Läntinen Bug

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Veikselin sivujokea. Bug (Etelä-Bug) on myös Mustaanmereen laskeva joki Ukrainassa
Bug, Läntinen Bug
Näkymä Bugjoelle Puolassa
Näkymä Bugjoelle Puolassa
Alkulähde Lvivin alue, Ukraina
Laskupaikka Narewjoki Varsovan pohjoispuolella(52°30′24″N, 21°05′03″E)
Maat Ukraina, Valko-Venäjä, Puola
Pituus 831 km
Virtaama 127 /s
Valuma-alue 73 479 km²

Bug tai Läntinen Bug (valkoven. Захо́дні Буг, Zahodni Buh, ven. За́падный Буг, Zapadnyi Bug, ukr. Західний Буг, Zah'idnyi Buh, puol. Bug) on Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Puolassa virtaava Itämereen laskevan Veikselin vesistöön kuuluva joki. Bug saa alkunsa Ukrainan länsiosissa Lvivin alueella ja yhtyy Puolassa Varsovan pohjoispuolella vasemmalta Narewiin, joka on Veikselin oikeanpuolinen sivujoki.[1] Joki toimii Euroopan unionin rajajokena Puolan sekä Valko-Venäjän ja Ukrainan välillä.

Muhavetsin ja Bugin yhtymäkohta Brestissä Valko-Venäjällä.
Bugin pääuoman reitti Ukrainasta Puolaan Varsovan pohjoispuolelle

Läntisen Bugin pituus on 831 kilometriä, ja se muodostaa Valko-Venäjän rajan 169 kilometrin matkalla. Joen valuma-alue on 73 479 neliökilometriä, tästä 9 990 neliökilometriä Valko-Venäjällä.[1] Joen keskivirtaama Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla on 50 m³/s, alempana Puolassa 127 m³/s.

Historiallinen kanavayhteys Dneprille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahtavan Puola-Liettuan valtioliiton aikana 1700-luvun lopulla kaivettiin nykyisen Valko-Venäjän lounaisosiin yhdyskanava Bugin sivuhaarasta Muhavetsista Mustaanmereen laskevaan Dneprin vesistöön. Kanavan nimi oli aluksi Kuninkaallisen kanava.[2] Viime vuosikymmeninä melko runsaasti kiintoainesta kuljettavaa Bugjokea ei kuitenkaan ole ruopattu, eikä idästä tämän Dneprin–Bugin kanavan kautta saapuvilla proomuilla pääse navigoimaan esteettä Valko-Venäjän Brestiä pitemmälle länteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Läntinen Bug.