Konstsamfundet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amos Anderson n. vuonna 1940.

Föreningen Konstsamfundet on vuonna 1940 perustettu yhdistys. Sen toimintaan kuuluu Suomen ruotsinkielisen kulttuurin eri alueiden tukeminen ja edistäminen. Keskeinen yhdistyksen perustaja oli vuorineuvos Amos Anderson, joka myös määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perijäkseen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Föreningen Konstsamfundetin keskeinen tehtävä on ylläpitää Helsingin keskustassa sijaitsevaa Amos Andersonin taidemuseota, joka sijaitsee Andersonin entisessä kaupunkikodissa sekä Taalintehtaalla sijaitsevaa Söderlångvikin kartanomuseota, joka oli Andersonin kesäasunto.

Yhdistys jakaa myös apurahoja sekä yhteisöille että yksityisille henkilöille. Tämän lisäksi yhdistyksen tehtävänä on tukea opetusta ja ammattikasvatusta sekä julkaisutoimintaa.

Tuen ja sijoitustoiminnan rajalla on yhdistyksen toiminta lehtien julkaisijana. Osittain ne tuottavat taloudellista tulosta, mutta osa lehdistä toimii enemmän tai vähemmän tappiollisesti.

Lasipalatsin taidemuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Föreningen Konstsamfundet ehdotti syyskuussa 2013 Helsingin kaupungille uuden taidemuseon rakentamista Lasipalatsiin ja Lasipalatsin aukiolle. Toukokuussa 2014 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti hyväksyä hankkeen edellyttämän uuden kiinteistöyhtiön perustamisen ja Lasipalatsin rakennuksen siirron kiinteistöyhtiölle. Amos Rexin rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2016.

Sijoitustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konstsamfundet on sijoittanut varojaan Suomen ruotsinkieliseen lehdistöön omistamansa KSF Median kautta, näistä merkittävimpänä sanomalehti Hufvudstadsbladet.

Yhdistyksen talouden selkäranka on pitkään ollut Helsingin keskustassa sijaitseva Kauppakeskus Forum. Samassa korttelissa sijaitsevat myös Amos Andersonin taidemuseo, Hufvudstadsbladetin toimitus ja yhdistyksen muunkin toiminnan keskus. Vuoden 2016 alussa Konstsamfundet ja Forum Fastighets ilmoittivat myyvänsä Forumin kauppakeskuksen Sponda Oyj:lle 576 miljoonalla eurolla[1].

Investointiyhtiö Insulanova hallinnoi yhdistyksen lukuisia lomakiinteistöjä, joista jokaisella on oma rantaosuutensa. Yhdistyksellä on merkittäviä osakeomistuksia myös Stockmannissa, Aktia-pankissa ja kustannusyhtiö Schildts & Söderströmsissä.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen hallituksen työryhmäjäseniä vuonna 2007 ovat:

Yhdistyksen hallituksen jäseniä ovat:

Yhdistyksen toimitusjohtajana toimii (2007) Kaj-Gustaf Bergh.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

amosanderson.fi/fi/lasipalatsi/