Muunsukupuolisuus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kolmas sukupuoli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muunsukupuolisten lippu
Vuonna 2014 luotu muunsukupuolisten epävirallinen lippu (pride flag).

Muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (engl. non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, ja kuuluu näin sukupuolivähemmistöihin. Muunsukupuolisuus on kattotermi henkilöille, joilla on ei-binäärinen sukupuoli, eivät ole identiteetiltään (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia.[1][2] Muunsukupuolisten ulkoinen ilmaisu voi vaihdella maskuliinisesta feminiiniseen ja androgyyniin niin kuin muillakin sukupuolilla. Muunsukupuolisia ei pidä sekoittaa intersukupuolisiin.

Lainsäädäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Kolmannen sukupuolen voi valita
  Pelkästään intersukupuoliset voivat valita kolmannen sukupuolen
  Kolmas sukupuoli on ensisijainen muille kuin naisille ja miehille
  Kolmas sukupuoli on ensisijainen pelkästään intersukupuolisille
  Kolmatta sukupuolta ei ole juridisena sukupuolena / tuntematon

Juridisesti kolmas sukupuolivaihtoehto miehen ja naisen lisäksi on tällä hetkellä voimassa Bangladeshissa[3], Chilessä[3], Intiassa (2014)[4][5], Itävallassa (2018)[6], Kanadassa[7], Maltalla[7], Pakistanissa[7],Saksassa[8] ja Uudessa-Seelannissa[7].

Yhdysvalloissa muunsukupuolinen sukupuolivaihtoehto on mahdollista saada kaikkiin virallisiin asiakirjoihin, syntymätodistus mukaan lukien. Aiemmin merkintä vaati sukupuolenkorjausprosessin ja lääkärin arvion.[9]

Saksassa on mahdollista myös jättää sukupuolimerkintä tyhjäksi.[7]

Suomessa juridinen sukupuoli voi olla vain joko mies tai nainen.

Osittainen hyväksyntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australia hyväksyi kolmannen sukupuolisen merkinnän (luokka X) passeihin vuonna 2011 rajaten sen intersukupuolisille.[10] Oikeus hyväksyi väestörekisteriin määrittelemättömän sukupuolen vuonna 2014 naimattomille sukupuolenkorjaushoitoja saaneille ihmisille.[11][12] Merkintää ei saa syntymätodistukseen.[13]

Nepalissa kolmannen sukupuolivaihtoehdon voi merkitä kansalaisuusasiakirjoihin ja passeihin (2013).[14]

Thaimaassa muunsukupuolisuus on tunnustettu perustuslaissa vuodesta 2015 lähtien, mutta sukupuolivaihtoehtoa ei voi merkitä virallisiin asiakirjoihin.

Ajokorttiin voi valita kolmannen sukupuolimerkinnän Yhdysvaltain osavaltioista Oregonissa (kesäkuusta 2017), Washingtonissa, New Yorkissa, Mainessa (2018)[15] sekä pääkaupunki Washington D.C.:ssä.[16] Mainessa kolmannen vaihtoehdon saa ajokortin lisäksi valittua muihin henkilötunnuksiin.[15]

Alankomaissa oikeus myönsi asianomistajalle luvan kolmanteen sukupuolimerkintään vuonna 2018. Tuomarien mukaan olennaista muunsukupuolisuuden rekisteröinnin kannalta on hyväksyä muunsukupuolinen merkintä seuraavaksi lainsäädännössä.[17]

Ei-kaksijakoisia sukupuolinimikkeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei-binäärisiä sukupuolia on lukuisia, mutta suomen kielelle niitä ei ole käännetty. Transsukupuolisen ja cissukupuolisen tavoin sukupuolinimikkeet muodostuvat monesti latinan- tai kreikankielisestä prefiksistä ja englanninkielisestä sanasta gender (sukupuoli). Ilman varsinaista suomennosta olevia binäärin ulkopuolella olevia sukupuolia ovat muun muassa

 • Agender - sukupuoleton
 • Bigender - kaksi sukupuolta samaan aikaan
 • Demigender - sekä syntymässä määritelty sukupuoli että jokin muu sukupuolikokemus.
 • Genderfluid - sukupuoli-identiteetti, joka vaihtuu, elää ja liikkuu. Henkilö kokee olevansa toisena päivänä mies, toisena nainen, kolmantena jotain muuta.
 • Nonbinary - suomennettuna "muunsukupuolinen," joka toimii myös kattoterminä kaikille ei-binääreille sukupuolille, mutta myös sukupuoli-identiteetti.[18]tarvitaan parempi lähde
 • Genderfae / genderdoe - sukupuoli vaihtelee ei-maskuliinisten sukupuolien välillä.

Eri kulttuureissa esiintyviä sukupuolen moninaisuuden ilmentymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fa’afafine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fa’afafinet ovat Samoan kolmas sukupuoli ja oleellinen osa samoalaisten perinteistä kulttuuria. Fa’afafinet ovat syntymässään mieheksi määriteltyjä henkilöitä, jotka ilmentävät sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä.[19] Tunnettuja fa’afafineja ovat Edward Cowley, Shigeyuki Kihara, Marion Malena, Fuimaono Karl Pulotu-Endemann ja Jaiyah Saelua. 1–5% samoalaisista on faʻafafineja.[20]

Hijrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Aasian kulttuureissa, suurimmaksi osaksi Intiassa ja Nepalissa kolmantena sukupuolena tunnetaan Hijrat. Monet Hijrat asuvat Hijra-yhteisöissä, joita johtaa yhteisön guru. Vaikka monet Hijrat ovat muslimeja, monet harjoittavat samaan aikaan useaa uskontoa. Koska he eivät identifioidu naisiksi tai miehiksi he suorittavat molemmille sukupuolille tarkoitetut rituaalit. Hijrat kuuluvat omaan kastiinsa.[21][22] He yleensä kannattavat äitijumala Bahuchara Mataa, Shivaa tai molempia. Tunnettuja Hijroja ovat Shabnam Mausi ja Laxmi Narayan Tripathi.

Kathoey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kathoey-termiä käytettiin ennen intersukupuolisista henkilöistä, mutta termin käyttö muuttui 1900-luvun puolessavälissä tarkoittamaan transvestiittimiehiä, joista syntyi Thaimaalle ominainen sukupuoli-identiteetti.[23][24] Thaimaassa on myös kolme sukupuolta syntymässään naiseksi määritellyille ihmisille: Tom, Dee ja heteroseksuaalinen nainen. Tunnettu kathoye on Parinya Charoenphol.

Nandi, naisaviomiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Keniassa asuvan nandi-heimon keskuudessa naisilla on vaihtoehtona tulla naisaviomieheksi toisin sanoen mieheksi yhteiskunnan silmissä. Naisaviomiesten odotetaan tulevan miehiksi ottaen kaikki miesten vastuutehtävät kuten vaimon hankkimisen ja omaisuuden jakamisen tulevalle sukupolvelle avioliiton kautta. Naisaviomiehen kanssa naimisissa olevat naiset voivat harrastaa seksiä naimattomien ja sitoutumiseen haluamattomien miesten kanssa tullakseen raskaaksi, jolloin naisaviomies toimii isän roolissa ja kasvattaa lapsen kuin omanaan.

Travesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Amerikassa ja Brasiliassa travesti on henkilö, jonka sukupuoli on määritelty syntymässä mieheksi, mutta identifioi itsensä naisena. Travestien seksuaalinen suuntautuminen koskee suurimmaksi osaksi maskuliinia miehiä. Tämän takia sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen katsotaan sulautuvan yhteen. Travesteja kuvataan kolmanneksi sukupuoleksi, mutta kaikki travestit eivät määrittele itseään näin. Sukupuolijakauma nähdään ennemminkin mies/ei-mies-jakaumana kuin mies/nainen-jakaumana.

Two-spirit, kaksihenkiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Two-spirit on yleistermi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen sukupuolille ja sukupuoliroolille, joita kutsuttiin myös nimellä berdaches. Yleisesti termi tarkoittaa henkilöä, jonka keho vaihtelevasti ilmaisee maskuliinista tai feminiinistä henkeä. Kaksihenkisiä on dokumentoitu olevan yli 130 heimossa jokaisessa Pohjois-Amerikan osassa.[25] Tunnettuja two-spirit-sukupuolisia ovat Alec Butler, Chrystos, Waawaate Fobister ja Massey Whiteknife.

Waria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warioilla on perinteinen kolmannen sukupuolen rooli Indonesiassa. Lisäksi bugien kulttuurissa Sulawesilla on kuvattu olevan kolme biologista sukupuolta (uros, naaras, intersukupuolisuus) sekä viisi sukupuolta määrättyine sukupuoliroolineen.[26]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Tasa-arvolain uudistus laajensi sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot koskemaan myös syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.[27][28] Tämä tarkoittaa, että naisten ja miesten tasa-arvon lisäksi myös sukupuolen moninaisuuden huomioiminen, transsukupuolisuus ja siihen kuuluva muunsukupuolisuus, on huomioitava oppilaitoksissa, työpaikoilla ja viranomaistilainteissa. Sekä Opetushallitus että ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö Seta ovat laatineet oppaat kouluille sukupuolen moninaisuuden huomioimisessa.[29]

Suomessa on käytetty aiemmin muunsukupuolisuudesta termiä transgender. Alun perin englannin kielessä transgender-termillä tarkoitetaan kuitenkin muunsukupuolisen sijasta yleisesti transihmistä tai transsukupuolista.[30] Tutkija Siiri Porkkala esittää filosofisessa aikakauslehdessä julkaistussa esseessään, että muunsukupuolisuuden ympärillä on filosofisen tiedon tyhjiö, koska sukupuolen metafysiikkaa on pitkään tarkasteltu ymmärtämällä heidät miehiksi ja naisiksi.[31]

Suomen kielessä muunsukupuolisuudessa viitataan sosiaaliseen sukupuoleen (gender), ja biologinen tai puhekielessä pelkästään sukupuoli (sex), taas perustuu pääasiassa ihmisen sukuelimiin sekä kromosomeihin.

Tunnettuja henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja ei-binäärisiä sukupuolen edustajia ovat muun muassa

Tunnettuja muunsukupuolisia suomalaisia ovat muun muassa näyttelijä Elsi Sloan, kirjailija Katariina Souri, tähtitieteilijä Anne Liljeström, näyttelijä Pietu Wikström, artisti Ronja Stanley, voimanostaja Emmeth Salo ja aktivisti Panda Eriksson.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sukupuolen moninaisuus -opas 2015. Seta. Viitattu 18.10.2016.
 2. Sanasto 24.1.2017. Tasa-arvotiedon keskus Minna. Viitattu 29.1.2017.
 3. a b Sateenkaariyhteisöt ry: Itävallan perustuslakituomioistuin: on oikeus olla olematta mies tai nainen ranneliike.net. 29.6.2018. Viitattu 6.7.2018.
 4. Dhananjay Mahapatra: Supreme Court recognizes transgenders as 'third gender' 15.4.2014. The Times of India. Viitattu 15.10.2016.
 5. Gopal Sharma: Nepal to issue passports with third gender for sexual minorities U.K.. 7.1.2015. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
 6. Itävallan perustuslakituomioistuin määräsi kolmannen sukupuolen vaihtoehdon kaikkiin virallisiin lomakkeisiin Yle Uutiset. 29.6.2018. Viitattu 6.7.2018.
 7. a b c d e Järjestöt: tarpeeton sukupuolittaminen lopetettava Kansan Uutiset. 4.7.2018. Viitattu 6.7.2018.
 8. Suvi Turtiainen: Kolmas sukupuoli virallistetaan Saksassa 17.8.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 15.10.2016.
 9. Californians Will Soon Have Nonbinary as a Gender Option on Birth Certificates nytimes.com. 19.10.2017. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
 10. Staff and agencies: Australian passports to have third gender option the Guardian. 15.9.2011. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
 11. Tomi Peurakoski: Australia hyväksyi kolmannen sukupuolen miehen ja naisen rinnalle 2.4.2014. Helsingin Sanomat. Viitattu 15.10.2016.
 12. High Court rules NSW laws allow gender-neutral recognition ABC News. 2.4.2014. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
 13. Queensland could allow gender-neutral birth certificates - Star Observer www.starobserver.com.au. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
 14. Ensimmäinen "other"-merkintä tehty passiin Nepalissa – transsukupuoliset saavat määrittää oman sukupuolensa Yle Uutiset. 10.8.2015, päivitetty 11.8.2015. Viitattu 6.7.2018.
 15. a b Maine to offer third, non-binary gender option on driver’s licenses, IDs cbsnews.com. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
 16. States are starting to recognize a third gender. Here’s what that means for nonbinary youth. Vox. 2.4.2018. Viitattu 6.7.2018.
 17. Dutch court allows person to be registered as '3rd gender' DailySabah. 28.5.2018. Viitattu 6.7.2018.
 18. Genderqueer and Non-Binary Identities & Terminology Tumblr. Viitattu 24.5.2021.
 19. A. J. Samuels: Fa'afafines and Fa'afatamas: the Four Genders in Samoa Culture Trip. Viitattu 24.5.2021.
 20. Miss Fa'afafine: Behind Samoa's 'third gender' beauty pageant BBC News. 1.9.2016. Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
 21. Associated Press in New Delhi: India recognises transgender people as third gender the Guardian. 15.4.2014. Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
 22. Valentine Pasquesoone: 7 Countries Giving Transgender People Fundamental Rights the U.S. Still Won't Mic. Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
 23. jilada: The Third Gender in Thailand – Kathoey Service Learning in Thailand. 28.4.2015. Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
 24. It's not "Ladyboy". It's Kathoey. - Gay & Lesbian Travel Out Adventures. 4.10.2017. Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
 25. Anita Hemmilä: Ancestors of Two-Spirits: Representations of Native American Third-Gender Males in Historical Documentation (Pro gradu) jyx.jyu.fi. 2005. Viitattu 15.10.2016.
 26. Sharyn Graham: Sulawesi's fifth gender 2001. Inside Indonesia. Viitattu 15.10.2016.
 27. Sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisy 30.12.2014. Finlex. Viitattu 5.11.2016.
 28. Sukupuolen moninaisuus ja syrjintä Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava. Viitattu 5.11.2016.
 29. Mikko Paakkanen: Naispari matematiikan tehtävässä ja homovihaa historiassa – Näin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta halutaan opettaa kouluissa 26.1.2017. Helsingin Sanomat. Viitattu 29.1.2017.
 30. Sateenkaarisanasto 12.12.2016. Seta ry. Viitattu 29.1.2017.
 31. Porkkala, Siiri: Muunsukupuolisuuden sosiaalinen ontologia. Niin & Näin, 1/2021. Eurooppalaisen filosofian seura ry.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Muunsukupuolisuus.