Konstsamfundet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amos Anderson n. vuonna 1940.

Föreningen Konstsamfundet on vuonna 1940 perustettu yhdistys. Keskeinen yhdistyksen perustaja oli vuorineuvos Amos Anderson, joka myös määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perijäkseen. Yhdistyksen toimintaan kuuluu Suomen ruotsinkielisen kulttuurin eri alueiden tukeminen ja edistäminen.

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Föreningen Konstsamfundetin keskeinen tehtävä on ylläpitää Helsingin keskustassa sijaitsevaa Amos Andersonin taidemuseota, joka sijaitsee Andersonin entisessä kaupunkikodissa sekä Taalintehtaalla sijaitsevaa Söderlångvikin kartanomuseota, joka oli Andersonin kesäasunto.

Yhdistys jakaa myös apurahoja sekä yhteisöille että yksityisille henkilöille. Tämän lisäksi yhdistyksen tehtävänä on tukea opetusta ja ammattikasvatusta sekä julkaisutoimintaa.

Tuen ja sijoitustoiminnan rajalla on yhdistyksen toiminta lehtien julkaisijana. Osittain ne tuottavat taloudellista tulosta, mutta osa lehdistä toimii enemmän tai vähemmän tappiollisesti.

Sijoitustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurityön kannalta merkittäviä ovat sijoitukset Suomen ruotsinkieliseen lehdistöön. Tässä omistusryppäässä on kirkkaimpana tähtenä tietenkin sanomalehti HBL eli Hufvudstadsbladet. Lisäksi yhdistys omistaa enemmistöosakkuuden seuraavista lehdistä: Borgåbladet, Östra Nyland, Österbottningen, Forum för ekonomi och teknik, Frisk Bris ja Papper. Yhdistys on vähemmistöosakkaana Västra Nyland ja Nya Åland -lehdissä. Tämä lehtien omistus toimii tavallaan myös tukena Suomen ruotsinkieliselle kulttuurille, sillä osa lehdistä toimii tappiolla.

Keskellä Helsinkiä sijaitseva Kauppakeskus Forum on nykyisin yhdistyksen talouden selkäranka ja myös sen toiminnan keskipiste, sillä siellä sijaitsevat niin Amos Andersonin taidemuseo, HBL kuin yhdistyksen muukin toiminta. Lisäksi osittain kiinteistön alueella on yli tuhannen paikan pysäköintiluola. Yhdistyksellä on omistuksessaan useiden tuhansien hehtaarien maa-alueet Etelä-Suomessa ja metsänhoidon lisäksi mailla viljellään omenoita ja vihanneksia.

Investointiyhtiö Insulanova hallinnoi yhdistyksen lukuisia lomakiinteistöjä, joista jokaisella on oma rantaosuutensa. Yhdistyksellä on merkittäviä osakeomistuksia myös Stockmannissa, Aktia-pankissa ja Kustannusyhtiö Söderströms Förlag Ab:ssä.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen hallituksen työryhmäjäseniä vuonna 2007 ovat:

Yhdistyksen hallituksen jäseniä ovat:

Yhdistyksen toimitusjohtajana toimii (2007) Kaj-Gustaf Bergh.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]