Konstsamfundet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amos Anderson n. vuonna 1940.

Föreningen Konstsamfundet on vuonna 1940 perustettu yhdistys. Keskeinen yhdistyksen perustaja oli vuorineuvos Amos Anderson, joka myös määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perijäkseen. Yhdistyksen toimintaan kuuluu Suomen ruotsinkielisen kulttuurin eri alueiden tukeminen ja edistäminen.

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Föreningen Konstsamfundetin keskeinen tehtävä on ylläpitää Helsingin keskustassa sijaitsevaa Amos Andersonin taidemuseota, joka sijaitsee Andersonin entisessä kaupunkikodissa sekä Taalintehtaalla sijaitsevaa Söderlångvikin kartanomuseota, joka oli Andersonin kesäasunto.

Yhdistys jakaa myös apurahoja sekä yhteisöille että yksityisille henkilöille. Tämän lisäksi yhdistyksen tehtävänä on tukea opetusta ja ammattikasvatusta sekä julkaisutoimintaa.

Tuen ja sijoitustoiminnan rajalla on yhdistyksen toiminta lehtien julkaisijana. Osittain ne tuottavat taloudellista tulosta, mutta osa lehdistä toimii enemmän tai vähemmän tappiollisesti.

Sijoitustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konstsamfundet on sijoittanut varojaan Suomen ruotsinkieliseen lehdistöön, näistä merkittävimpänä sanomalehti Hufvudstadsbladet. Lisäksi yhdistys omistaa enemmistöosakkuuden seuraavista lehdistä: Borgåbladet, Östra Nyland, Österbottningen, Forum för ekonomi och teknik. Yhdistys on vähemmistöosakkaana Västra Nyland ja Nya Åland -lehdissä. Osa lehdistä toimii tappiollalähde?.

Yhdistyksen talouden selkäranka on pitkään ollut Helsingin keskustassa sijaitseva Kauppakeskus Forum. Samassa korttelissa sijaitsevat myös Amos Andersonin taidemuseo, Hufvudstadsbladetin toimitus ja yhdistyksen muunkin toiminnan keskus. Vuoden 2016 alussa Konstsamfundet ja Forum Fastighets ilmoittivat myyvänsä Forumin kauppakeskuksen Sponda Oyj:lle 576 miljoonalla eurolla[1].

Investointiyhtiö Insulanova hallinnoi yhdistyksen lukuisia lomakiinteistöjä, joista jokaisella on oma rantaosuutensa. Yhdistyksellä on merkittäviä osakeomistuksia myös Stockmannissa, Aktia-pankissa ja kustannusyhtiö Schildts & Söderströmsissä.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen hallituksen työryhmäjäseniä vuonna 2007 ovat:

Yhdistyksen hallituksen jäseniä ovat:

Yhdistyksen toimitusjohtajana toimii (2007) Kaj-Gustaf Bergh.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]