Uskonnollinen sota

Wikipedia
Ohjattu sivulta Uskonsodat
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Pyhä sota” ohjaa tänne. Pyhä sota on myös elokuva.

Uskonnollinen sota, uskonsota tai pyhä sota tarkoittaa sotaa, johon osallistutaan oman uskonnon puolustamiseksi tai levittämiseksi. Esimerkkejä pyhästä sodasta ovat Euroopan uskonsodat ja ristiretket sekä islamilainen jihad. Joskus pyhä sota -termiä käytetään muun kuin aseellisen konfliktin yhteydessä kuvaamaan ajettavana olevan asian suurta merkitystä. Kyseinen asia voi olla muukin kuin uskontoon liittyvä.

Vaikka sotia epäilemättä joskus käydään vain uskonnollisista syistä, on useimmilla sodilla kuitenkin monitahoisemmat syyt. Uskontoa on usein käytetty vain tekosyynä valloituksille.

Euroopan historiassa uskonsodilla tarkoitetaan yleensä uskonpuhdistuksen jälkeen, vuosien 1546 ja 1648 välisenä aikana käytyjä sotia, jotka ainakin alkuvaiheessa käytiin katolisten ja protestanttien välillä. Niissäkin sotilaalliset ja poliittiset syyt johtivat kuitenkin usein siihen, että molemmilla puolilla oli sekä katolisia että protestanttisia valtioita. Aikakauden uskonsodista viimeinen ja tuhoisin oli kolmikymmenvuotinen sota.

Islamin jihad-käsitteellä on useita merkityksiä. Ns. suuri jihad merkitsee ihmisessä itsessään tai yhteiskunnassa olevaa pahuutta vastaan taistelemista. Voidaan esimerkiksi julistaa "jihad lukutaidottomuutta vastaan". Pieni jihad on aseellista tai propagandataistelua islamin puolesta. Suurin osa islamilaisista mieltää jihadin puolustustaisteluksi.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.