Genderqueer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Genderqueer, muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää. Henkilöt, joilla on ei-binäärinen sukupuoli eivät siis ole miehiä tai naisia. Muunsukupuolisten ulkoinen ilmaisu voi vaihdella maskuliinisesta feminiiniseen ja androgyyniin niinkuin muillakin sukupuolilla. Muunsukupuolisia ei pidä sekoittaa intersukupuolisiin. Osa muunsukupuolisista henkilöistä haluaa sukupuolen korjauksen, jotta heidän kehonsa vastaisi paremmin heidän sukupuoli-identiteettiään.

Genderqueer-lippu

Ei-binäärisiä sukupuolia ovat esimerkiksi agender (sukupuoleton tai neutraali sukupuoli), genderfluid (liukuva tai muuttuva sukupuoli) ja bigender (sukupuoli, jossa yhdistyy kaksi sukupuolta).

Laillisesti kolmas sukupuolivaihtoehto miehen ja naisen lisäksi on tällä hetkellä voimassa Australiassa, Saksassa, Intiassa, Nepalissa, Pakistanissa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa.

Hijrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hijrat ovat mieheksi syntymässään määriteltyjä naisena identifioivia ihmisiä, jotka asuvat Etelä-Aasiassa, suurimmaksi osaksi Intiassa ja Nepalissa. Monet Hijrat asuvat Hijra-yhteisöissä, joita johtaa yhteisön guru. Vaikka monet Hijrat ovat muslimeja, monet harjoittavat samaan aikaan useaa uskontoa. Koska he eivät identifioidu naisiksi tai miehiksi he suorittavat molemmille sukupuolille tarkoitetut rituaalit. Hijrat kuuluvat omaan kastiinsa. He yleensä kannattavat äitijumala Bahuchara Mataa, Shivaa tai molempia.

Nandi, naisaviomiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Keniassa asuvan nandi-heimon keskuudessa naisilla on vaihtoehtona tulla naisaviomieheksi toisin sanoen mieheksi yhteiskunnan silmissä. Naisaviomiesten odotetaan tulevan miehiksi ottaen kaikki miesten vastuutehtävät kuten vaimon hankkimisen ja omaisuuden jakamisen tulevalle sukupolvelle avioliiton kautta. Naisaviomiehen kanssa naimisissa olevat naiset voivat harrastaa seksiä naimattomien ja sitoutumiseen haluamattomien miesten kanssa tullakseen raskaaksi, jolloin naisaviomies toimii isän roolissa ja kasvattaa lapsen kuin omanaan.

Two-spirit, kaksihenkiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Two-spirit on yleistermi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen sukupuolille ja sukupuoliroolille, joita kutsuttiin myös nimellä berdaches. Yleisesti termi tarkoittaa henkilöä, jonka keho vaihtelevasti ilmaisee maskuliinista tai feminiinistä henkeä. Kaksihenkisiä on dokumentoitu olevan yli 130 heimossa jokaisessa Pohjois-Amerikan osassa.

Travesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Amerikassa ja Brasiliassa travesti on henkilö, jonka sukupuoli on määritelty syntymässä mieheksi, mutta identifioi itsensä naisena. Travestien seksuaalinen suuntautuminen koskee suurimmaksi osaksi maskuliinia miehiä. Tämän takia sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen katsotaan sulautuvan yhteen. Travesteja kuvataan kolmanneksi sukupuoleksi, mutta kaikki travestit eivät määrittele itseään näin. Sukupuolijakauma nähdään ennemminkin mies/ei-mies-jakaumana kuin mies/nainen-jakaumana.

Fa’afafine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fa’afafinet ovat Samoan kolmas sukupuoli ja ovat oleellinen osa samoalaisten perinteistä kulttuuria. Fa’afafinet ovat syntymässään mieheksi määriteltyjä henkilöitä, jotka ilmentävät sekä miehisiä, että naisellisia piirteitä.

Waria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warioilla on perinteinen kolmannen sukupuolen rooli Indonesiassa. Lisäksi bugien kulttuurissa Sulawesilla on kuvattu olevan kolme biologista sukupuolta (uros, naaras, intersukupuolisuus) sekä viisi sukupuolta määrättyine sukupuoliroolineen.

Muinaisen Israelin kuusi sukupuolta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelin kuningaskunnassa (1020–931 eaa) oli kuusi virallisesti tunnustettua sukupuolta:

  • Zachar: mies
  • Nekeveh: nainen
  • Androgynos: sekä mies että nainen [Viite 1]
  • Tumtum: neutraali sukupuoli/määrittelemätön sukupuoli [Viite 2]
  • Aylonit: naisesta mieheksi transsukupuolinenlähde?
  • Saris: miehestä naiseksi transsukupuolinen (usein virheellisesti käännetty eunukiksi)[Viite 3]
  1. Mišna: Zabim 2,1
  2. Mišna: Zabim 2,1
  3. The forty-five occurrences of saris in the Old Testament Born Eunuchs Library.

Kathoey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australialainen seksuaalipolitiikan tutkija Peter Jacksonin mukaan kathoey-termiä käytettiin viittauksena intersukupuolisiin henkilöihin, mutta termin käyttö muuttui 1900-luvun puolessavälissä tarkoittamaan transvestiittimiehiä, joista syntyi Thaimaalle ominainen sukupuoli-identiteetti. Thaimaassa on myös kolme sukupuolta syntymässään naiseksi määritellyille ihmisille: Tom, Dee ja heteroseksuaalinen nainen.

Muunsukupuolisuus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa osa muunsukupuolisista identifioi itsensä transgendereinä. Transgender tarkoittaa englanniksi transsukupuolista, mutta suomessa termillä on eri merkitys. Suomen Seta ry:n mukaan transgenderit ovat ihmisiä, joiden sukupuoli on omanlainen yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]