Åbo Akademin säätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stiftelsen för Åbo Akademi
Perustettu 1917
Kotipaikka Turku
Johtaja Lasse Svens
Säätiön sivut
Säätiö osti Vartiovuoren tähtitornin vuonna 2008. Entisessä observatoriossa on säätiön toimisto.

Stiftelsen för Åbo Akademi sr (SÅA, suom. Åbo Akademin säätiö sr) on suomalainen säätiö, joka perustettiin 18. kesäkuuta 1917 tavoitteenaan perustaa ja ylläpitää ruotsinkielistä yliopistoa Turussa. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on asianajaja, VTM Stefan Wallin ja valtuuskunnan puheenjohtaja kauppatieteiden maisteri Timo Ketonen[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiön alkupääoma oli 3,47 miljoonaa markkaa ja vuonna 1918 perustetun Åbo Akademin toiminta rahoitettiin täysin säätiön pääomatuotoilla kunnes se sai ensimmäisen valtionavustuksensa vuonna 1956. lähde?

Valtiolle päävastuu Åbo Akademin toiminnasta siirtyi vasta 1. elokuuta 1981 erillisellä valtion ja Stiftelsen för Åbo Akademin välisellä sopimuksella. Sopimuksen jälkeen säätiö on määritellyt päämäärikseen turvata, ylläpitää ja tukea Åbo Akademin toimintaa sekä suomenruotsalaista kulttuurielämää ja tieteellistä tutkimusta. lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiö ylläpitää muun muassa Sibelius-museota, Ett Hem -museota, Casa Haartmania, Åbo Svenska Teaterin rakennusta, uskontotieteelliseen ja kulttuurihistorialliseen tutkimukseen erikoistunutta Donner-instituuttia. [2].

Säätiö on Veritas Eläkevakuutuksen suurin osakkeenomistaja 18,45 prosentin osuudella[3] Säätiö omistaa myös 10 prosenttia Life on a Leaf Oy Ab yhtiöstä. Life on a Leaf ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on harjoittaa ja edistää taiteen, arkkitehtuurin, akateemisen tutkimuksen ja talouden välistä yhteistyötä, tavoitteenaan mielikuvitusta ja luovuutta suosiva kaupunkiympäristö.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://stiftelsenabo.fi/fi/organisaatio/
  2. https://stiftelsenabo.fi/fi
  3. Omistajat 31.5.2017. Veritas Eläkevakuutus. Viitattu 22.5.2018.
  4. Kulttuuria tukeva toiminta Stiftelsen för Åbo Akademi sr. Viitattu 2.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]