Etelä-Bug

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Bug
Ortodoksinen kirkko Etelä-Bugin varrella.
Ortodoksinen kirkko Etelä-Bugin varrella.
Alkulähde Podolian ylänkö
Laskupaikka Dneprin-Bugin estuaari, Mustameri
Maat Ukraina
Pituus 806 km
Alkulähteen korkeus 320 m
Virtaama 160 /s
Valuma-alue 63 740 km²
Etelä-Bug Ukrainan kartalla
Etelä-Bug Ukrainan kartalla

Etelä-Bug tai Bug (ukr. Південний Буг, Бог, Pivdennyi Buh, Boh, ven. Южный Буг, Južnyi Bug), antiikin Hypanis (m.kreik. Ὕπανις), on noin 800 kilometrin pituinen joki Ukrainan lounaisosassa. Bug virtaa kohti kaakkoa ja laskee Mustaanmereen sen ja Dneprin yhteisen estuaarin kautta. Estuaari mukaan lukien joen pituus on 857 kilometriä. Etelä-Bugin ja sen oman estuaarin valuma-alue on 63 740 neliökilometriä. Se on Ukrainan kolmanneksi suurin joki Dneprin ja Dnestrin jälkeen.

Joki saa alkunsa Podoliassa Podolian ylängöltä noin 90 kilometriä Hmelnytskyin länsipuolella. Yläjuoksullaan Bug kulkee soisen maiseman halki ja leveässä mutaisessa laaksossa, mikä näkyy veden värissä. Täällä joki virtaa Vinnytsjan kaupungin läpi. Keskijuoksulla joki kulkee vuorimaisemassa, jossa uoma on kapeampi, virtaus on nopeampaa, törmät nousevat jyrkkinä jopa 90 metriin, ja joessa on monia koskipaikkoja. Alajuoksullaan Bug virtaa kalkkikivi- ja hiekkakivimaastossa Voznesenskin kaupungin ohi. Se saapuu Mustanmeren alangolle ja laskee estuaariinsa Nova Odessan lähistöllä. Estuaarin rannalla noin 20 kilometriä alempana sijaitsee Mykolajivin kaupunki paikassa, jossa Inhul-sivujoki myös purkautuu estuaariin. Tästä noin 40 kilometriä etelään Bugin estuaari yhtyy laajempaan Dneprin ja Bugin yhteiseen estuaarilaguuniin, joka aukeaa länteen Mustaanmereen.

Joki on yleensä jäässä joulukuulta maaliskuulle. Keskivirtaus joen suulla on 160 m³/s, mutta vaihtelu vuoden mittaan on suurta. Joki on alajuoksultaan merenkulkukelpoinen 160 kilometrin matkalta Voznesenskiin asti. Mykolajiv ja Vosznesensk ovat tärkeimmät satamat. Joen alajuoksulla on Južnoukrajinskissa sijaitseva Etelä-Ukrainan ydinvoimalaitos.[1] Jokeen on padottu kaikkiaan 13 tekojärveä.

  1. Misto Južnoukrajinsk Južnoukrajinskin kaupunki, yu.mk.ua. Arkistoitu 7.10.2013. Viitattu 16.3.2014. (ukrainaksi)