Joachim Murat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joachim Murat

Joachim-Napoléon Murat (s. Joachim Murat) (25. maaliskuuta 1767 – 18. lokakuuta 1815) oli Napolin ja Sisilian kuningas vuosina 1808–1815 ja Napoleonin sisaren aviomies.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murat syntyi La Bastidessa, Ranskassa majatalonpitäjän perheeseen, mutta jo nuorena hän halusi sotilaaksi, vaikka maaseudulla perheyrityksen jatkaminen olisi ollut vanhempien mielestä järkevämpää.

Ura sotilaana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murat liittyi husaarina ratsuväkeen ja sai mainetta Ranskan vallankumoussotien aikana Napoleonin joukoissa. Murat myös johti Napoleonin ratsuväkeä hyökkäyksessä Egyptiin 1798. Napoleon nimitti Muratin Ranskan marsalkaksi vuonna 1804, antoi hänelle arvonimet Bergin ja Clementen herttua vuonna 1806, sekä nimitti hänet Napolin ja Sisilian kuninkaaksi 1808. Murat oli merkittävässä roolissa Napoleonin Venäjän sotaretkellä 1812. Napoleonin menetettyä valtansa Sisilian seuraava kuningas Ferdinand I vangitsi Muratin ja teloitutti hänet. Teloitus tehtiin ampumalla Castello di Pizzon linnassa 13. lokakuuta 1815. Linna sijaitsee Etelä-Italiassa Pizzon kunnassa. [1]

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murat nai Napoleonin sisaren Carolinen vuonna 1800 siviilivihkimisessä ja vuonna 1802 kirkollisesti, mikä lisäsi jo ennestään Napoleonille tutun kenraalin asemaa Napoleonin armeijassa ja hovissa.

Tunnettu Marsalkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murat on tunnetuimpia ja parhaita Napoleonin marsalkoita, kuten myös Michel Ney, Jean Lannes, Louis-Nicolas Davout, André Masséna ja Jean-de-Dieu Soult. Ratsuväen komentajana hän oli loistava. Hänen maineensa komeana keikarina, jonka ilme ei edes taistelukentällä vakavoitunut, on osittain totta, vaikka hän kunnostautui myös taitavana upseerina, sotilaana, ja ratsastajana. Tämä ilmenee siinäkin, että kun Napoleon ja Murat Barrasin palveluksessa taistelivat rojalisteja vastaan, luki Muratin miekassa "Kunnia ja naiset".

Joachim Murat oli yksi Napoleonin parhaista ja karismaattisimmista kenraaleista. Kuvassa yksi Muratin kuuluisimmista ratsuväen hyökkäyksistä Jenan taistelussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jensen, Nathan D.: Marshal Joachim Murat 2017-1. French Empire and Revolution 1789–1815. Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)