Hämes-Havunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämes-Havunen.

Hämes-Havunen on yksi Kauhajoen vanhimmista taloista, ja se oli pitkään myös yksi Kauhajoen varakkaimmista taloista. Havusten hallintaan talo tuli vuonna 1627, kun Tyni Hannunpoika saapui Kauhajoelle Hauholta. Sitä ennen taloa olivat asuttaneet Satakunnasta Kauhajoen suuntaan eräretkiä tehneet tahot. Nykyisten talojen rakentaminen alkoi 1800-luvun alkupuolella. Esimerkiksi päärakennuksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1827. Kaikkiaan noin 20 rakennetusta talosta suurin osa on tähän päivään mennessä ehditty purkaa tai tuhoutunut. Hämes-Havusen rakennukset ovat olleet Havusen suvun hallinnassa 1960-luvulle saakka, minkä jälkeen ne olivat asumattomina vuoteen 1974 saakka, jolloin Kauhajoen kunta osti tilan.

Hämes-Havusen rakennukset entistettiin vuosina 1977–1982, ja tila on ollut avoinna yleisölle museona,[1] joskin nykyisin vain tilauksesta. Nykyään Hämes-Havusessa järjestetään erilaisia tapahtumia ja juhlia esimerkiksi erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen tarpeisiin. Hämes-Havusessa järjestetään vuosittain myös Ruokamessut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämes-Havunen Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kahila, Petri: Hämes-Havunen: pohjalaistalosta kulttuurikyläksi. Helsingin yliopisto, Seinäjoen maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, 1998.
  • Kleemola, Jussi; Ruismäki, Liisa; Taimi, Heikki. Hämes-Havunen. Pohjalaista rakennustaitoa jälkipolville. Jyväskylä 2006.