FTAA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

FTAA (engl. Free Trade Area of the Americas) tai ALCA (esp. Área de Libre Comercio de las Américas) tai ALCA (port. Área de Livre Comércio das Américas) tai ZLEA (ransk. Zone de libre-échange des Amériques) oli 34:n Amerikan valtion välille suunniteltu sopimus, jonka tavoitteena oli vähentää tai eliminoida kaupan esteet. Se oli Kanadan, Yhdysvaltain ja Meksikon välisen NAFTAn laajennos. FTAA:n oli tarkoitus tulla voimaan tammikuussa 2005.

Neuvottelut sopimuksesta alkoivat 11. joulukuuta 1994, mutta suureen tietoisuuteen se tuli vasta huhtikuussa 2001 Québecissä sitä vastaan suunnattujen mielenosoitusten myötä.

Marraskuun 2003 kokouksessa Brasilian presidentti Lulan johdolla kahdenkymmenen maan liitto asettui vastustamaan pohjoisen maiden asettamia vaatimuksia ja kokous päättyi pikaisesti. FTAA-neuvottelut ovat olleet umpikujassa helmikuusta 2004 lähtien, pääasiassa maataloustuista ja immateriaalioikeuksiin liittyvien kysymysten vuoksi. Brasilia ja Argentiina kieltäytyivät sopimuksesta, jos siihen ei liitetä kysymystä Yhdysvaltain maataloustuesta.

FTAA:n jäsenet maailmassa.
FTAA:n jäsenet maailmassa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.