Keskustelu:Muunsukupuolisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa pitäisi selventää, että tämä taitaa olla itsemäärittelykysymys. Transsukupuolinen on jo itsessään sekoitus miestä ja naista, josta seuraa että transsukupuoliset ovatkin muunsukupuolisia (vrt. Intian hijrat https://fi.wikipedia.org/wiki/Hijra_(Etel%C3%A4-Aasia)). Aivokuvista tehdyt tutkimukset antavat käsityksen, että transsukupuolisten aivot ovat miesten ja naisten välimaastossa, omanlaisensa, uniikit. Sellaista tutkimusta ei taida ollakaan, joka sanoisi että transnaisella on täysin naisen aivot ja transmiehellä täysin miehen aivot. Myös artikkelin maininta sukupuolettomuudesta kaipaa täsmennystä: mitä sillä varsinaisesti tarkoitetaan että on sukupuoleton? Onko tämä itsemäärittelykysymys? --Hartz (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 08.57 (EET)Vastaa[vastaa]

Kolmas sukupuoli[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan aiheen sitomista aiheeseen kolmas sukupuoli. Saksassa voi valita nyt [ ] mies, [ ] nainen, [x] muu. Tällöin laskemalla tuon kolmanneksi vaihtoehdoksi tämä muu sukupuoli on kolmas sukupuoli. Kolmas vaihtoehto on myös Australiassa, Intiassa, Nepalissa ja Uudessa-Seelannissa. https://yle.fi/uutiset/3-9922018 --Hartz (keskustelu) 11. maaliskuuta 2018 kello 09.12 (EET)Vastaa[vastaa]

Eddie Izzard[muokkaa wikitekstiä]

Käsittääkseni Izzard ei ole muunsukupuolinen, vaan ristiinpukeutumista harrastava mies. Transvestismi ei tietääkseni ole sukupuoli-identiteetti? --Anonyymi 21. kesäkuuta 2018 kello 02:02 (EET)

En lukenut lähteistä Setan suosittamia termejä, mutta tuo teksti kuulostaa loogisesti ristiriitaiselta.

"Muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (engl. non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää"

Tarkoittaako tämä "ei ole osa kaksijakoista sukupuoli-identiteettijärjestelmää"?

"Henkilöt, joilla on ei-binäärinen sukupuoli, eivät ole identiteetiltään (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia"

Wikipedian itsensä mukaan (https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuoli): "Sukupuoli on biologiassa suvullisesti lisääntyvillä lajeilla ilmenevä anatominen ominaisuus, jonka perusteella yksilöt ovat yleensä jaettavissa munasoluja tuottaviin yksilöihin eli naaraisiin (hedelmöityvä) ja siittiösoluja tuottaviin yksilöihin eli koiraisiin (hedelmöittävä)[1]. Ihmisellä hedelmöittyvä sukupuoli ovat naiset ja hedelmöittävä sukupuoli miehet. "

Suosittelisin artikkelin korjaamista selkeämmäksi - eli ei käytettäisi "sukupuoli" termiä sukupuoli-identiteetti termin sijaan:

"Henkilöt, joilla on ei-binäärinen sukupuoli-identiteetti, eivät koe olevansa (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, tai kokevat olevansa kokonaan tämän määrittelyn ulkopuolella"

Tekstiä toki voi muovata paremmaksi, mutta idea tuosta lienee selviää.

Kommentteja?

--91.157.42.132 26. marraskuuta 2019 kello 23.07 (EET)Vastaa[vastaa]

Tuo taitaa olla aika hyvä määritelmä. Identiteetistähän tässä on kyse. Varsinainen (fyysinen) sukupuoli on kai kuitenkin jonkinlainen sekoitus naista ja miestä, 0-100 % väliltä. En tiedä sitten voiko olla 0% sekä mies että nainen, eli ei siis yhtään kumpaakaan. 86.115.119.109 19. heinäkuuta 2021 kello 02.34 (EEST)Vastaa[vastaa]

Artikkelin englanninkielinen vastine on en:Non-binary gender, eli ei-binäärinen sukupuoli. Sehän tarkoittaa että ei koe olevansa mies tai nainen (eli ns. binääri =kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään kuuluva). Yleensä kukaan heistä ei kerro mitä he itse asiassa ovatkaan, vaan ainoastaan sen mitä eivät ole. 193.210.204.125 30. tammikuuta 2023 kello 17.24 (EET)Vastaa[vastaa]