Viiden kuninkaan sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viiden kuninkaan sota
Aika: 298 AL300 AL
Paikka: Westeros
Lopputulos: Ratkaiseva Baratheonin suvun voitto (Lannister & Tyrell-suvun liitto)
Osapuolet
1. Kuningas Rautavaltaistuimella
2. Pohjoisen ja Kolmikärjen kuningas
3. Kuningas Kapealla merellä
4. Suurtarhan kuningas
5. Rautasaarten kuningas

Viiden kuninkaan sota (engl. War of the Five Kings) on kuvitteellinen sota George R. R. Martinin fantasiakirjasarjassa Tulen ja jään laulu. Viiden kuninkaan sota on kirjasarjan kolmen ensimmäisen kirjan pääasiallinen konflikti ja sen jälkiseurauksia sekä siitä syntyviä konflikteja puidaan seuraavissa kirjoissa. Sodan aikana viisi miestä lunastaa itselleen kuninkaan tittelin: Joffrey Baratheon, Stannis Baratheon ja Renly Baratheon vaativat itselleen Rautavaltaistuinta, kun taas Robb Stark ja Balon Greyjoy pyrkivät irrottautumaan Rautavaltaistuimen vallasta.

Taistelijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kuningas Rautavaltaistuimella: Joffrey Baratheon, kuningas Robert Baratheonin näennäinen perijä. Joffreyta tukevat Länsimaat Lannisterin suvun johdolla ja Kruununmaat.
 • Pohjoisen ja Kolmikärjen kuningas: Robb Stark, Talvivaaran lordin Eddard Starkin perijä. Lipunkantajiensa kuninkaaksi julistamaa Robbia tukevat Pohjoisen lordit sekä Jokimaiden lordit hänen äitinsä suvun, Tullyn, kautta.
 • Kuningas Kapealla merellä: Stannis Baratheon, kuningas Robertin kahdesta pikkuveljestä vanhempi. Stannisia kannattavat Lohikäärmekiven lordit, Florentin suku ja suurin osa Myrskymaiden hallitsijoista.
 • Suurtarhan kuningas: Renly Baratheon, kuningas Robertin nuorin veli. Vaikka ei omaa vaadetta Rautavaltaistuimelle, Myrskynpään lordina Renly vaatii Myrskymaiden tukea, ja saa Lakeuden hallitsijoiden kannatuksen mennessään naimisiin Suurtarhan ladyn Margaery Tyrellin kanssa.
 • Rautasaarten kuningas: Balon Greyjoy. Balon yrittää itsenäistyä epäonnistuttuaan siinä edellisellä kerralla. Balonia tukevat Rautasaarten lordit ja kapteenit.

Sodan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sota Jokimailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiden kuninkaan sota alkaa paikallisena konfliktina, kun lady Catelyn Stark sieppaa Tyrion Lannisterin epäiltynä hänen poikansa Branin murhayrityksestä. Vastatoimena lordi Tywin Lannister valmistelee kaksi sotajoukkoa hyökkäämään Catelyn kotiseudulle Jokimaille. Lordi Tywin johtaa itse 20 000 miehen vahvuista armeijaa ja antaa 15 000 miehen vahvuisen joukon poikansa ser Jaime Lannisterin komentoon.

Hyökkäys Jokimaille alkaa ser Cregor Cleganen ryöstöretkillä alueen rajalle. Tywin toivoo ryöstöretkien houkuttelevan lordi Eddard Starkin paikalle, minkä jälkeen hänet olisi helppo vangita. Kuninkaan Koura kuitenkin haavoittaa jalkansa ser Jaimen väijytyksessä, ja lähettää Beric Dondarrionin pysäyttämään Cleganen hänen sijastaan. Ser Edmure Tully kutsuu lipunkantajansa Vuolasvirralle oivallettuaan Lannisterien aikeet, mutta vain neljä tuhatta miestä saapuu paikalle Cleganen ryöväreiden vuoksi.

Kriisin keskellä, kuningas Robert Baratheon kuolee metsästysretkellä ja nimeää lordi Eddardin sijaishallitsijakseen kunnes prinssi Joffrey kasvaa täysi-ikäiseksi. Eddard muuttaa Robertin testamenttiin "oikeutettu perijä" aikomuksenaan tarjota kruunua Stannis Baratheonille. Kun Eddard yrittää ottaa Joffreyn huostaan, hän joutuu Petyr Baelishin pettämäksi ja hänet pidätetään. Robertin nuorempi veli Renly on tällä välin paennut kaupungista kasatakseen oman armeijansa.

Kun uutiset lordi Eddardin pidätyksestä saapuvat Talvivaaraan, Robb Stark kutsuu isänsä lipunkantajat koolle ja marssii etelään. Samaan aikaan lordi Tywin aloittaa suunnitellun hyökkäyksensä Jokimaille.

 • Kultahampaan taistelu. Ser Jaime Lannisterin 15 000 miehen joukko hyökkää lännestä tavoitteenaan vallata Vuolasvirta, Tullyn suvun hallintopaikka ja Jokimaiden pääkaupunki. Sodan ensimmäisessä taistelussa ser Jaime murtaa lordi Vancen ja lordi Piperin 4 000 miehen puolustuksen helposti. Lordi Vance surmataan ja lordi Piper joutuu pakenemaan Vuolasvirralle ser Jaimen armeija kannoillaan.
 • Vuolasvirran taistelu. Kultahampaan voiton jälkeen Jaime Lannister saapuu Vuolasvirran porteille. Lannisterin ylivoimainen armeija löylyttää Tullyn joukot ja ser Edmure Tully ja monet muut vangitaan.

Sen armeijan hajottua, pääkaupungin ollessa piiritettynä ja sen perijän ollessa vangittuna, sota on käytännössä ohi Tullyn suvun osalta. Sen ainoa toivo ovat pohjoislaiset, joita pidättelee Vihreä joenhaara ja lordi Tywinin armeija.

Susi ja leijona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robb Stark saapuu Cailininvallille, missä hänen äitinsä odottaa 1 750 miehen voimin. Armeijansa vahvuuden noustua kahteenkymmeneen tuhanteen, Robb marssii etelään. Vaihtoehtoja on kuitenkin vähän: vapauttaakseen Vuolasvirran piirityksen, Robbin pitää ylittää Vihreä joenhaara joko Kaksosten tai rubiinikahluun kohdalta. Robb päättää tehdä molemmat. Jaettuaan armeijansa Robb lähettää jalkaväkensä lordi Roose Boltonin johdolla kuninkaantietä pitkin kohtamaan lordi Tywinin. Samalla Robb saapuu ratsuineen Kaksosille ja lupaa mennä naimisiin lordi Walder Freyn tyttären kanssa joen ylittämistä vastaan.

 • Vihreän jokihaaran taistelu. Roose Bolton marssii kuninkaantietä etelään 18 000 miehen voimin. Hän aikoo hyökätä lordi Tywinin kimppuun yöllä, mutta heidät huomataan ja Tywinin armeija ehtii valmistautua taisteluun. Lannisterit voittavat taistelun helposti, mutta Tywin saa tietää vangeiltaan Robb Starkin huijanneen häntä marssimalla Vuolasvirralle. Lordi Tywin lähtee vauhdilla kohti Vuolasvirtaa, mikä antaa Rooselle aikaa organisoida joukkonsa ja palata Kaksosille.
 • Kuiskemetsän taistelu. Robb Stark ratsastaa Vuolasvirralle ratsuväkensä kanssa ja toivoo yllättävänsä ser Jaime Lannisterin ja murtavansa Vuolasvirran piirityksen. Vaarasta tietämätön ja piiritykseen kyllästynyt Jaime tekee pieniä hyökkäyksiä vain muutaman sadan miehen voimin Marq Piperin ja Karyl Vancen kimppuun. Robb houkuttelee Jaimen ansaan Kuiskemetsässä, joka sijaitsee Vuolasvirralta pohjoiseen. Väijytys onnistuu ja ser Jaime vangitaan lähes sadan muun lordin kanssa. Kuitenkin ennen kiinnijäämistään ser Jaime ryntää Robbia kohti kääntääkseen taistelun voitoksi. Hän epäonnistuu, mutta tappaa muutamia henkivartioon kuuluneita jalosukuisia miehiä, kuten lordi Rickard Karstarkin kaksi poikaa.
 • Leirien taistelut. Piirittääkseen Vuolasvirtaa kunnolla, Lannisterin joukot on jaettu kolmeen eri leiriin, jotka ovat erillään toisistaan ympäröivien jokien vuoksi. Ser Brynden Tully johtaa etujoukkoa ja hyökkää pohjoisimpaan leiriin. Robb hyökkää joukkoineen läntiseen leiriin, missä Lannisterin joukot ovat muodostaneet kilpivallin. Lordi Tytos Blackwood hyökkää Lannisterin joukkoihin takaapäin Vuolasvirran linnasta käsin. Lordi Blackwood onnistuu vapauttamaan ser Edmure Tullyn ja monia muita vankeja. Kolmas Lannisterin leiri, joka koostuu 2 000 miehestä, jätetään häiritsemättä ja sen miehet pääsevät vetäytymään.
 • Eddard Starkin teloitus. Cersei Lannisterin suurin pelko on, että Stannis Baratheon valtaa Kuninkaansataman ennen kuin Lannisterit ehtivät vakauttaa asemansa kaupungissa. Estääkseen tämän Cersei on valmis tekemään sopimuksen: jos Eddard tunnustaa olevansa syyllinen maanpetokseen, määrää Robbin tekemään rauhan ja julistaa Joffreyn oikeaksi kruununperijäksi, hän saa liittyä Yövartioon. Varmistaakseen Eddardin myöntymisen, vakoojamestari Varys huomauttaa, että myös Sansa (joka on nyt Lannisterien holhokki) voidaan teloittaa, jos Eddard kieltäytyy. Eddard myöntää valheellisen syyllisyytensä julkisesti septin luona. Kuitenkin sen sijaan, että kuningas Joffrey noudattaisi sopimusta, hän mielivaltaisesti määrää Eddardin teloitettavaksi tuhoten mahdollisuuden rauhaan Starkien kanssa.
 • Vetäytyminen Harrenhalliin. Lordi Tywin saa uutisia lordi Eddardin teloittamisesta, poikansa ser Jaimen vangitsemisesta ja Renly Baratheonin kruunajaisista. Hänen armeijansa on nyt uhanalaisessa asemassa: Robb Stark on armeijoineen lännessä, Roose Bolton uudistuneen armeijansa kanssa pohjoisessa ja Renly Baratheon marssii etelästä pohjoiseen. Samaan aikaan Stannis Baratheon väijyy Lohikäärmekivellä iskuetäisyydellä pääkaupungista. Lordi Tywin vetäytyy Harrenhalliin ja lähettää kolme joukkoa ryöstöretkelle Jokimaille. Välttääkseen Eddard Starkin teloituksen kaltaiset poliittiset lisäkömmähdykset, lordi Tywin lähettää poikansa Tyrionin Kuninkaansatamaan toimimaan kuninkaan Kourana hänen sijastaan.
 • Kolmikärjen takaisinvaltaus. Kun uutiset Eddard Starkin kuolemasta saapuvat Vuolasvirralle, hänen lipunkantajansa julistavat Robbin Pohjoisen kuninkaaksi. Kruunajaistensa jälkeen Robb lähettää Jokimaiden lordit valtaamaan linnansa takaisin. Muun muassa Darryn linnake vallataan takaisin nuorelle lordi Lyman Darrylle.
 • Darryn valtaus ja ryöstö. Darryn takaisinvaltaus ei kestä kauan, sillä ser Gregor Clegane valtaa ja ryöstää linnan tappaen koko huushollin.

Krakenin nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottaessaan Pohjoisen kohteekseen, kuningas Balon Greyjoy suunnittelee kolme pääiskua alustavaa hyökkäystään varten. Hän lähettää veljensä Victarionin valtaamaan Cailinvallia laivastollaan. Hän lähettää tyttärensä Ashan tusinan laivan kera Syväsalon linnavuorelle. Lisäksi hän lähettää hiljattain palanneen poikansa Theonin ryöstelemään Kivirannikkoa harhautukseksi.

Kuninkaiden koitos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]