Postcrossing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Postcrossing on kansainvälinen korttirinki,selvennä jonka perusideana[1] on lähettää ja vastaanottaa postikortteja. Tämä portugalilaisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman[2]. Postcrossing-sivustolla on noin 770 000 rekisteröitynyttä käyttäjää 210 eri maasta (heinäkuu 2019).[3] Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain itse lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit. Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen (5. sija) lisäksi Saksa, Yhdysvallat, Alankomaat, Venäjä, Valko-Venäjä, Kiina, Taiwan, Puola ja Ukraina. Maaliskuuhun 2021 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli 3,6 miljoonaa postikorttia.[4]

Sivuston toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalilaisen Paulo Magalhãesin vuonna 2005 perustamaan postcrossing-verkostoon kirjautunut käyttäjä voi pyytää verkoston ylläpidolta osoitetta, johon lähettää postikortti. Järjestelmä valitsee sattumanvaraisesti toisen käyttäjän osoitteen ja lähettää sen pyytäjän sähköpostiin. Osoitteen mukana tulee korttikohtainen tunnistekoodi, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Kun kortti saapuu perille, vastaanottaja kirjaa tunnistekoodin järjestelmään, jolloin järjestelmä tietää kortin saapuneen perille. Tämän jälkeen järjestelmä jakaa lähettäjän osoitteen kerran jollekin toiselle käyttäjälle maailmalla, eli lähettäjä saa takaisin yhden kortin jokaista lähettämäänsä kohti.

Systeemi varjelee käyttäjän yksityisyyttä siten, että se antaa katuosoitteita yhdelle käyttäjälle vain muutaman kerrallaan. Käyttäjällä voi yhtäaikaa olla travelling- eli matkalla-tilassa rajallinen määrä kortteja, sivustolle liittyessä tämä määrä on viisi. Vähimmäismäärää lähetettäville korteille ei ole eli käyttäjä voi lähettää vaikka vain yhden kortin. Myöhemmin maksimiluku kasvaa hitaasti sen mukaan, montako käyttäjän lähettämää korttia on saapunut määränpäähänsä. Käyttäjä voi muokata itselleen pienen profiilin, jossa katuosoite ei kuitenkaan näy. Palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa.

Kortteihin voi kirjoittaa mitä tahansa mieleen tulee, yleisiä aiheita ovat omasta maasta tai itsestään kertominen ym. yleinen jutustelu. Osa käyttäjistä mainitsee profiilissaan joitakin toiveita saapuvien postikorttien aiheista, niissä olevista kirjoituksista tai postimerkeistä. Postikortteja on hauska saada, mutta tällä tavoin voi myös koettaa keräillä tietynlaisia kortteja tai vauhdittaa postimerkkiharrastusta.

Omasta kotimaastaan kortteja ei voinut saada ennen kevättä 2008, ellei halunnut osallistua tageihin eli "hippoihin" foorumilla. Keväällä 2008 järjestelmää uudistettiin siten, että "virallisia" osoitteita voi saada myös omaan maahansa. Tag eli suomalaisittain hippa on epävirallisempaa postcrossailua sivuston foorumilla, johon myös kirjaudutaan sisään. Monet hippailevat siksi, että haluavat lähettää enemmän kortteja kerrallaan. Hipat eroavat virallisesta postcrossingista siten, että niissä voi usein valita millaisen kortin lähettää ja saa, sekä mihin maahan ja kenelle. Foorumilla voi myös osallistua esimerkiksi muihin tagien tyyppisiin vaihtoihin myös muilla tavaroilla kuin postikorteilla.

Postcrossing Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asukasmäärään suhteutettuna Suomessa on eniten postcrossingin harrastajia maailmassa.[3][5] Lokakuussa 2015 Tampereella Vapriikissa perustettiin maailman ensimmäinen virallisesti rekisteröity kansallinen postcrossing-harrastajien yhdistys, Suomen postcrossingyhdistys ry, jonka tarkoituksena on entisestään edistää postcrossing-harrastusta ja sen tunnettuutta Suomessa.[6]

Postcrossing-aiheiset postimerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat maat ovat julkaisseet omia postcrossing-aiheisia postimerkkejä[7]. Suomessa julkaistiin ensimmäinen postcrossing-aiheinen neljän merkin vihko syyskuussa 2013, sen ulkoasusta vastasi suunnittelutoimisto Kokoro & Moi[8]. Ahvenanmaa julkaisi oman postcrossing-aiheisen postimerkin kesäkuussa 2019[9].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Postcrossing.