleonin mukana Venäjällä, sivu 59
 15. http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/616/
 16. Энциклопедический Словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона: Дрисский укрепленный лагерь
 17. http://en.wikipedia.org/wiki/General_Confederation_of_the_Kingdom_of_Poland
 18. Louis de Caulaincourt, 64
 19. 55°47' 00 N 27°55' 00 E
 20. http://www.jewishgen.org/belarus/shtetls/shtetl_detail.php?filename=sverkhnedvinskdv
 21. http://eng.belarustourism.by/catalog/link_620_332_183.html
 22. http://www.gutenberg.org/files/2600/2600-h/2600-h.htm
 23. 65
 24. http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Saltanovka
 25. http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ostrovno
 26. http://www.napoleon-series.org/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Napoleonin sotaretki Venäjälle.