Daenerys Targaryen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daenerys Targaryen
Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) sarjassa Game of Thrones.
Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) sarjassa Game of Thrones.
Henkilötiedot
Muut nimet
 • Daenerys Myrskysyntyinen,
 • Lohikäärmeiden äiti
Titteli
 • Seitsemän kuningaskunnan kuningatar,
 • Ruohotasangon khaleesi,
 • Meereenin kuningatar,
 • Lohikäärmekiven prinsessa
Lojaalius Targaryenin suku
Syntynyt 284 AL, Lohikäärmekivi
Puoliso
 • Khal Drogo (298–299)
 • Hizdahr zo Loraq (300–)
Perhe
Esiintymiset
Kirjat
Kaudet 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Näyttelijä Emilia Clarke

Daenerys Targaryen on George R. R. Martinin luoma kuvitteellinen hahmo kirjasarjassa Tulen ja jään laulu ja siitä tehdyssä televisiosarjassa Game of Thrones. Televisiosarjassa häntä näyttelee Emilia Clarke.

Daenerys on Westerosia hallinneen Aerys II Targaryenin jälkeläinen, joka on elänyt koko ikänsä maanpaossa veljensä Viseryksen kanssa. Hahmo on kertoja kirjoissa Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos, Miekkamyrsky ja Lohikäärmetanssi. Daenerys syntyi Lohikäärmekivellä myrskyisenä päivänä ja sai lempinimen Myrskysyntyinen. Hieman hänen syntymänsä jälkeen, Daenerys ja hänen veljensä Viserys salakuljetettiin Braavosiin, kun Robert Baratheonin joukot lähestyivät Lohikäärmekiveä. Sisarukset viettivät seuraavat vuotensa Vapaakaupungeissa etsien apua Westerosin valloittamiseksi. Daenerysin tarinassa korostuva teemana on orjuus.[1]

Kirjasarjan tapahtumat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Valtaistuinpeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daenerys tuodaan Pentosin kaupunkiin Illyrio Mopatiksen luo. Daenerys joutuu menemään naimisiin dothraki-heimon päällikön khal Drogon kanssa, kun Viserys janoaa tämän 40 000 sotilaan armeijaa. Ensiksi Daenerys pelkää uutta miestään ja tämän heimoa, mutta oppii kuitenkin elämään khaleesina, Drogon kuningattarena. Daenerys saa lahjaksi muun muassa kolme lohikäärmeenmunaa, joiden uskotaan muuttuneen kiveksi ajan myötä. Westerosilainen ser Jorah Mormont matkaa khalasarin mukana, ja hänestä tulee Danyn tuki ja turva. Dany saa voimia uhmata Viserystä, kun tämän äkkipikainen luonne tuottaa vaikeuksia. Daenerys tulee raskaaksi ja nimeää lapsen Rhaegoksi. Kun Viserys uhkaa Daenerystä ja hänen syntymätöntä lastaan, Daenerys antaa Drogon tappaa hänet. Kun Drogo haavoittuu ryöstöretkellä, papitar Mirri Maz Duur pyytää saada hoitaa häntä. Dany suostuu, vaikka Drogon päälliköt pitävät häntä maegina.

Daeneryksen synnytys alkaa ja ser Jorah kantaa hänet telttaan, missä Mirri Maz Duur suorittaa veritaikaa. Daenerys herää muutaman päivän jälkeen ja saa kuulla saaneensa keskenmenon ja että Drogo on katatonisessa tilassa. Mirri Maz Duur oli huijannut häntä, ja kertoo että tämä on veritaian hinta. Dany armomurhaa Drogon ja joutuu lähes koko khalasarin hylkäämäksi. Kun Drogo polttohaudataan, Daenerys kahlitsee Mirri Maz Duurin hautajaisrovioon ja vie häälahjaksi saamansa kolme lohikäärmeenmunaa rovion keskelle. Kun rovio on sytytetty, Daenerys kävelee itse tuleen. Rovion sammuttua Daenerys nousee vahingoittumattomana kolmen kuoriutuneen lohikäärmeen kanssa.

Kuninkaiden koitos

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daenerys antaa lohikäärmeillensä nimet Viserion, Rhaegal ja Drogon. Daenerys ja Drogon khalasarin rippeet vaeltavat autiomaassa, jota kutsutaan Punaiseksi erämaaksi. Dany seuraa punaista komeettaa, joka ilmestyi taivaalle samana iltana, kun hänen lohikäärmeensä kuoriutuivat. Hän lähettää tiedustelijoita, joista yksi tuo mukanaan kolme lähettilästä Qarthin kaupungista: kauppias Xaro Xhoan Daxos, velho Pyat Pree ja salaperäinen asshailainen Quaithe. Danyn seurue seuraa heitä Qarthiin, missä Daenerys saa tietää Robert Baratheonin kuolemasta ja Westerosin sisällissodasta. Hän yrittää saada liittolaisia qartheenilaisista, mutta huomaa pian, että kauppiaat ovat vain kiinnostuneet hänen lohikäärmeistään.

Daenerys kääntyy velho Pyat Preen puoleen, joka houkuttelee hänet Kuolemattomien taloon, missä Dany näkee näkyjä ja ennustuksia. Kuolemattomat hyökkäävät hänen kimppuunsa, mutta Drogonin avulla Dany tuhoaa Kuolemattomien talon. Tämän jälkeen qartheenilaiset kääntyvät Danyä vastaan, ja hän päättää lähteä kaupungista. Kun Dany ja Jorah ovat käymässä satamassa, Dany huomaa kahden hahmon seuraavan heitä. Hermostuksissaan hän ei huomaa salamurhaajaa, joka yrittää myrkyttää hänet pistinleijonalla. Toinen heitä seuranneista miehistä lyö mantikorin syrjään juuri ajoissa. Hänet pelastanut mies kertoo olevansa Artan Valkoparta ja toisen miehen, Vahvan Belwasin, aseenkantaja. Illyrio Mopatis on lähettänyt miehet saattamaan Danyn seurueen Pentosiin. Dany nousee laivaan ja seilaa kohti Pentosia.

Daenerys seilaa Astaporiin hankkimaan armeijaa ser Jorahin pyynnöstä. Daenerys lupautuu ostamaan kaupungin kaikki Tahrattomat, eli orjasoturit, maksunaan lohikäärme Drogon. Dany saa lahjaksi Missandei-nimisen orjan, jonka hän vapauttaa orjuudesta. Missandei pysyy lojaalina Daenerykselle eikä lähde tämän luota. Otettuaan Tahrattomat haltuunsa, Daenerys pettää orjakauppiaat ja rikkoo sopimusta ottamalla Drogonin takaisin. Hän valtaa Astaporin Tahrattomien avulla ja julistaa orjat vapautetuiksi. Perustettuaan valtuuston johtamaan kaupunkia, Daenerys jatkaa Yunkain kaupunkiin.

Yunkaissa heitä odottaa neljän tuhannen miehen armeija, jonka lisäksi Yunkai on palkannut kaksi palkkasoturiryhmää puolelleensa: Toiset pojat ja Myrskykorpit. Daenerys neuvottelee ryhmien päälliköiden kanssa ja yrittää saada nämä vaihtamaan puolta. Myrskykorppien komentaja Daario Naharis vaikuttuu Danyn puheista, mikä saa hänet murhaamaan kollegansa ja vannomaan uskollisuutta Daenerykselle. Tahrattomien ja Myrskykorppien yhteistyöllä Yunkailla ei ole mitään mahdollisuutta voittaa, ja se antautuu muutamassa päivässä.

Seuraavaksi Daenerys saapuu Meereenin kaupunkiin. Toisten poikien entinen komentaja Mero hyökkää hänen kimppuunsa, mutta Arstan surmaa hänet. Arstan paljastaa olevansa ser Barristan Selmy, legendaarinen ritari Westerosista, joka palveli kuningas Robert Baratheonia. Ser Barristan paljastaa myös, että ser Jorah on lähettänyt viestejä Daeneryksen aikeista kuninkaan vakoojalle lordi Varysille. Dany tuntee itsensä petetyksi ja lähettää molemmat miehet itsemurhatehtävälle Meereenin viemäreihin. Tehtävä kuitenkin onnistuu ilman kuolonuhreja, ja ser Barristan vakuuttaa olevansa lojaali. Ser Jorah taas väittää, ettei hän ole tehnyt mitään väärää, ja Daenerys joutuu karkottamaan hänet vastoin tahtoaan. Vallattuaan Meereenin, Dany kääntää kasvonsa kohti Westerosia, mutta tajuaa tietävänsä hyvin vähän johtamisesta, ja päättää jäädä Orjakauppiaanlahdelle toistaiseksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolitus televisiosarjaan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarjan alussa Daenerys on 13-vuotias, mutta televisiosarjaa varten tarvittiin vanhempi näyttelijä. Ison-Britannian lait eivät olisi sallineet alle 17-vuotiasta näyttelijää seksikohtauksiin, eikä 17-vuotiaan olisi myöskään ollut sallittua seksikohtauksissa esittää itseään nuorempaa hahmoa. Televisiosarjaa varten kirjasarjan juonta ja ajan kulkua täytyi muokata niin, että monet nuoret hahmot olivat hieman vanhempia.[2]

Game of Thronesin vuonna 2009 tuotetussa alkuperäisessä pilottijaksossa ”Talvi on tulossa” Daenerystä esitti Tudors-sarjasta tuttu näyttelijä Tamzin Merchant, joka oli kuvausten aikaan 23-vuotias. Jakso sai niin huonon vastaanoton tuotantoyhtiö HBO:lta, että se jouduttiin kuvaamaan seuraavana vuonna uudelleen. Samalla Daenerysin rooliin valittiin Emilia Clarke, sillä Merchantin ei koettu sopivan rooliin tarpeeksi hyvin.[3] HBO:n silloisen ohjelmajohtajan mukaan khal Drogoa esittävän Jason Momoan kohtaukset Tamzin Merchantin kanssa ”eivät vain toimineet”.[4]

 1. Ahlroth, Jussi & Pohjola, Mike: Westerosin kirjeenvaihtaja, s. 48. Helsinki: Otava, 2018. ISBN 978-951-1-32581-9.
 2. Hibberd, James: Kaikkien on kuoltava: Game of Thronesin virallinen ja sensuroimaton tarina, s. 28. Alkuteos All Men Must Die: The Official, Uncensored Oral History of Game of Thrones. Suomentanut Antti Immonen. Helsinki: Into-Kustannus Oy, 2020. ISBN 9789-523-513-464.
 3. Hibberd, James: Inside Game of Thrones' disastrous original pilot: 'Nobody knew what they were doing' Entertainment Weekly. 14.9.2020. Viitattu 8.7.2024.
 4. Fullerton, Huw: How the disastrous Game of Thrones pilot nearly killed the show before it began Radio Times. 17.4.2021. Viitattu 3.7.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]