Amos Rex

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Amos Andersonin taidemuseo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amos Rex
Amos Rex sijaitsee Lasipalatsissa.
Amos Rex sijaitsee Lasipalatsissa.
Perustettu 2018
Sijainti Lasipalatsi, Helsinki
Johtaja Kai Kartio
Kotisivut https://amosrex.fi

Amos Rex on vuonna 2018 avattu taidemuseo. Se sijaitsee Lasipalatsissa Helsingin Mannerheimintiellä. Museon johtaja on Kai Kartio.

Vuosina 1965–2017 Amos Andersonin taidemuseo toimi Helsingin Yrjönkadulla.

Amos Rex[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon perustaja Amos Anderson noin vuonna 1940.

Museota ylläpitävä Konstsamfundet ilmoitti syyskuussa 2013 haluavansa rakentaa Helsinkiin uuden kansainvälisesti merkittävän taidemuseon. Uutta museota ehdotettiin rakennettavaksi osaksi Lasipalatsia, sekä näyttelytilat pääosin rakennuksen takana olevan Lasipalatsiaukion alle. Alustavien arvioiden mukaan uuden museon rakentaminen ennustettiin maksavan 50 miljoonaa euroa. Konstsamfundet rahoitti rakentamisen kokonaisuudessaan.[1]

Lasipalatsin ja sen tontin omistusjärjestelyistä neuvoteltiin Helsingin kaupungin kanssa ja joulukuussa kaupunginhallitus myönsi Lasipalatsin aukion tontin taidemuseon käyttöön. Suunnittelu ja rakentaminen kesti noin kolme vuotta. Uuden museon kävijätavoite on 100 000 kävijää vuodessa.[2]

Amos Andersonin taidemuseo 1965–2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amos Andersonin taidemuseo toimi vuosina 1965–2017 Helsingin Yrjönkadulla.

Amos Andersonin taidemuseon perusti itse Amos Anderson vuonna 1965. Anderson oli Hufvudstadsbladetin kustantaja ja antelias taiteen tukija. Museota ylläpiti Konstsamfundet. .[3]

Rakennus toimi W. G. Palmqvistin vuonna 1913 suunnittelemassa asuinkerrostalossa, jossa Amos Anderson itse aikoinaan asui. Alun perin museotiloja olivat vanhan asuinkerrostalon alin kerros sekä ylimmässä sijainnut Amos Andersonin entinen asunto. Myöhemmin museo laajentui talon kaikkiin kerroksiin. Rakennus liittyi myös kauppakeskus Forumiin.

Kokoelmat ja näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo on erikoistunut suomalaiseen 1900- ja 2000-luvun taiteeseen. Vanhimmat teokset ovat Amos Andersonin omista kokoelmista. Museo järjestää vaihtuvia näyttelyitä. Hankinnoissaan museo on keskittynyt erityisesti uuteen ja ajankohtaiseen taiteeseen.

Taidemuseon kokoelmat käsittävät nykyään noin 6000 teosta, maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa ja valokuvia, sekä tekstiilitaidetta, huonekaluja ja lasi- ja keramiikkaesineitä. Osa vanhemman taiteen kokoelmasta on esillä museossa Amos Andersonin entisen Helsingin kodin työhuoneessa, salongissa ja kappelissa sekä Söderlångvikin museossa Dragsfjärdissä.

Kokoelmien erikoisuus on eurooppalaisen vanhan sakraalin taiteen kokoelma. Museo on saanut useita lahjoituksia.[4]

Kuvia Amos Rexistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Konstsamfundet ehdottaa: Uusi Amos Andersonin taidemuseo Lasipalatsin yhteyteen. lehdistötiedote, 4.9.2013. Amos Andersonin taidemuseo.
  2. Sundqvist, Janne: Amos Andersonin uusi taidemuseo varmistui Yle Uutiset. 16.12.2013. Viitattu 16.12.2013.
  3. Museon esittely taidemuseon verkkosivu. Amos Andersonin taidemuseo. Viitattu 14.5.2011. (suomeksi)(ruotsiksi)(englanniksi)
  4. Museon omat kokoelmat taidemuseon verkkosivu. Amos Andersonin taidemuseo. Viitattu 14.5.2011. (suomeksi)(ruotsiksi)(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]