Michel Ney

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michel Ney.

Michel Ney (19. tammikuuta 17697. joulukuuta 1815) oli ranskalainen marsalkka, joka osallistui Ranskan suureen vallankumoukseen sekä Napoleonin sotiin.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ney oli alun perin ratsumies, ja hän komensikin usein ratsuväkeä, mutta siirtyessään korkeampiin arvoihin hän komensi myös jalkaväkeä. Hänet nimitettiin Ranskan marsalkaksi vuonna 1804 Lannesin, Massénan, Davoutin ja Soultin kanssa.

Ney Keisarikunnan palveluksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napoleon itse nimitti Neytä "Urhoollisista urhoollisimmaksi" tämän rohkeudesta jälkijoukkojen komentajana armeijan perääntyessä poltetusta Moskovasta. Palkkiona muista suurista saavutuksista lähes kaikissa Napoleonin suurissa taisteluissa, mm. Austerlizin ja Friedlandin taisteluissa, Napoleon teki Neystä Moskovan ruhtinaan.

Satapäiväinen keisarikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napoleonin luovuttua vallasta Ney siirtyi kuningas Ludvig XVIII:n palvelukseen. Mutta kun Napoleon palasi Elbalta Ney petti kuninkaan ja liittyi Napoleonin joukkoihin, vaikka oli luvannut tuoda rauhanhäiritsijän kuninkaalle rautahäkissä. Waterloon taisteluun Ney osallistui komentamalla ratsuväkeä, joka kuitenkin teki tuhoon tuomitun hyökkäyksen lordi Uxbridgen skottijalkaväkeä vastaan. Lisäksi Ney toimi "vanhan kaartin" päällikkönä. Hävittyään taistelun Neytä syytettiin maanpetoksesta ja Ludvig XVIII:n pelastusyrityksistä huolimatta päärien kamari tuomitsi hänet kuolemaan. Ney teloitettiin ampumalla; hänen viimeinen toiveensa oli saada antaa itse ampumiskäsky teloitusryhmälle.

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.