Jon Nietos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jon Nietos
Henkilötiedot
Titteli Yövartion ylikomentaja
Lojaalius
  • Starkin suku
  • Yövartio
Syntynyt 283 AL
Perhe
Esiintymiset
Kirjat
Kaudet
Näyttelijä Kit Harington

Jon Nietos (engl. Jon Snow) on kuvitteellinen hahmo kirjailija George R. R. Martinin fantasiasarjassa Tulen ja jään laulu ja sen televisiosovituksessa Game of Thrones, jossa häntä näyttelee Kit Harington. Jon on kirjoissa merkittävä kertojahahmo ja lukeutuu televisiosarjan päähenkilöihin.

Jon esitellään sarjan ensimmäisessä kirjassa Valtaistuinpeli (1996) Talvivaaran lordin Eddard Starkin äpäränä eli aviottomana poikana. Jon liittyy Yövartioon, jonka miehet vartioivat Pohjoista Muurin toisella puolella asuvilta villeiltä. Kuninkaiden koitoksessa (1998) hän osallistuu tiedusteluretkeen, jonka aikana hän jää villien vangiksi, mutta onnistuu saamaan heidän luottamuksensa. Hän saa tietää villien suunnitelmista hyökätä Westerosiin Miekkamyrskyssä (2000), ja alkaa rakastua villinaiseen Ygritteen. Jon pettää villit ja Ygritten, ja johtaa Yövartion puolustusta villejä vastaan. Voitokkaan taistelun jälkeen Jon valitaan Yövartion ylikomentajaksi. Lohikäärmetanssissa (2011) Jon neuvottelee rauhansopimuksesta Yövartion ja villien kesken, mutta joutuu joidenkin Yövartion miesten vihamielisyyksien kohteeksi.

Valtaistuinpelissä Jon Nietos esitellään Eddard ”Ned” Starkin, Talvivaaran lordin, 14-vuotiaana aviottomana poikana sekä Robbin, Sansan, Aryan, Branin ja Rickonin velipuolena. Hänen sanotaan omaavan vahvat Starkin piirteet ja häntä kuvaillaan salskeaksi ja pitkäkasvoiseksi, jolla on tummanruskeat hiukset ja harmaat silmät. Hän on myös rohkea ja kiltti. Jonin sukunimi on ”Nietos” (engl. Snow, perinteinen Pohjoisen äpäristä käytetty sukunimi) ja Nedin vaimo Catelyn paheksuu häntä, koska hän muistuttaa Catelyniä Nedin uskottomuudesta. Jonia on kuvailtu ulkopuolisena ”väliinputoajana”, joka haaveilee seikkailuista ja on kotonaan Talvivaarassakin pohjimmiltaan koditon.[1]

Jon on samanikäinen kuin Robb ja hänellä on lämpimät välit sisaruksiinsa, etenkin poikatyttö Aryaan. Ned kohtelee Jonia kuin muitakin lapsiaan siinä missä hänen kunniansa sen suo. Kaikesta huolimatta ulkopuolisena itseään pitävä Jon on oppinut olemaan itsenäinen ja puolustamaan itseään tarvittaessa. Jon ihannoi isäänsä, mutta häntä loukkaa se ettei Ned suostu kertomaan hänelle äitinsä henkilöllisyyttä. Tarinan alussa Jon ottaa lemmikikseen albiinon hurjasuden, jonka hän nimeää Aaveeksi. Myöhemmin hän huomaa, että silloin tällöin hän voi ”elää” suden kautta ja jakaa sen kokemukset.

Valtaistuinpeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtaistuinpelissä Jon ja hänen sisaruksensa löytävät kuusi orpoa hurjasuden pentua ja ottavat ne lemmikikseen. Jonin hurjasusi on täysin valkoinen, erilainen kuin muut, ja hän nimeää sen Aaveeksi. Jonilla ei äpäränä ole paljoa tulevaisuudennäkymiä, joten hän päättää liittyä Yövartioon, missä äpäräkin voi nousta kunnioitettuun rooliin. Yövartion miehet puolustavat Pohjoista Muurin takana eläviltä villeiltä. Mustalinnassa muut alokkaat paheksuvat häntä, mutta hän saa heidät puolelleen auttamalla muita miekkailussa. Hän ystävystyy etenkin jalosukuisen Samwell Tarlyn kanssa. Jon saa asemestari ser Alliser Thornen vihat päällensä, kun tämä panee merkille Jonin johtajuustaidot ja alkaa pitämään häntä uhkana omalle asemalleen. Myös Yövartion ylikomentaja Jeor Mormont panee merkille Jonin erinomaisuuden ja nimeää hänet henkilökohtaiseksi aseenkantajakseen valmentaakseen häntä johtajaksi. Eräänä iltana kaatunut Yövartion mies nousee kuolleista ja yrittää hyökätä ylikomentaja Mormontin kimppuun. Jon pelastaa Mormontin hengen, mutta polttaa kätensä pahasti. Kiitokseksi Mormont antaa Jonille valyrialaisesta teräksestä taotun Mormontin suvun miekan. Kuultuaan isänsä teloituksesta ja veljensä Robbin sotaanlähdöstä, Jon päättää hylätä Yövartion ja yrittää karata, mutta hänen ystävänsä onnistuvat vakuuttamaan Jonin pitämään valansa. Jon sitoutuu Yövartioon, ja valmistautuu lähtemään tiedusteluretkelle Muurin toiselle puolelle.

Kuninkaiden koitos

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaiden koitoksessa Jon liittyy mukaan Yövartion tiedusteluretkelle Muurin toiselle puolelle. Crasterin linnassa he saavat kuulla villien valinneen kuninkaakseen Mance Rayderin, entisen Yövartion miehen. Jon lähetetään tiedustelemaan edeltä osana joukkoa, jota johtaa Qhorin Puolikäsi. He kohtaavat villien vartiomiehiä, jotka Qhorin käskee Jonin tappamaan. Jon huomaa toisen vartioista olevan nainen, nimeltään Ygritte, ja ottaakin tämän vangiksi. Jon ei pysty tappamaan naista ja päästä tämän pakenemaan. Yöllä Jon näkee Aaveen silmin tuhansia villejä, mammutteja ja jättiläisiä. Jon kertoo unestaan muille ja Qhorin päättää palata takaisin Muurille. Villit jahtaavat heitä ja Qhorin käskee Jonin antautumaan ja liittymään villeihin, kun he jäävät kiinni. Villit eivät luota Joniin ja käskevät hänen tappamaan Qhorinin osoittaakseen todellisen luontonsa. Jon kaksintaistelee Qhorinin kanssa ja tappaa tämän Aaveen avulla. Jon liittyy villien matkaan ja Ygritte kertoo hänelle Mance Rayderin olevan marssimassa Muuria kohti.

Miekkamyrskyssä Jon tapaa Mance Rayderin ja onnistuu uskottelemaan tälle jättäneensä Yövartion. Heidän keskustellessa Mance paljastaa aikeensa hyökätä Westerosiin. Mance lähettää Jonin Ygritten mukana Muurin eteläpuolelle. Jon rakastuu Ygritteen ja rikkoo valansa makaamalla tämän kanssa. Jon harkitsee Yövartion hylkäämistä, mutta päättää lopulta pettää Ygritten ja kertoa Yövartion miehille Mancen aikeista. Jon puolustaa Mustalinnaa onnistuneesti villien hyökkäykseltä; Ygritte kuolee surun murtaman Jonin käsivarsille. Kun ser Alliser Thorne ja lordi Janos Slynt palaavat Mustalinnaan, he syyttävät Jonia petturuudesta ja vangitsevat hänet. He tajuavat, ettei Jonia voi hirttää tämän suosiosta johtuen, joten he lähettävät hänet Mancea vastaan Yövartion lähettiläänä, uskoen Jonin kuolevan tehtävää suorittaessa. Mance kertoo omistavansa Talven torven, jolla Muurin voi murtaa, ja tarjoaa sitä Yövartion miehille vastineeksi villien pääsystä Muurin eteläpuolelle. Ennen kuin Jon ehtii hyökätä Mancen kimppuun ja tuhota torven, Stannis Baratheonin miehet saapuvat ja kukistavat Mancen. Stannis lupaa Jonille Talvivaaran, jos tämä osoittaa uskollisuutta hänelle. Jon harkitsee Stannisin ehdotusta, mutta lopulta kieltäytyy. Jonin kieltäydyttyä, hänet valitaan tietämättään Yövartion uudeksi ylikomentajaksi.

Korppien kestit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korppien kesteissä Jon esiintyy vain lyhyesti Samwellin kertojaluvussa, kun hän lähettää Samin Kastelliin opiskelemaan uudeksi mestariksi.

Lohikäärmetanssi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohikäärmetanssissa Jon palaa kertojahahmoksi. Stannis pyytää Jonia luovuttamaan Yövartion linnoja miehilleen, mutta Jon ei suostu allekirjoittamaan luovutussopimusta. Kun Jon käskee Janos Slyntiä miehittämään erästä hylättyä linnaa, Janos kieltäytyy. Kun Janos jatkaa tottelemattomuuttaan, Jon tuomitsee hänet kuolemaan niskoittelusta. Jon panee tuomion täytäntöön ja mestaa Janosin itse, ja saa Stannisin kunnioituksen. Jon pyytää Stannisia säästämään Mancen hengen, mutta Stannis kieltäytyy, ja polttaa tämän elävältä. Punainen papitar Melisandre paljastaa Jonille muuttaneensa Mancen ulkonäköä lumoustaialla, joten Stannisin tapattama mies ei ollut Mance. Kun Jon kuulee sadistisen Ramsay Boltonin naineen Jonin siskopuolen, Aryan, Jon lähettää Mancen pelastamaan tämän. Stannis aloittaa marssin kohti Talvivaaraa vapauttaakseen sen Ramsayn hallusta. Jon antaa Tormund Jättiläisenturman tuoda kolmisen tuhatta villiä Muurin läpi ja yrittää vakuuttaa muita Yövartion miehiä sen välttämättömyydestä. Jon saa Ramsaylta pilkkaavan kirjeen, jossa kerrotaan Stannisin ja Mancen vangitsemisesta. Jon ilmoittaa lähtevänsä etelään taistelemaan Ramsayta vastaan, mikä tuottaa Yövartion johdossa tyytymättömyyttä. Jonia vastaan kapinoidaan ja hänet surmataan puukottamalla.

  1. Ahlroth, Jussi & Pohjola, Mike: Westerosin kirjeenvaihtaja, s. 51–51. Helsinki: Otava, 2018. ISBN 978-951-1-32581-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]