Game of Thrones (7. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Game of Thrones (7. tuotantokausi)
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Esittäminen
Verkko Yhdysvallat HBO
Suomi C More
Suomi HBO Nordic
Suomi Yle TV2/Yle HD
Ensimmäinen esitys Yhdysvallat 2017-07-1616. heinäkuuta 2017
Viimeinen esitys Yhdysvallat 2017-08-2727. elokuuta 2017
Esitysten määrä 7
Kaudet
← Edellinen
6. tuotantokausi
Seuraava →
8. tuotantokausi
Luettelo televisiosarjan Game of Thrones jaksoista

Yhdysvaltalaisen televisiosarjan Game of Thronesin seitsemäs tuotantokausi alkoi Yhdysvalloissa HBO-kanavalla 16. heinäkuuta 2017. Sarja perustuu George R. R. Martinin fantasiakirjasarjaan Tulen ja jään laulu. Kausi sisältää edellisen kauden tapaan laajasti alkuperäistä materiaalia, mutta myös materiaalia julkaisemattomasta kuudennesta kirjasta. Aikaisemmista kausista poiketen kausi koostuu seitsemästä jaksosta kymmenen sijaan.

Kausi on kuvattu pääosin Pohjois-Irlannissa, Espanjassa ja Islannissa. Sarjan pääosissa jatkavat muun muassa Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke ja Kit Harington. Sarjan uusia hahmoja näyttelevät muun muassa Jim Broadbent ja Tom Hopper.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Peter Dinklage   Tyrion Lannister  
 Nikolaj Coster-Waldau   Jaime Lannister  
 Lena Headey   Cersei Lannister  
 Emilia Clarke   Daenerys Targaryen  
 Kit Harington   Jon Nietos  
 Aidan Gillen   Peter Baelish  
 Liam Cunningham   Davos Merenverto  
 Sophie Turner   Sansa Stark  
 Maisie Williams   Arya Stark  
 Carice van Houten   Melisandre  
 Nathalie Emmanuel   Missandei  
 Indira Varma   Ellaria Sand  
 Alfie Allen   Theon Greyjoy  
 Gwendoline Christie   Brienne Tarth  
 Conleth Hill   Varys  
 John Bradley   Samwell Tarly  
 Isaac Hempstead Wright   Bran Stark  
 Hannah Murray   Neilikka  
 Kristofer Hivju   Tormund Jättiläisenturma  
 Rory McCann   Sandor ”Hurtta” Clegane  
 Jerome Flynn   Bronn  
 Joe Dempsie   Gendry  
 Iain Glen   Jorah Mormont  

Lohikäärmekivi (Dragonstone)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 1.
Ensiesitys Yhdysvalloissa 2017-07-1616. heinäkuuta 2017

Walder Freyksi naamioitunut Arya Stark myrkyttää kaikki Freyn suvun miespuoliset jäsenet, kostaen Punahäät lopullisesti. Bran Stark ja Meera Reed saapuvat muurille ja heidät päästetään sisään. Talvivaarassa vastavalittu Pohjoisen kuningas Jon Nietos valmistautuu tulevaan sotaan Yön kuningasta ja tämän kuolleitten armeijaa vastaan. Sansan vastustuksesta huolimatta Jon antaa Ned Umberin Ja Alys Karstarkin ottaa komennon suvuistaan, pitää asemansa ja vannoa sukujensa uskollisuus Starkin suvulle. Petyr Baelish yhä yrittää päästä Sansan ihon alle. Kuninkaansatamassa kuningatar Cersei Lannister ja Jaime Lannister keskustelevat tilanteestaan. Heillä ei ole liittolaisia ja viholliset piirittävät heitä joka puolelta. Cersei harkitsee liittoa Euron Greyjoyn kanssa, mutta kieltäytyy hänen kosintaehdotuksestaan. Todistaakseen itsensä Cerseille hän päättää palata lahjan kanssa. Sandor Clegane, Beric Dondarrion ja Myrin Thoros etsivät talvimyrskyltä suojaa matkatessaan Muurille. Thoros näyttää Sandorille näyn tulessa, joka viittaa vuoreen, joka on kuin nuolenpää. Sandor pääsee viimein yli pelostaan tulta kohtaan. Samwell Tarlyn koulutus mestariksi ei ole sitä, mitä hän odotti, vaikka Arkkimestari uskookin häntä Valkeista Kulkijoista, mutta ei tee mitään. Sam löytää myös harmaasuomuun sairastuneen Jorahin sellistä. Daenerys Targaryen ja hänen uskolliset seuraajansa saapuvat hänen synnyinpaikkaansa Lohikäärmekivelle aloittaakseen Westerosin invaasion.

Myrskysyntyinen (Stormborn)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 2.
Ensiesitys Yhdysvalloissa 2017-07-2323. heinäkuuta 2017

Daenerys jakaa armeijansa kolmeen osaan: Dornelaiset ja Yaran laivasto lähtevät suuntaamaan kohti Aurinkokeihästä, Tahrattomat puolestaan Casterlynkalliolle, dothrakien jäädessä Lohikäärmekivelle. Hän kyseenalaistaa myös Varysin lojaaliuden häntä kohtaan ja uhkaa polttaa tämän elävältä, mikäli Varys pettää hänet. Melisandre saapuu Lohikäärmekivelle. Cersei kerää yhteen useita lordeja, mukaan lukien Randyll Tarlyn, jolle hän tarjoaa etelän haltijan paikkaa vastineeksi tämän lojaaliudesta. Arya tapaa Kuuman piiraan ja päättääkin Cersein tappamisen sijaan lähteä pohjoiseen kohti Talvivaaraa. Matkalla hän kohtaa entisen hurjasutensa Nymerian, joka johtaa nyt susilaumaa. Arya pyytää Nymeriaa mukaansa, mutta tämä lähtee laumoineen omille teilleen. Qyburn esittelee Cerseille uutta lohikäärmeentappoasetta, ballistaa. Saatuaan Samin kirjeen suuresta määrästä lohikäärmelasia sijaitsevan Lohikäärmekiven alla Jon päättää lähteä tapaamaan Daenerysiä ja nimittää Sansan pohjoisen haltijaksi sillä aikaa kun hän on poissa. Ennen lähtöään hän varoittaa pikkusormea pysymään erossa Sansasta. Sam aloittaa kielletyn hoidon Jorahin parantamiseksi harmaasuomusta. Euronin laivasto hyökkää Yaran joukkojen kimppuun merellä ja Euron tappaa Obaran ja Nymerian sekä ottaa Yaran vangiksi. Myös Ellaria ja Tyene jäävät vangeiksi ja Theon hyppää kauhuissaan laidan yli mereen ennemmin kuin haastaa Euronin.

Kuningattaren Oikeus (The Queen’s Justice)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 3.
Ensiesitys Yhdysvalloissa 2017-07-3030. heinäkuuta 2017

Jon saapuu Lohikäärmekivelle tapaamaan Daenerysiä, joka vaatii tätä vannomaan hänelle uskollisuutta ja kieltää tätä lähtemästä Lohikäärmekiveltä ennen sitä. Jon kieltäytyy ja yrittää sen sijaan vakuuttaa Daenerysin taistelemaan kanssaan kuolleiden armeijaa vastaan. Daenerys kieltäytyy mutta Tyrion vakuuttaa tämän lopulta antamaan Jonille luvan louhia lohikäärmelasia. Bran palaa Talvivaaraan ja paljastaa Sansalle olevansa nyt kolmisilmäinen korppi. Euron palaa Kuninkaansatamaan tuoden mukanaan Ellarian ja Tyenen lahjaksi Cerseille kun taas Yaran hän pitää itsellään. Cersei suutelee Tyeneä myrkytettyään huulensa samalla myrkyllä, jolla Ellaria aikoinaan myrkytti Myrcellan ja jättää Ellarian katsomaan Tyenen lähestyvää kuolemaa. Jorah paljastuu parantuneen harmaasuomusta ja hän lähtee Vanhastakaupungista etsimään Daenerysiä. Arkkimestari Ebrose antaa hoidon anteeksi Samwellille mutta rankaisee tätä pistämällä tämän kopioimaan suuren joukon kirjoja. Tyrionin suosituksesta Harmaa Mato ja Tahrattomat hyökkäävät Casterlynkalliolle viemäreiden kautta, mutta löytävät linnoituksesta huolestuttavan vähän joukkoja. Euron tuhoaa Tahrattomien laivaston, jättäen heidät ansaan Casterlynkalliolle. Jaime Lannister johtaa hyökkäystä Suurtarhaan, jossa he kukistavat Tyrellien armeijan. Jaime antaa Olenna Tyrellin tehdä itsemurhan myrkkymaljalla, mutta ennen kuolemaansa Olenna paljastaa hänelle olevansa Joffreyn myrkytyksen takana.

Sodan saaliit (The Spoils of War)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 4.
Ensiesitys Yhdysvalloissa 2017-08-066. elokuuta 2017

Arya palaa Talvivaaraan, jossa hän tapaa jälleen Sansan sekä Briennen, joka yllättyy hänen uusista kamppailutaidoistaan. Bran jättää tunteettomat jäähyväiset Meeralle ja myöntää ettei ole enää Bran Stark vaan kolmisilmäinen korppi. Pikkusormi antaa Branille tikarin, jolla hänet yritettiin aikoinaan surmata. Bran toistaa Pikkusormelle tämän vanhan repliikin "Kaaos on tikkaat". Lohikäärmelasin kaivauksilla Jon esittelee Daenerysille vanhoja kalliomaalauksia ensimmäisten ihmisten ja metsän lasten liitosta Valkeita kulkijoita vastaan. Daenerys saa tietää Suurtarhan kukistumisesta ja joukkojensa jäämisestä ansaan Casterlynkalliolle ja syyttää Tyrionia. Daenerys päättää ryhtyä suoraan toimintaan Lannistereita vastaan. Cersei vakuuttaa Rautapankin edustajille maksavansa takaisin kaikki Lannisterien vanhat velat ja Cersei toivoo saavansa käyttöön palkkasoturiarmeija Kultaisen komppanian. Palatessaan Suurtarhasta Kuninkaansatamaan Lannisterien armeija joutuu dothrakilauman hyökkäyksen kohteeksi. Dothrakit tuhoavat tai vangitsevat suurimman osan Lannisterien armeijasta ja Drogonilla ratsastava Daenerys tuhoaa Lannisterien mukanaan tuomat viljat. Drogon haavoittuu Ballistasta taistelun aikana. Jaime lähtee epätoivoiseen hyökkäykseen Daenerysiä vastaan yrittäen surmata tämän keihäällä, mutta Drogon miltei polttaa hänet elävältä. Bronn pelastaa Jaimen viime hetkellä taklaamalla hänet hevosen selästä jokeen, jossa he kumpikin alkavat upota kohti pohjaa.

Itävartio (Eastwatch)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 5.
Ensiesitys Yhdysvalloissa 2017-08-1313. elokuuta 2017

Bronn vetää Jaimen joesta ja Jaime ymmärtää, ettei Lannistereilla ole mitään mahdollisuuksia Daenerysin lohikäärmeitä vastaan. Daenerys vaatii vangittuja vihollisarmeijan jäseniä polvistumaan hänelle, mutta Randyll ja Dickon Tarly kieltäytyvät, joten Daenerys polttaa heidät elävältä. Jorah palaa Lohikäärmekivelle ja tapaa jälleen Daenerysin. Sansa kieltäytyy parin Pohjoisen lordin ehdotuksesta hallita pohjoista, mutta Arya syyttää hänen haluavan silti ottaa Jonin paikan. Bran näkee näyn, jossa kuolleiden armeija on kerääntynyt Itävartiolle. Jon saa tämän kirjeen ja pyytää Daenerysin apua, mutta tämä kieltäytyy kunnes Tyrion ehdottaa että he kaappaavat epäkuolleen todisteeksi Cerseille saadakseen tämän väliaikaisesti liittoutumaan Daenerysin ja Jonin kanssa valkeita kulkijoita vastaan. Davos ja Tyrion lähtevät Kuninkaansatamaan vakuuttamaan Jaimea ja Cerseitä ja Jaimen kerrottua Cerseille Olennan tunnustaneen Joffreyn murhan, Cersei päättää hyväksyä tämän ehdotuksen väliaikaisesta rauhasta kunnes kuolleet on tuhottu. Davos tapaa Gendryn, joka pelastaa kolmikon kuninkaankaartin sotilailta heidän lähtiessään ja ottaa tämän mukaansa. Mestarit eivät ota Branin kirjettä vakavissaan, joten Samwell lähtee Gillyn ja tämän lapsen kanssa Vanhastakaupungista. Pikkusormi lisää kierroksia Sansan ja Aryan väliseen kaunaan. Tyrionin, Davosin ja Gendryn palattua Jon päättää muodostaa retkikunnan saadakseen kaapattua epäkuolleen ja Daenerys antaa hänen lähteä Lohikäärmekiveltä itävartiolle. Itävartiolla Hurtta, Beric Dondarrion, Thoros ja joukko Tormundin villejä liittyvät retkikuntaan ja he suuntaavat Muurin pohjoispuolelle.

Muurin tuolla puolen (Beyond the Wall)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 6.
Ensiesitys Yhdysvalloissa 2017-08-2020. elokuuta 2017

Jon johtaa retkikuntaa Muurin pohjoispuolelle kaappaamaan epäkuollutta todisteeksi Cerseille, että Valkeat kulkijat ja heidän armeijansa ovat totta. Retkikuntaan kuuluu myös Jorah Mormont, Gendry, Tormund, Sandor Clegane, Beric Dondarrion ja Myrin Thoros. Talvivaarassa Arya syyttää Sansaa petoksesta ja Sansalle selviää Aryan koulutus Kasvottomien Miesten kanssa. Kumpikaan ei tiedä, että Petyr Baelish manipuloi molempia. Jonin retkikunta onnistuu kaappaamaan epäkuolleen, mutta joutuvat Yön Kuninkaan piirittämäksi. Myrin Thoros kuolee haavoituttuaan. Gendry juoksee takaisin muurille lähettämään viesti Daenerykselle, joka saapuu lohikäärmeittensä kanssa pelastamaan retkikuntaa. Taistelun aikana Yön kuningas tappaa Viserionin jääkeihäällä. Jon käskee muita pakenemaan Daenerysin lohikäärmeen selässä ja hän jää yksin kuolleita vastaan, kunnes Benjen Stark pelastaa hänet. Benjen uhraa lopulta itsensä jääden yksin taistelemaan valkeita kulkijoita vastaan päästääkseen Jonin pakoon. Laivassa matkalla Kuninkaansatamaan Jon vannoo viimein uskollisuutensa Daenerysille. Epäkuolleet nostavat Viserionin ruumiin järvestä ja Yön Kuningas herättää tämän henkiin.

Lohikäärme ja Susi (The Dragon and the Wolf)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jakson tiedot
Jaksonumero 7.
Ensiesitys Yhdysvalloissa 2017-08-2727. elokuuta 2017

Kuninkaansatamassa Lannisterit, Targaryenit, Starkit ja Greyjoyt kokoontuvat keskustelemaan aselevosta ja Kuolleitten armeijasta. Kaapattu epäkuollut todistaa armeijan olemassaolon skeptiselle Cerseille. Euron Greyjoy perääntyy Rautasaarille uskoen olevansa siellä turvassa. Cersei suostuu aselepoon, jos Jon pitää Pohjoisen erossa tulevista konflikteista hänen ja Daeneryksen välillä. Mutta neuvottelut päätyvät umpikujaan Jonin paljastaessa liittonsa Daeneryksen kanssa. Tyrion kuitenkin onnistuu kääntämään Cersein pään saadessaan tietää hänen olevan raskaana. Cersei antaa Lannisterien tuen Suureen Sotaan. Talvivaarassa Petyr Baelish yrittää manipuloida Sansan uskomaan, että Jon pitäisi riisua Pohjoisen Kuninkaan asemasta. Sansa tietää, ettei Arya hyväksyisi sitä ja Petyr yrittää uskotella Sansalle, että Arya haluaa syrjäyttää hänet Talvivaaraan valtiattarena. Sansa kutsuu Aryan Suureen Halliin oikeudenkäyntiin, mutta Sansa yllättää Petyrin, sillä oikeudenkäynti onkin tarkoitettu hänelle. Sansa tuo esiin Lysa Arrynin ja Jon Arrynin murhat, jotka Petyr järjesti, sekä hänen petoksensa Eddard Starkia kohtaan, jonka hän suoritti Cersei Lannisterin ja Joffrey Baratheonin kanssa. Petyr kieltää Jon Arrynin murhan ja petoksensa, kunnes Bran toistaa samat sanat, jotka Petyr sanoi Eddardille tämän pettäessä hänet. Kun Yohn Royce kieltäytyy viemästä Petyriä turvaan, tämä yrittää anella armoa, mutta Sansa tuomitsee hänet kuolemaan ja Arya teloittaa hänet samalla tikarilla, jolla Bran yritettiin murhata. Jon ja Daenerys päättävät purjehtia yhdessä Talvivaaraan osoittaakseen, että he ovat nyt liittolaisia. Theon kysyy Jonilta neuvoa, mitä hänen tulisi tehdä, ja hän päättää johtaa Yaralle uskolliset pelastamaan tämän Euronilta. Kun Jaime organisoi Lannisterin armeijaa marssimaan Pohjoiseen Talvivaaraan, Cersei paljastaa, että hän valehteli kaiken aikaa: hänellä ei ole aikomustakaan marssia kuolleita vastaan Starkien ja Targaryenien rinnalla. Sen sijaan hän aikoo antaa kahden vihollisensa tappaa toisensa, jonka jälkeen hän hoitelee sen, kumpi selviytyy. Jaime järkyttyy tästä ja siitä, että Euron Greyjoy ei sittenkaan paennut Rautasaarille, vaan hän toimittaa Kultaisen Komppanian Essoksesta taistelemaan Lannisterien hyväksi. Jaime näkee viimeinkin siskonsa hulluuden, vallanhimon ja typeryyden. Hän hylkää tämän ja ratsastaa Talvivaaraan yksin. Samwell Tarly ja Gilly saapuvat Talvivaaraan ja Samwell tapaa Branin. Bran paljastaa Samwellille totuuden Jonista: hän on Rhaegar Targaryenin ja Lyanna Starkin poika, ja hän syntyi Dornessa. Samwell tajuaa, että Gillyn löytämän yliseptonin päiväkirjan otteessa sanottiin, että Rhaegar salaa kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa naidakseen toisen. Bran käyttää kykyjään ja näkee, että Rhaegar ja Lyanna naivat toisensa salaisessa seremoniassa. Bran kokoaa palaset yhteen: Robertin Kapina perustui valheelle, sillä Rhaegar ei koskaan kidnapannut tai raiskannut Lyannaa vaan he aidosti rakastivat toisiaan ja Lyanna synnytti pojan, Jonin. Jonin oikeaksi nimeksi paljastuu Aegon Targaryen: hän ei ollut äpärä vaan todellisuudessa Rautavaltaistuimen laillinen perijä ennen Daenerysta. Tämä oli Eddard Starkin salaisuus jota hän ei koskaan kertonut kenellekään. Laivassa matkalla Talvivaaraan Daenerys ja Jon antavat periksi tunteilleen ja rakastelevat, tietämättä, että he ovat oikeasti täti ja veljenpoika. Itävartiolla Tormund ja Beric ovat vahdissa, kun Kuolleiden armeija saapuu. Tormund käskee kaikkien paeta kun he näkevät Yön Kuninkaan ratsastavan nyt epäkuolleen Viserionin selässä ja Viserionin syöksemän tulen avulla Muuri murtuu ja kuolleet marssivat Westerosiin. Suuri Sota on alkanut.

Jakso 1 Jakso 2 Jakso 3 Jakso 4 Jakso 5 Jakso 6 Jakso 7 Jakso 8 Jakso 9 Jakso 10
Kausi 1 2,22 2,20 2,44 2,45 2,58 2,44 2,40 2,72 2,66 3,04
Kausi 2 3,86 3,76 3,77 3,65 3,90 3,88 3,69 3,86 3,38 4,20
Kausi 3 4,37 4,27 4,72 4,87 5,35 5,50 4,84 5,13 5,22 5,39
Kausi 4 6,64 6,31 6,59 6,95 7,16 6,40 7,20 7,17 6,95 7,10
Kausi 5 8,00 6,81 6,71 6,82 6,56 6,24 5,40 7,01 7,14 8,11
Kausi 6 7,94 7,29 7,28 7,82 7,89 6,71 7,80 7,60 7,66 8,89
Kausi 7 10,11 9,27 9,25 10,17 10,72 10,24 12,10
Kausi 8 11,76 10,29 12,02 11,80 12,48 13,61

Kauden ensimmäinen jakso Dragonstone rikkoi HBO-kanavan katsojaennätyksiä. Jakso keräsi 10.11 miljoonaa katsojaa Yhdysvalloissa.[1]

  1. Otterson, Joe: ‘Game of Thrones’ Season 7 Premiere Shatters HBO Ratings Records 17.7.2017. Variety. Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)