Kaksi miekkaa (Game of Thrones)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi miekkaa
Game of Thrones-jakso
Jakson nro. Kausi 4
Jakso 1
Ohjannut D. B. Weiss
Käsikirjoittanut David Benioff
D. B. Weiss
Säveltänyt Ramin Djawadi
Tuotantonro. 401
Alkuperäinen
esityspäivä
Yhdysvallat 6. huhtikuuta 2014
Suomi 7. huhtikuuta 2014
Kesto 59 minuuttia
Jaksot
← Edellinen
Äiti (Mhysa)
Seuraava →
The Lion and the Rose
4. tuotantokausi
Luettelo televisiosarjan Game of Thrones jaksoista

Kaksi miekkaa (engl. Two Swords) on HBO:n fantasiatelevisiosarjan Game of Thronesin neljännen tuotantokauden ensimmäinen jakso. Se on järjestyksessä sarjan 31. jakso. Sen on käsikirjoittanut sarjan luojat David Benioff ja D. B. Weiss, joista jälkimmäinen on myös ohjannut jakson.[1][2] Se esitettiin Yhdysvalloissa 6. huhtikuuta 2014 ja Suomessa päivää myöhemmin C More -kanavalla ja HBO Nordic -palvelussa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaansatamassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tywin Lannister (Charles Dance) sulattaa Starkin esi-isien ”Jää”-miekan ja takoo siitä kaksi uutta miekkaa. Toisen niistä saa poikansa Jaime (Nikolaj Coster-Waldau), joka kuninkaankaartilaisena on toiveikas oppimaan käyttämään vasenta kättään miekkakätenään. Tywin kertoo Jaimelle, ettei tämä palvele enää kuninkaankaartissa ja että hänet lähetetään hallitsemaan Casterlynkalliota Tywinin sijaan, mutta Jaime kieltäytyy. Kaupungin ovilla Tyrion Lannister (Peter Dinklage), hänen aseenkantajansa Podrick (Daniel Portman) ja ser Bronn (Jerome Flynn) odottavat prinssi Doran Martellia ja hänen seuruettaan, mutta heille kerrotaan, että prinssin nuorempi veli Oberyn (Pedro Pascal) saapuukin veljensä sijaan. Prinssi Oberyn onkin jo saapunut Kuninkaansatamaan ja silpponut yhden Lannistereiden sotilaista lordi Baelishin ilotalossa ennen kuin Tyrion saapuu paikalle. Oberyn kertoo Tyrionille vierailunsa todellisen syyn. Hän on tullut kostamaan siskonsa Elian ja tämän kahden lapsen kuoleman. Elia oli naimisissa prinssi Rhaegar Targaryenin kanssa, joka oli valtaistuimen perimysjärjestyksessä seuraava, kunnes Robert Baratheon tappoi hänet. Oberyn haluaa tappaa ser Gregor Cleganen, jonka huhutaan raiskanneen Elian ja tappaneen hänet miekallaan. Ulkona Shae (Sibel Kekilli) yrittää saada Sansan (Sophie Turner) syömään. Sansa kertoo Tyrionille, ettei pysty syömään tai nukkumaan kuultuaan, että veljensä Robbin suden pää oli kiinnitetty Robbin ruumiin pääksi ja että hänen äitinsä Catelynin kaula oli katkaistu ja ruumis heitetty jokeen. Tyrion myöntää tapahtuneen (”Castameren sateet”) ja että se oli ”hirvittävä rikos”. Sansan lähdettyä jumalmetsään Tyrion palaa huoneeseensa, jossa Shae yrittää vietellä Tyrionin ja Sansan kamarineito kuulee salaa heidän riitelevän suhteestaan.

Linnassa Jaime kokeilee Qyburnin (Anton Lesser) tekemää kullattua teräksistä tekokättä. Qyburnin lähdettyä Jaime ja hänen kaksoissiskonsa Cersei (Lena Headey) keskustelevat suhteestaan, mutta heidät keskeyttää Sansan kamarineito, joka on tuomassa uutisia kuulemastaan kuningattarelle. Puutarhassa lady Olenna Tyrell (Diana Rigg) ja hänen pojantyttärensä Margaery (Natalie Dormer) keskustelevat tulevista kuninkaallisista häistä, kunnes Brienne Tarth (Gwendoline Christie) keskeyttää heidät pyytääkseen Margaerya keskustelemaan siitä miten lordi Renly kuoli. Toisaalla kuningas Joffrey (Jack Gleeson) nuhtelee Jaimea tämän poissaolosta Mustavirran taistelussa ja pilkkaa hänen ikäänsä, käden menetystä ja urotekojen vähyyttä kuninkaankaartin jäsenenä. Myöhemmin Brinne yrittää saada Jaimen toteuttamaan valansa Starkin tyttärien turvaan saattamisesta, mutta Jaime sanoo valan mutkistuneen Catelyn Starkin kuoleman ja Sansan ja Tyrionin avioliiton jälkeen. Kun Sansa lähtee jumalmetästä hänet pysäyttää Dontos Hollard (Tony Way), hovinarri ja entinen ritari. Dontos kiittää Sansaa, joka pelasti hänen henkensä Joffreyn syntymäpäivänä ja antaa hänelle äitinsä kaulakorun kiitokseksi.

Pohjoisessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odottaessaan käskyä Mance Rayderilta, Ygritte (Rose Leslie) ja Tormund Jättiläisenturma (Kristofer Hivju) riitelevät siitä mihin heidän pitäisi seuraavaksi suunnata. Mustalinnassa ser Alliser Thorne (Owen Teale), Janos Slynt (Dominic Carter) ja mestari Aemon Targaryen (Peter Vaughan) kuulustelevat Jon Nietosta (Kit Harington). Hän myöntää tappaneensa Qhorin Puolikäden ja maanneensa Ygritten kanssa, mutta kertoo myös villien suunnitelmista. Slynt käskee Jonin teloitettavaksi petturina ja Thorne, joka toimii Yövartion väliaikaisena ylikomentajana, on asiasta samaa mieltä, mutta mestari Aemon armahtaa hänet.

Kapean meren toisella puolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) keskeyttää Daario Naharisin (Michiel Huisman) ja Harmaan Madon (Jacob Anderson) tunteja jatkuneen uhkapelin ja johdattaa armeijansa marssimaan kohti Meereeniä, yhtä kolmesta viimeisestä suuresta orjakaupungista. Matkalla Daario flirttailee Daenerysin kanssa ja varoittaa, että tämän olisi hyvä tuntea orjien tavat ja kulttuuri, jos aikoo vapauttaa heidät ja hallita maata. Matkalla he huomaavat, että jokaiseen 163 mailimerkkiin on kiinnitetty tapettu lapsiorja. Daenerys päättää katsoa jokaista kuollutta lasta kasvoihin matkalla kunnioittaakseen heitä.

Jokimailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandor ”Hurtta” Clegane (Rory McCann), kertoo Arya Starkille (Maisie Williams) vievänsä tämän tädilleen Lysalle Laaksoon. Matkalla he huomaavat majatalon ulkopuolella Vuoren sotilaita (Lannisterin sotilaita). Arya huomaa yhden miehistä olevan Polliver (Andy Kellegher), mies, joka varasti hänen Neula-miekkansa. Arya astelee sisään majataloon, ennen kuin Hurtta ehtii pysäyttää hänet ja yksi sotilaista tunnistaa Hurtan. Vaikka monet sotilaat pelkäävätkin Hurttaa niin Polliver aloittaa keskustelun Hurtan kanssa. Loukattuaan toisiaan sanallisesti he aloittavat tappelun, jossa Hurtta tappaa monta sotilasta. Arya ottaa Neulan takaisin Polliverilta ja tappaa tämän samalla tavalla kuin tämä tappoi Aryan ystävän Lommyn. Hurtta ja Arya lähtevät majatalosta molemmat ratsain Aryan varastettua itselleen ponin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa ”Two Swords” rikkoi Game of Thronesin katsojaennätyksen, jota piti hallussaan 3. tuotantokauden kuudes jakso. ”Two Swords” keräsi 6,64 miljoonaa katsojaa ja parin uusinnan jälkeen luku nousi 8,2 miljoonaan katsojaan.[3][4] Tämä on HBO:n kaikkien aikojen katsotuin jakso, sitten Sopranosin viimeisen jakson vuonna 2007.[5]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailevat näyttelijät
  Diana Rigg    Olenna Tyrell  
  Pedro Pascal    Oberyn Martell  
  Indira Varma    Ellaria Hieta  
  Michiel Huisman    Daario Naharis  
  Ian McElhinney    Barristan Selmy  
  Peter Vaughan    mestari Aemon  
  Owen Teale    Alliser Thorne  
  Anton Lesser    Qyburn  
  Yuri Kolokolnikov    Styr  
  Jacob Anderson    Harmaa Mato  
  Nathalie Emmanuel    Missandei  
  Dominic Carter    Janos Slynt  
  Daniel Portman    Podrick Payne  
  Ian Beattie    Meryn Trant  
  Tony Way    Dontos Hollard  
  Will Tudor    Olyvar  
  Andy Kellegher    Polliver  
  Joseph Gatt    Thenn  
  Brian Fortune    Bowen Marsh  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Here is your season 4 writers breakdown WinterIsComing.net. 26.2.2014. Arkistoitu 11.4.2014. Viitattu 17.4.2014. (englanniksi)
  2. Hibberd, James: 'Game of Thrones' season 4 directors chosen Entertainment Weekly. 16.7.2013. Arkistoitu 19.7.2013. Viitattu 17.4.2014. (englanniksi)
  3. Kondolojy, Amanda: Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night + 'The Real Housewives of Atlanta', 'Silicon Valley', 'Married to Medicine' & More TV by the Numbers. 8.4.2014. Arkistoitu 1.9.2016. Viitattu 17.4.2014. (englanniksi)
  4. Hibberd, James: 'Game of Thrones' gets record ratings: Biggest audience since 'Sopranos' finale Entertainment Weekly. 10.4.2014. Viitattu 17.4.2014. (englanniksi)
  5. Kondolojy, Amanda: 'Game Of Thrones' Season Four Premiere Sets New Series Record TV by the Numbers. 7.4.2014. Arkistoitu 11.4.2014. Viitattu 17.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]