Félix Houphouët-Boigny

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Félix Houphouët-Boigny
Houphouet-Boigny.jpg
Norsunluurannikon presidentti
3. marraskuuta 1960 – 7. joulukuuta 1993
Edeltäjä -
Seuraaja Henri Konan Bédié
Tiedot
Syntynyt 9. lokakuuta 1905
Yamoussoukro, Norsunluurannikko
Kuollut 7. joulukuuta 1993 (88 vuotta)
Norsunluurannikko
Puolue Parti Démocratique de la Côte d'Ivoire
Puoliso Marie-Thérèse Houphouët-Boigny
Ammatti lääkäri
Uskonto roomalaiskatolilaisuus

Félix Houphouët-Boigny (1905–1993) oli Norsunluurannikon ensimmäinen presidentti. Hän oli alkujaan kylänsä päällikkö, joka työskenteli lääkärinä ja ammattiyhdistysjohtajana. Hän perusti 1945 Norsunluurannikon demokraattisen puolueen (PDCI), josta vuotta myöhemmin tuli osa Rassemblement démocratique africain -järjestöä (RDA).[1] Hänet äänestettiin Ranskan parlamenttiin ja kuului 1950-luvun lopulla myös de Gaullen hallitukseen.[1] Maansa itsenäistyttyä 1960 hänestä tuli presidentti. Presidenttiys jatkui yli 30 vuotta Houphouët-Boignyn kuolemaan asti.[2]

Houphouët-Boignyn aikana Norsunluurannikko menestyi taloudellisesti. Maan säilytti vahvat yhteydet länsimaihin, etenkin Ranskaan ja kehitti kahvi- ja kaakaonviljelyä. Ulkopolitiikassaan hän oli tiukan antikommunistinen. Neuvostoliittoon solmittiin diplomaattiset suhteet 1967, mutta ne katkaistiin jo 1969 ja solmittiin uudelleen 1986. Kiinan kansantasavalta tunnustettiin 1983. Houphouët-Boigny tuki myös Yhdysvaltain rahoittamaa UNITAa, joka soti Angolassa marxilaista hallitusta vastaan.

Houphouët-Boigny tuki Ghanassa Kwame Nkrumahin vuonna 1966 syrjäyttäneitä kaappaajia ja otti osaa Beninin vallankaappaukseen joka kohdistui Mathieu Kérékoua vastaan 1977 , ja häntä epäiltiin osallisuudesta vuoden 1987 kaappaukseen Thomas Sankaraa vastaan Burkina Fasossa.

Hän siirsi maan pääkaupungin rannikolta Abidjanista kotikyläänsä Yamoussoukroon ja rakennutti sinne maailman suurimman kirkon, Notre-Dame de la Paix valtavaan hintaan.

Hänen mukaansa on nimetty rauhanpalkinto.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 79. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.
  2. Ivory Coast timeline BBC News Timeline
  3. Unesco