Jérôme Bonaparte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jérôme Bonaparte

Jérôme Bonaparte (15. marraskuuta 178424. kesäkuuta 1860), Napoleon Bonaparten nuorin veli, oli Westfalenin kuningas vuosina 1807–1813.

Syntyjään Korsikalla Roland Buonaparte hän oli kahdeksas ja viiden ja viimeinen selviytynyt lapsi. Jérôme palveli Ranskan laivastossa ennen matkustamistaan Yhdysvaltoihin. Hän nai baltimorelaisen kauppiaan tyttären Elizabeth Pattersonin. Napoleon mitätöi avioliiton, josta kuitenkin syntyi poika Jérôme Napoleon Bonaparte.

Veli nimitti hänet kuninkaaksi lyhytaikaisen luoteissaksalaisen Westfalenin kuningaskunnan johtoon, pääkaupunkina Kassel. Jérôme nai toisen kerran Württembergin herttua Fredrik I:n tyttären Katharina von Württembergin ja sai toisen pojan, Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparten ja tyttären Mathilde Bonaparten.

Kun Jérôme menetti oman kuningaskuntansa, hän sai Württembergin kuninkaalta Montfortin prinssin arvonimen. Kun Napoleon joutui maanpakoon, Jérôme muutti Italiaan, missä hän meni vielä naimisiin Giustina Pecori-Suárezin kanssa.

Kun veljenpoika Louis Napoleonista tuli Ranskan tasavallan presidentti 1848, Jérômesta tehtiin Les Invalidesin kuvernööri, ja myöhemmin Ranskan marsalkka ja senaatin puheenjohtaja ja hän sai arvonimen prince français.

Jérôme Bonaparte kuoli 24. kesäkuuta 1860 Villegenisissa. Hänet haudattiin invalidikirkkoon.