Ian Anderson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ian Anderson
Ian Anderson.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt10. elokuuta 1947 (ikä 75)
Ammatti muusikko, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1968
Tyylilajit rock, folk rock, progressiivinen rock
Soittimet huilu, kitara, bouzouki, mandoliini, huuliharppu
Yhtyeet Jethro Tull
Levy-yhtiöt Chrysalis Records ja Island RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
jethrotull.com

Ian Scott Anderson (s. 10. elokuuta 1947 Dunfermline, Skotlanti) on brittiläinen muusikko, joka tunnetaan ennen kaikkea progressiivisesta Jethro Tull -yhtyeestään. Hän on yhtyeen laulaja ja lauluntekijä, ja hänet tunnetaan myös huilunsoitosta yhtyeen kappaleilla.

Lauluntekijänä Anderson on tehnyt usein kriittisiä lauluja kristillisyydestä, yhteiskunnasta, joulusta ja talvipäivänseisauksestaselvennä. Huilistina hän on itseoppinut; hän käyttää instrumenttiaan bluestyyliin pärisyttäen ja puhkuen hyvin omintakeisia ääniä. Anderson on itse kertonut ottaneensa vaikutteita soittotyyliinsä Roland Kirkiltä. Huilun lisäksi Andersonin toinen pääsoitin on akustinen metallikielinen kitara. Nykyään hän soittaa keikoilla enimmäkseen pienikokoista kitaraa, kun ennen hän soitti normaalikokoista.

Huilun ja akustisen metallikielisen kitaran lisäksi Anderson osaa soittaa useita muita soittimia, kuten bassokitaraa, pillejä, (sopraano)saksofonia, pasuunaa, viulua ja rumpuja.

Andersonin säveltämisen kultakausi sijoittuu vuosille 1968–1979. Tämä aikana hän sävelsi kaikki Jethro Tullin unohtumattomimmat kappaleet. 2000-luvun aikana Anderson on ottanut vaikutteita intialaisesta musiikista ja etenkin maailmanmusiikista. Tämä kehitys näkyy selvästi jo Jethro Tullin Roots to Branches -levyllä. 1970-luvun huumorimausteisen yhteiskuntakritiikin jälkeen Anderson näyttää mieltyneen kertomaan sanoituksissaan ihmisten arkielämästä.

Anderson toimi aktiivisesti Jethro Tull -yhtyeen keulahahmona yhtyeen vuonna 2014 tapahtuneeseen lopettamiseen asti. Hän on vaikuttanut myös liikealalla. Hän on ollut naimisissa kahdesti: Jennie Franksin kanssa 1970–1974 ja vuodesta 1976 lähtien Shona Learoydin kanssa. Andersonilla on lapset James ja Gael. Hänellä diagnosoitiin vuonna 2018 keuhkoahtaumatauti. Anderson itse epäilee sairastuneensa, koska on viettänyt yli 50 vuotta lavalla savukoneen vieressä.[1]

Andersonille myönnettiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan MBE-arvonimi vuonna 2008.[2]

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.