Geokätköily

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Geokätkö
Mikrokokoinen geokätkö

Geokätköily (engl. geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi (engl. geocache tai cache) kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Laite voi olla erillinen GPS-laite tai vaikkapa älypuhelin.

Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastuksen liittyvällä Internet-sivustoista. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä, lyijykynästä, ja lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä tai nimimerkkinsä sekä käyntipäivän.[1]. Maailmanlaajuisesti kätköjä on yli 2,6 miljoonaa, suomessa noin 47 000. Geokätköilijöitä on yli 6 miljoonaa.

Geokätköily (ks. immateriaalioikeudet) ei ole virallisesti kenenkään omistuksessa, eikä täten myöskään virallisia sääntöjä harrastukseen ole. Kuitenkin Groundspeak Inc:n omistamasta geocaching.com-sivustosta on tullut alan suosituin sivusto yli 6 miljoonalla rekisteröityneellä tilillä ja 2,65 miljoonalla aktiivisella kätköllä (kesäkuu 2015[2]). Muita kätkösivustoja ovat mm. opencaching.com ja suomalainen geocache.fi.

Geokätkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älypuhelin opastaa melkein suoraan kätkölle, koordinaatit on saatu palvelusta.

Kullakin geokätköllä on Internetissä oma kätkökuvauksensa, joka voi varsinaisten ohjeiden lisäksi sisältää myös taustatietoa kätkön sijaintipaikasta tai lisävihjeitä helpottamaan kätkön etsimistä.[3] Kätkön koordinaatit voidaan joko antaa suoraan (peruskätkö) tai jonkin arvoituksen tai tehtävän ratkaisuna. Geocaching.com-sivustolla koordinaattien näkeminen edellyttää rekisteröitymistä sivustolle.

Geokätkö on löytynyt. Taskulamppu on harrastajalle hyvä vakiovaruste.

Tyypillinen kätkö on vesitiivis muovirasia. Vähimmillään se yleensä sisältää geokätkötiedotteen, jossa kerrotaan lyhyesti harrastuksesta, ja lokikirjan tai -liuskan, johon kätköllä käynnit merkataan. Lähestulkoon aina kätkörasioissa on kuitenkin myös kynä, jolla kävijät voivat kirjoittaa merkintänsä lokikirjaan tai -liuskaan. Aivan pienimmistä kätkörasioista kynä usein puuttuu; tällöin kuvauksessa yleensä kerrotaan oman kynän tarpeesta. Kätkörasioita on piilotettu moniin erilaisiin paikkoihin ja niissä usein vain harrastajien kekseliäisyys on rajana. Kätkörasia voi sisältää myös joitakin vaihtotavaroita sekä kätköstä toiseen matkaavia niin kutsuttuja reissaajia, jotka voivat olla travel bugeja (TB) tai geokolikoita (GC). Travel bugeilla ja geokolikoilla on yksilöllinen tunnus, jonka avulla niiden etenemistä voi seurata verkossa. Niille on usein määritelty myös jokin tavoite, esimerkiksi tiettyyn maahan pääseminen.

Geokätkön "lokiin" kirjataan käynti, samoin verkkopalveluun. Tuplavarmistus takaa löytöjen oikeuden.

Geokätköjen tulee olla yleisellä alueella, jolla voi jokainen vapaasti liikkua tai yksityisalueella, mikäli kätkölle ja alueella liikkumiseen on hankittu maanomistajan lupa. Kätköjä ei saa piilottaa luvatta yksityisalueille tai luonnonsuojelualueille siten, että niistä aiheutuu vahinkoa ympäröivälle luonnolle, tai ilmoittamatta paikalliselle Metsähallituksen luontopalvelualueelle. Kätkön tulee olla haettavissa rikkomatta Suomen lakia. Varsinaiset kätkörasiat ja sellaiset multikätköjen pisteet, missä on jokin etsittävä rasia, eivät saisi Geocaching.com:in sääntöjen mukaan olla 0,1 mailia eli noin 161 metriä lähempänä toisiaan. Muilla kätköjä listaavilla sivustoilla säännöt saattavat olla erilaiset.

Geokätköjen etsiminen saattaa vaatia erätaitoja ja -varusteita.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geokätköilyssä käytettyjä GPS-vastaanottimia ryhmäkuvassa
Geokätköstä toiseen matkaava travel bug, jota myös nimitetään "reissaajaksi."

Geokätköily on sukua lodjaukselle, joka alkoi jo 1850-luvulla Englannissa. Lodjauksessa arvostetaan lodjun paikan päättelemiseen tarvittavia hyvinkin arvoituksellisia ja ratkaisijalta monenlaista tietoa vaativia vihjeitä enemmän kuin geokätköilyssä.

Geokätköily harrastuksena tuli mahdolliseksi, kun Yhdysvaltain puolustusministeriö poisti GPS-signaalilta siviilihäirinnän 1. toukokuuta 2000. Ensimmäisen dokumentoidun GPS:n avulla sijoitetun kätkön piilotti Dave Ulmer kaksi päivää myöhemmin, kolmas toukokuuta. Sijainti ilmoitettiin Usenetin uutisryhmässä sci.geo.satellite-nav, ja 6. toukokuuta 2000 mennessä kätkö oli löydetty jo kaksi kertaa. Nykyään tämä maailman ensimmäinen geokätkö ei ole enää toiminnassa.[5] Harrastus on kasvanut nopeasti ja saavuttanut suosiota ympäri maailmaa.

Vuoden 2010 maaliskuussa maailmalla oli yli miljoona aktiivista geokätköä yli sadassa maassa ja kaikilla mantereilla. Suomessa on yli 35 500 aktiivista geokätköä (tilanne 3.5.2015)[6].

Kätkötyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Peruskätkö eli tradikätkö eli tradi (engl. Traditional cache) on yleisin ja suosituin kätkötyyppi piilotettujen kätköjen määrällä mitattuna.[7] Kätkön Internet-sivulla annetut koordinaatit osoittavat suoraan kätkön sijainnin.[8] Maailman ensimmäinen geokätkö oli peruskätkö, jonka myötä geokätköilyyn on tullut yhä enemmän uudenlaisia kätkötyyppejä, viimeisimpänä wherigokätköt.
 • Multikätkö eli monikätkö eli multi (engl. Multi-cache) on kätkö, jonka löytäminen edellyttää käymistä useammassa paikassa etsimässä kätkön löytämiseen tarvittavia tietoja. Tyypillisen multikätkön aloituskoordinaatteihin on piilotettu koordinaatit seuraavalle välipisteelle tai suoraan kätkörasialle. Multikätköjen alaryhmäksi ovat muodostuneet niin sanotut laskumultit, joissa välipisteiltä on laskettava annettujen ohjeiden mukaan kohteita, esimerkiksi tietyn kyltin kirjainten lukumäärä, minkä jälkeen geokätköilijä voi laskea kätkökuvauksessa annetulla laskukaavalla seuraavan välipisteen tai kätkörasian lopulliset koordinaatit.[9]
 • Mysteerikätkön eli myssen eli pulmakätkön eli mysteerin (engl. Unknown cache tai Mystery cache) löytämiseksi on ratkaistava jokin pulma tai ongelma. Ratkaisun tuloksena saadaan selville varsinaisen kätkörasian koordinaatit. Mysteerikätköjä on hyvin monenlaisia ja ratkaistavat mysteerit vaihtelevat vaikeuden ja aihealueen myötä laidasta laitaan. Mysteerikätkön aloituskoordinaatit osoittavat usein johonkin mysteerin ratkaisun kannalta tarpeettomaan tai sattumanvaraiseen paikkaan, esimerkiksi vesistöön tai isojen teiden risteykseen. Joidenkin mysteerikätköjen ratkaisemiseksi on tarpeen käydä aloituskoordinaateissa, sillä sinne voi olla piilotettu jotain ratkaisemiseen tarpeellista tietoa. Mysteerikätköihin kuuluvat myös kätköt, joiden koordinaatit osoittavat suoraan kätkölle, mutta joissa kätkön aukaisemiseksi on ratkaistava jokin ongelma, esimerkiksi koodilukon numerosarja. Myös sellaiset kätköt, jotka ovat niin omanlaisiaan, etteivät ne sovi kovin hyvin muihin luokkiin, luokitellaan mysteerikätköiksi. Aiemmin mysteerikätköiksi luokiteltiin myös ne kätköt, joissa ilmoitettiin suoraan kätkörasian koordinaatit, mutta kätkön löytöloggauksen suorittamiseksi Internet-sivulle oli etsittävä vielä jotain lisätietoa tai otettava kuva paikalta. Nykyään kätköissä ei saa enää olla tällaisia lisävaatimuksia, vaan kaikki kätköt on saatava logata, kun nimimerkki on kirjoitettuna kätkörasian lokikirjaan. Vanhemmista kätköistä, missä tällaisia vaatimuksia oli, on lisätehtävät muutettava vapaaehtoisiksi.[10]
 • Maisemakätkö eli geokohde eli maakätkö (engl. Earthcache) on kätkö, jonka löytämiseksi kätköilijän tulee vierailla koordinaattien ilmoittamassa geologisesti mielenkiintoisessa paikassa ja osoittaa käyntinsä suorittamalla kätkökuvauksessa kerrottu tehtävä, esimerkiksi ottamalla valokuva ja liittämällä se kätkön Internet-lokiin. Nykyisin osa suomalaisista geokätköilijöistä on alkanut kutsua tätä kätkötyyppiä nimellä geokohde.[11] Maisemakätkön ei tarvitse olla 161 metrin päässä muista kätköistä.
 • Geolodju (engl. Letterbox hybrid) on peruskätkön muunnelma, lodjun ja geokätkön yhdistelmä. Geolodjun täytyy olla saavutettavissa myös ilman koordinaatteja vihjeiden perusteella, mutta geokätköilijät voivat hakea sen pelkillä koordinaateillakin, mikäli koordinaatit osoittavat suoraan geolodjun kätkörasialle.[12]
 • Virtuaalikätkö eli lumekätkö (engl. Virtual cache) on kätkö, jossa ei ole varsinaista kätkörasiaa. Tyypillisesti virtuaalikätkön etsijän täytyy vierailla aloituskoordinaateissa ja ottaa sieltä valokuva tai kerätä tietoa paikasta kuvauksen vaatimalla tavalla. Virtuaalikätköissä paikan voi myös joutua selvittämään ja käymään paikalla esimerkiksi ottamassa valokuvia, mittaamassa jonkin tietyn paikan/paikkojen koordinaatit, keräämässä tietoja opastauluista tai muuta vastaavaa, mitä kätkön omistaja kuvauksessa kätkön löydetyksi loggaamiseen vaatii. Nykyään aktiivisena olevat virtuaalikätköt ovat vanhoja kätköjä, sillä Geocaching.com-sivusto ei enää hyväksy uusia virtuaalikätköjä.[13]
 • Webkamerakätkö (engl. Webcam cache) on kätkö, jossa pitää löytää annetuissa koordinaateissa oleva webkamera ja ottaa tai otattaa sillä itsestään kuva kätköpaikalla. Webkamerakätkön loggaukseen yleensä liitetään webkameralla otettu kuva. Geocaching.comiin ei enää hyväksytä uusia webbikamerakätköjä.[14]
 • Tapahtumakätkö eli eventti eli miitti (engl. Event cache) on kätköilijöiden tapaaminen, jossa kätköilijät kerääntyvät ennalta kerrottuna ajankohtana tiettyyn, usein kätkön otsikkokoordinaattien osoittamaan paikkaan. Tapahtumassa on yleensä kätköilyhenkistä pientä ohjelmaa, leikkimielisiä kisailuja, makkaranpaistoa, muuta syömistä ja hauskaa yhdessäoloa, yleensä myös travel bugien vaihtelua. Tapahtumakätkön voi logata löydetyksi osallistumalla ensin tapahtumaan. Tapahtumassa piilotetaan yleensä yksi tai useampi jälkeläiskätkö. Suomessa perinteeksi on alkanut muodostua vuosittainen vappueventti Helsingin Kaivopuistossa.[15]
 • Siivoustapahtuma eli CITO (engl. Cache In Trash Out Event) on melko harvinainen tapahtumakätkön variantti. Siivoustapahtuman ohjelmaan kuuluu jonkin tietyn alueen puhdistaminen roskista. Lyhennettä CITO tai termiä citoaminen tms. käytetään myös kuvaamaan kätköilyreissuilla tapahtuvaa yleistä roskien keruuta.[16]
 • Suurtapahtuma eli megatapahtuma tai megaeventti (engl. Mega-event cache) on tapahtumakätkön muunnos, johon osallistuu vähintään 500 kätköilijää. Suomessa on ollut viisi geokätköilijöiden suurtapahtumaa: Tampereella 12.-14.8.2011, Turussa 3.-5.8.2012, Muoniossa 29.7.-4.8.2013, Jämsässä 11.-13.7.2014 ja Hauholla 14.-16.8.2015.
 • Wherigokätkö (engl. Wherigo cache) on uusi kätkötyyppi, jossa GPS-paikantimeen ladattavan ohjelman avulla tietyssä pisteessä ollessaan voi esimerkiksi saada seuraavan pisteen koordinaatit tai jonkun pelin, joka pitää ratkoa varsinaisten koordinaattien saamiseksi.[17]

Sivustot ja tiedon omistusoikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympäri maailmaa geokätköjä listaavia sivustoja on monia. Yhdysvalloissa, missä suurin osa geokätköilysivustojen palvelimista sijaitsee, vain kätköjen koordinaatit ovat tekijänoikeudettomia; muut kätkön tiedot, mukaan lukien kuvaukset, ovat tekijänoikeuden alaisia. Eri sivustojen tiedon suojausmenetelmät eroavat toisistaan.

Ensimmäinen sivu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen geokätköjä listanneen sivuston julkaisi Mike Teague 8. toukokuuta 2000. 2. syyskuuta 2000 Jeremy Irish lähetti gpsstash-postituslistalle ilmoituksen, että oli rekisteröinyt domain-nimen geocaching.com ja pystyttänyt oman sivustonsa. Hän kopioi Mike Teaguen kätkötiedot omalle sivustolleen. 7. syyskuuta Teague ilmoitti että Irish ottaisi vastuun kätkölistauksesta.

Geocaching.com[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kätkörasia, jossa näkyy geocaching.comin logo.

Suurin sivusto on Geocaching.com, jonka omistaa Groundspeak Inc. Sivustolla on jäseniä ympäri maailman, ja sen listoilla on yli 2,65 miljoonaa kätköä[2] yli 200 maassa. Jokaisen kätkön tarkastaa ennen julkaisua alueellinen kätkötarkastaja. Ilmainen jäsenyys antaa pääsyn suurimpaan osaan kätköjen tiedoista; maksullinen premium-jäsenyys sisältää edistyneempiä hakutoimintoja sekä vain premium-käyttäjille tarkoitettuja kätköjä.

Sivusto ei enää listaa kätköjä, joihin ei liity fyysistä rasiaa, ei myöskään virtuaalisia tai webcam-kätköjä; vanhat tämän tyyppiset kätköt ovat kuitenkin vielä käytössä. Maisemakätköt ovat poikkeus tähän sääntöön. Groundspeak loi uuden waymarking-sivuston, jolle muut ei-fyysiset kätköt kuuluvat.

Groundspeak sallii myös Maan ulkopuoliset kätköt, esimerkiksi Kuussa tai Marsissa, vaikkakin koordinaatit ovat tällä hetkellä Maahan sidottuja. Tämän takia International Space Stationilla sijaitseva kätkö, GC1BE91,[18] käyttää Venäjän laukaisualustaa sijaintinaan.

Geocaching.comia on kritisoitu sen asenteesta mobiilisovellusten kehittäjiä kohtaan,[19] ja luvatun avoimen API:n julkaisun jatkuvasta viivästyttämisestä.[20] Hiljattain on tapahtunut edistystä sivuston mainostaessa sovelluksia jotka on merkitty Geocaching Live Enabled -tunnuksella, ja listatessa yli tusinan sovelluksia (sekä mobiili- että selain/työpöytäpohjaisia) jotka käyttävät uutta julkistettua rajapintaa.[21]

NaviCache[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Navicache.com alkoi alueellisena listauspalveluna helmikuun 2001 tienoilla, mutta saavutti nopeasti suosiota niiden keskuudessa, jotka halusivat vähemmän rajoitettua vaihtoehtoa silloiselle palvelulle. Vaikka monet sivuston kätköistä on listattu muillakin sivustoilla, sillä on myös uniikkeja kätköjä. Sivusto julkaisee lähes minkä tyyppisiä geokätköjä tahansa, eikä peri maksua mihinkään kätköön pääsystä. Vaikka kaikki kätköt tarkistetaan ja hyväksytään, Navicache on joustavampi kätköjen hyväksymisen suhteen, uskoen että harrastus kuuluu harrastajille eikä sitä sääntelevälle taholle.

TerraCaching[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terracaching pyrkii tarjoamaan korkealaatuisia kätköjä. Laatu tarkoittaa joko kätkön vaikeutta tai sijaintia. Jäsenyyttä hallitaan suosittelijamenettelyllä, ja jokainen kätkö on jatkuvan vertaisarvioinnin alla muiden jäsenten toimesta. Terracaching.com hyväksyy virtuaaliset kätköt perinteisten ja multi-kätköjen lisäksi, ja listaa monia sijainnittomia kätköjä tuhansien kätköjen tietokannassaan. Se houkuttelee yhä enemmän jäseniä, jotka pitävät sen pistejärjestelmästä. Euroopassa Terracachingia tukee Terracaching.eu. Sivusto on käännetty monille eurooppalaisille kielille ja sisältää laajennetun UKK:n sekä muita työkaluja.

Terracaching ei salli kätköjä, jotka on listattu muilla sivustoilla.

GPSgames[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GPSgames on avoimempi geokätköilysivusto joka tarjoaa yhteisölle enemmän joustavuutta kätköjen tyypin suhteen. Perinteiset kätköt ovat tavallisimpia, mutta virtuaaliset, sijainnittomat ja vaeltavat kätköt ovat sallittuja. Saatavilla on myös muita GPS-pelejä.

Opencaching.com[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opencaching.com, jota ei pidä sekoittaa opencaching.us:ään, oli Garminin luoma ja ylläpitämä sivusto avoimille ja ilmaisille kätköille, jonka käyttö ei vaatinut Garminin laitetta, vaan myös Androidille ja iPhonelle olevat sovellukset tukivat sivustoa. Garmin kuitenkin sulki sivuston ilman ennakkovaroitusta kesällä 2015, poistaen samalla kaikki sivustolla olleet kätköt.

Muut sivustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa maissa on alueellisia geokätköilysivustoja, mutta useimmat niistä listaavat vain kätköjä kolmelta pääsivustolta. Monet niistä hyväksyvät myös omia kätköjä, mutta niiden listaukset ovat usein vähemmän käytettyjä kuin kansainvälisten sivustojen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Geokätköily.