Martin Barre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martin Barre

Martin Lancelot Barre (s. 17. marraskuuta 1946) on englantilainen sähkökitaristi, joka tunnetaan parhaiten urastaan rockyhtye Jethro Tullin jäsenenä. Barre on laulaja-huilisti Ian Andersonin jälkeen Jethro Tullin pitkäaikaisin jäsen kuuluttuaan yhtyeeseen sen toiselta, vuonna 1969 julkaistulta Stand Up -albumilta lähtien. Barren soittotyyliä verrataan monesti Jeff Beckin ja Eric Claptonin tyyleihin.

Barren instrumentti oli aluksi saksofoni, jota hän soitti birminghamilaisessa The Moonrakers -yhtyeessä 1960-luvulla. Myöhemmin kokoonpano vaihtoi nimensä The Motivationiksi. Ryhmä esiintyi useita kertoja Lontoon maineikkaalla Marquee-klubilla ja lämmitteli kerran menestysyhtye Creamia. Hieman tämän jälkeen yhtye vaihtoi jälleen nimensä, tällä kertaa muotoon The Penny Peeps. Vuonna 1968 Barre vaihtoi soittimensa kitaraan, ja samana vuonna yhtye julkaisi kaksi singleä. Toinen single oli "Model Village", jolla Barre soittaa jo melko säväyttävän kitarasoolon. Yhtye vaihtoi taas nimensä, tällä kertaa Getshemaneksi.

Joulukuussa 1968 Barre kuuli huhuttavan, että eräs hänen suosikkiyhtyeistään, Jethro Tull, etsi sopivaa kitaristia. Barre meni koe-esiintymiseen ja sai paikan. Jethro Tullin johtohahmo Ian Anderson on myöhemmissä haastatteluissaan kertonut Barren olleen melko hermostunut koe-esiintymisessä. Hän oli hermostuksissaan jopa unohtanut sähkökitaransa vahvistinjohdon kotiin.

Barren kitarasoolo Jethro Tullin hittikappale Aqualungissa on äänestetty useaan otteeseen yhdeksi rockhistorian parhaista.

Diskografia (soolotuotanto)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]