NAFTA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus
Perustettu 1994
Lakkautettu 2020
Tyyppi vapaakauppa-alue
Päämaja Yhdysvallat Washington D.C., Yhdysvallat
Kanada Ottawa, Kanada
Meksiko México, Meksiko
Jäsenet 3 jäsenvaltiota
Viralliset kielet espanja, ranska, englanti
Aiheesta muualla
www.nafta-sec-alena.org
NAFTAn allekirjoittamisseremonia

Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus eli NAFTA (engl. North American Free Trade Agreement[1], esp. Tratado de Libre Comercio de América del Norte, ransk. Accord de libre-échange nord-américain) oli Kanadan, Meksikon ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus ja se oli voimassa 1.1.1994-30.6.2020. Sopimus oli Euroopan unionin sisämarkkinoiden kanssa pisimmälle kaupankäyntiä vapauttava sopimus koko maailmassa.

Vapaakauppasopimuksen korvaajaksi neuvoteltiin Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus eli USMCA (engl. United States–Mexico–Canada Agreement).[2]

Voimaan astuttuaan sopimus herätti paljon vastarintaa muun muassa alkuperäiskansojen ja ympäristöaktivistien sekä -järjestöjen keskuudessa, ja Meksikossa zapatistit nousivat välittömästi kapinaan.

Sopimusta on kritisoitu laajasti ympäri maailmaa. Muun muassa kanadalainen globalisaatiokriitikko Naomi Klein on arvostellut sopimusta erityisesti ihmisoikeuksien polkemisesta sekä köyhien ja rikkaiden välisten varallisuuserojen kasvattamisesta.[3] Yhdysvaltalaisen Tuftsin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Naftan ansiosta Meksikoon on syntynyt noin 700 000 uutta teollisuustyöpaikkaa samalla, kun noin kaksi miljoonaa maanviljelijää on jäänyt sopimuksen takia työttömiksi.[4]

  1. Lyhenneluettelo: N Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.10.2016.
  2. Yhdysvaltain senaatti sinetöi Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen – demokraatit ja republikaanit olivat lähes yksimielisiä Yle Uutiset. Viitattu 17.1.2020.
  3. Klein, Naomi: Vastarintaa ja vaihtoehtoja, s. 88, 96. WSOY. ISBN: 951-0-27949-8.
  4. NAFTA's Impact on Mexico (pdf) sierraclub.org. Arkistoitu 31.12.2010. Viitattu 18.4.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]