Espoon Jäätaiturit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espoon jäätaitureiden logo

Espoon Jäätaiturit ry on vuonna 1985 perustettu taitoluisteluseura. EsJt on Suomen Taitoluisteluliitto ry:n (STLL) ja Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (ESLU) jäsenseura. EsJt:n toiminnassa sovelletaan Suomen Taitoluisteluliiton eettistä säännöstöä. Espoon Jäätaiturit ry on myös lasten ja nuorten tähtiseura. Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen luoma seurojen laatuohjelma. Tähtimerkki on lupaus laadusta nykyisille ja uusille seuran jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille.

Seuran eri luisteluryhmissä luistelee yli 700 lasta ja nuorta unohtamatta aikuisia. Espoon Jäätaiturit on sekä kilpa- että harrastusseura  ja yksinluistelu- sekä muodostelmaluisteluseura.

Luisteluharrastuksen voi aloittaa luistelukoulusta ja jos intoa riittää, siirtyä sieltä kehitys- tai harrasteryhmiin. Myös muodostelmaluistelussa on oma kehitysryhmänsä. Luistelusta pitkäaikaisen harrastuksen haluaville löytyy erilaisia harrastusryhmiä sekä yksinluisteluun että muodostelmaluisteluun. Myös aikuisille löytyy omat harrastusryhmänsä molempiin lajeihin.

Jäätaiturit harjoittelevat Espoon jäähalleissa, pääasiassa Leppävaarassa, Tapiolassa ja Matinkylässä. Oheisharjoitukset pidetään sopivissa paikoissa lähellä jääharjoituksia.

Espoon Jäätaitureiden päävalmentaja on Virpi Horttana, joka on valmentanut Espoon Jäätaitureissa vuodesta 1987 alkaen.

Yksinluistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon Jäätaitureiden yksinluistelijat ovat menestyneet hyvin. Seuran luistelijoita on vuosi toisensa jälkeen nimetty maajoukkueeseen, nuorten maajoukkueeseen ja projektiryhmään. Seura on kasvattanut SM-mitalisteja ja useana vuonna myös Suomen tai Pohjoismaiden mestareita. Laura Lepistö on seuran ensimmäinen EM-mitalisti (pronssia 2008, kultaa 2009 ja hopeaa 2010) ja ensimmäinen MM-mitalisti (pronssia 2010). Viveca Lindfors saavutti EM-pronssia vuonna 2019. Vuoteen 2021 mennessä Espoon Jäätaitureiden luistelijat ovat saavuttaneet 31 Suomen ja 17 Pohjoismaiden mestaruutta sekä 31 muuta mitalisijaan SM- ja PM-kisoissa. EM-mitaleja on yhteensä neljä ja MM-mitaleja yksi.

Yksinluistelun kilparyhmät ovat K1a,K1b, K2,  K3 ja K4. Luistelijat siirtyvät kilpailuryhmästä toiseen iän ja taitojen karttuessa siten, että aloittavat K4-ryhmästä. Ryhmiä voi olla enemmänkin luistelijamäärästä ja heidän taitotasostaan riippuen.

Muodostelmaluistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon Jäätaitureiden muodostelmaluistelujoukkueita kilpailee jokaisessa Suomen Taitoluisteluliiton kilpailusarjassa, kun mukaan lasketaan Espoo Synchronized Skaters -yhteisseuran SM-seniorijoukkue Lumineers. Lumineersin vastuuvalmentajana toimii Liisa Lakela.

EsJt:n muodostelmaluistelujokkueet ovat:

  • Valley Bay Synchro (SM-juniorit)
  • Valley Bay Synchronics (SM-noviisit)
  • Valley Bay Synchronettes (minorit)
  • Valley Bay Synchrokids (tulokkaat)
  • Valley Bay Syncrhostars (kansalliset seniorit)
  • Valley Bay Synchrostorm (kansalliset juniorit)
  • Valley Bay Synchrostyle (kansalliset juniorit)
  • Valley Bay Synchroshine (kansalliset noviisit)
  • Valley Bay Synchrospirit (aikuiset)
  • Valley Bay Synchrohearts (masters)

Muodostelmaluistelu on kasvava laji Suomessa ja pystyäkseen tarjoamaan kaikille halukkaille mahdollisuuden luistella, EsJt perusti keväällä 2021 toisen joukkueen kansallisiin junioreihin. Sisarjoukkueet Valley Bay Synchrostorm ja Valley Bay Synchrostyle kilpailevat samassa kansallisten junioreiden sarjassa.

Muodostelmaluistelun menestyksen hetkiä ovat olleet Valley Bay Synchro -joukkueen SM-pronssi keväällä 2019 sekä Valley Bay Synchro- ja Valley Bay Synchronics -joukkueiden valmennustrion Henriikka Latvan, Anna Karjalaisen ja Jenni Rahkon saama Elämän liekki -palkinto keväällä 2020 johdonmukaisesta, laadukkaasta ja tuloksellisesta työstä espoolaisen muodostelmaluistelun eteenpäinviemisessä.

Espoon Jäätaiturit ry:n puheenjohtajat kautta aikain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1985-1986       Kerstin Noponen

1986-1987       Pirkko Halme

1987-1989       Sirkka Hulkkonen

1989-1990       Kari Karvosenoja

1990-1992       Sirkka Hulkkonen

1992-1993       Tapani Kella

1993-1994       Sirkka Hulkkonen

1994-2000       Petri Ruokonen

2000-2007       Ulla-Maija Haimi

2007-2015       Mika Leppänen

2015-                Anna Kuusniemi-Laine

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]