Tieteen yleistajuistaminen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Yleistajuistaminen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tieteen yleistajuistaminen (myös kansantajuistaminen ja popularisointi) tarkoittaa tieteellisen tutkimuksen tulosten esittelyä ei-asiantuntijan ymmärtämässä muodossa. Yleistajuistetussa muodossa eri tieteenalojen ammattikieli puretaan yleiskielelle niin, että ne ovat tavallisen yleisön ymmärrettävissä. Asiat esitetään jättäen yksityiskohdat vähemmälle huomiolle mutta kuitenkin niin, että esitettävän asian pääkohdat ja periaatteet tulevat esille niin sanotun suuren yleisön ymmärtämässä muodossa.

Tiedettä yleistajuistava kirjoittaja käyttää valtaa siinä, millaisia asioita tuodaan suuren yleisön tietoisuuteen. Vallan mukana seuraa myös vastuu siitä, missä sävyssä asia yleisölle esitetään ja miten tieto tulee vaikuttamaan ihmisten ajatteluun ja käyttäytymiseen.

Suomessa voidaan antaa onnistuneesta ja merkittävästä tieteen yleistajuistamisesta myös Valtion tiedonjulkistamispalkinto. Myös kirjallisuuspalkinto Tieto-Finlandia annetaan usein nimenomaan onnistuneesta tieteen yleistajuistamisesta.

Tunnettuja tieteen yleistajuistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biologi Richard Dawkins, kosmologi Lawrence Krauss ja tieteenfilosofi Julia Galef skeptikkojen tapaamisessa vuonna 2015.

Tunnettuja tutkijoita:

Suomalaiset

Muita:

Yleistajuisia tiedelehtiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedettä yleistajuistavia verkkosivuja ja blogeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katri Saarikivi Otava. Viitattu 28.12.2023.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]