Stiftelsen för Åbo Akademi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stiftelsen för Åbo Akademi
Logo stiftelsen for abo akademi.gif
Perustettu 1917
Kotipaikka Turku
Johtaja Peter Boström
Kotisivu http://www.stiftelsenabo.fi/
Säätiö osti Vartiovuoren tähtitornin vuonna 2008. Entisessä observatoriossa on säätiön toimisto.

Stiftelsen för Åbo Akademi (suom. Åbo Akademin säätiö) on säätiö, joka perustettiin 18. kesäkuuta 1917 tavoitteenaan perustaa ja ylläpitää ruotsinkielistä yliopistoa Turussa. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on kauppaneuvos Peter Boström ja valtuuskunnan puheenjohtaja ministeri Christoffer Taxell.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiön alkupääoma oli 3,47 miljoonaa markkaa ja vuonna 1918 perustetun Åbo Akademin toiminta rahoitettiin täysin säätiön pääomatuotoilla kunnes se sai ensimmäisen valtionavustuksensa vuonna 1956.lähde?

Valtiolle päävastuu Akademin toiminnasta siirtyi vasta 1. elokuuta 1981 erillisellä valtion ja Stiftelsen för Åbo Akademin välisellä sopimuksella. Sopimuksen jälkeen säätiö on määritellyt päämäärikseen turvata, ylläpitää ja tukea Åbo Akademin toimintaa sekä suomenruotsalaista kulttuurielämää ja tieteellistä tutkimusta.lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiö ylläpitää muun muassa Sibelius-museota, Ett Hem -museota, rakennusta, jossa toimii Åbo Svenska Teater, uskontotieteelliseen ja kulttuurihistorialliseen tutkimukseen erikoistunutta Donner-instituuttia, Åbo Akademin kirjapainoa ja Forum Marinum -säätiötä.lähde?

Omistuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peter Boström är ÅA-stiftelsens nya ordförande. Åbo Underrättelser, 30.1.2013. Förlags Ab Sydvästkusten. Artikkelin verkkoversio Viitattu 29.7.2013. (ruotsiksi)
  2. Omistajat 31.5.2017. Veritas Eläkevakuutus. Viitattu 22.5.2018.
  3. Omistajat 30.4.2018. Stockmann Group. Viitattu 22.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]