Espoo Metro Areena

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Barona-areena)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Espoo Metro Areena
EspooMetroAreena logo.jpg
Länsi auto areena - Espoo Blues.jpg
Rakennuksen tiedot
Sijainti Urheilupuistontie 3, Espoo
Koordinaatit 60°10′40″N, 24°47′09″E
Omistaja Tapiolan Monitoimiareena Oy
Kenttä jää
Kustannukset 20 miljoonaa
Arkkitehti Matti Savolainen Oy
Aiemmat nimet LänsiAuto-areena
Barona Areena
Käyttäjät
Katsojakapasiteetti
  • Yhteensä: 6 982
  • Alakatsomot: 3 129
  • Yläkatsomot: 2 831
  • Aitiot: 1 012
  • Invapaikat: 10
  • Konsertit: 8 582
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Espoo Metro Areena (aikaisemmin Barona Areena ja LänsiAuto Areena) on Espoon Tapiolan Urheilupuistossa sijaitseva, vuonna 1999 valmistunut urheilun ja viihteen monitoimihalli.[1] Espoo Metro Areena oli valmistumisestaan lähtien vuoden 2016 konkurssiinsa asti jääkiekon SM-liigassa pelaavan Espoo Bluesin kotihalli. Blues oli kevääseen 1998 asti nimeltään Kiekko-Espoo ja se pelasi kotiottelunsa Matinkylän jäähallissa. Uuden hallin valmistumiseen asti Blues pelasi evakossa Helsingin jäähallissa. Vuodesta 2016 alkaen Espoo United on käyttänyt Espoo Metro Areenaa omana kotihallinaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monitoimiareenan suunnitteli arkkitehtitoimisto Matti Savolainen Oy, ja rakennusprojektista vastasi Rakennuttajatoimisto CMC Oy. Noin 20 miljoonan euron hintainen hanke rahoitettiin pääosin yksityisillä varoilla kuten sponsorisopimuksilla sekä aitioiden ja klubi-istuinten myynnillä. Ensimmäinen yleisötapahtuma järjestettiin 28. tammikuuta 1999, kun hallissa pelattiin jääkiekon SM-liigan ottelu Blues–HIFK. Vierasjoukkue haki voiton tuloksella 3–1.[2] Vuonna 2001 areenan pääomistajaksi tuli liikemies Jussi Salonojan omistama Erja-yhtymä Oy. Henkilöstöpalveluyritys Barona tuli hallin nimisponsoriksi kymmenvuotisella sopimuksella tammikuussa 2009. Sitä ennen rakennus tunnettiin LänsiAuto Areenan nimellä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halli on rakennettu nykytrendin mukaisesti helposti muunneltavaksi urheilun ja viihteen monitoimihalliksi. Hallin yleisökapasiteetti vaihtelee tilaisuuksien mukaan. Jääkiekko-ottelussa kiinteitä istumapaikkoja on 6 982. Lisäksi hallissa on ravintolatiloja sekä runsaasti erikokoisia aitioita ja kokoustiloja. Areenan pääasiallinen käyttäjä on jääkiekon SM-liigaa pelaava Espoo Blues. Hallissa ovat esiintyneet myös Suomen jääkiekko- ja koripallomaajoukkue, Korisliigassa pelaava Espoon Honka ja Salibandyliigaa pelaava Espoon Oilers. Hallissa on pelattu myös kaksi KHL-jääkiekkoliigan ottelua. Palloilun lisäksi areena on isännöinyt mm. nyrkkeily-, taitoluistelu-, tanssi- ja vapaaottelukilpailuja. Musiikkiviihteen puolelta hallissa ovat vierailleet monet kotimaiset ja kansainväliset artistit. Uuden Musiikin Kilpailu on järjestetty areenalla kolme kertaa; 2013, 2014 ja 2017.lähde? Urheilun ja viihteen ohella areena on toiminut erilaisten messu-, myynti- ja yritystapahtumien näyttämönä.

Espoo Metro Areenan yhteydessä on harjoitushalli, jonka tehtävänä on palvella mm. Espoo Bluesin junioritoimintaa. Noin 500-paikkainen halli valmistui elokuussa 2015.

Konsertit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moilanen, Kaisu: Bluesin kotihallin uusi nimi on Espoo Metro Areena Metro.fi. 7.10.2015. Sanoma Media Finland. Viitattu 20.10.2015.
  2. http://www.hockeyarchives.info/Finlande1999.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Espoo Metro Areena.