Urkurakentamo Martti Porthan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urkurakentamo
Martti Porthan Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1986
Toimitusjohtaja Martti Porthan
Kotipaikka Tervakoski
Toiminta-alue Suomi
Toimiala soitinvalmistus
Tuotteet Urkurakennus ja -restaurointi
Henkilöstö

10 (2006)

0 (2022)

Urkurakentamo Martti Porthan on urkujen valmistaja, joka aloitti toimintansa vuonna 1986. Urkurakentamon pääverstas on Janakkalassa Tervakoskella, pilliverstas puolestaan Kangasalla.

Yritykseen tuli työntekijöitä toimintansa lopettaneesta Kangasalan urkutehtaasta, ja sen jatkajan Kangasalan urkurakentamon lopettaessa sieltä hankittiin Porthanille metallipilliverstas. Yritys rakentaa niin sanottuja tyylinmukaisia urkuja.[1]

Urkurakentamo Martti Porthan on rakentanut pohjoissaksalaista tyyliä edustavat Janakkalan kirkon urut, keskisaksalaista barokkia edustavat Kotkan kirkon urut[2] ja romanttista tyyliä edustavat Vähänkyrön ja Iitin kirkon urut. Iitin uruissa on tallella vanha julkisivu. Vuonna 2006 valmistuivat pohjoissaksalaista barokkityyliä edustavat urut Helsingin tuomiokirkon kryptaan.

Urkurakentamo suosii umpipuuta urkusoinnin parantamiseksi ja valmistaa urkujen pillit itse. Myös lämpökäsiteltyä puuta käytetään, koska sen ominaisuudet muistuttavat parisataa vuotta sitten kaadettua puuta. Solukkoa tukkiva pihka ja muut mineraalit häviävät, solurakenne avautuu, jolloin puun akustiset ominaisuudet paranevat.

17. kesäkuuta 2006 Urkurakentamo Martti Porthan täytti 20 vuotta. Juhlan kunniaksi järjestettiin Janakkalan kirkossa juhlakonsertti, jossa esiintyivät Kati Hämäläinen, Päivi Järviö, Kari Jussila ja Olli Porthan. Juhlapuheen piti Hannu Taanila.

Vuoden 2022 aikana urkurakentamon viimeisetkin palkatut työntekijät siirtyivät eläkkeelle, ja tällöin jäivät keskeneräisiksi Ylivieskan uuteen kirkkoon rakenteilla olleet urut.

Porthanin valmistamia urkuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollolan keskiaikaisen kirkon urut

Restaurointeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Näin toimimme Urkurakentamo Martti Porthan. Viitattu 18.8.2016.
  2. a b c d e f g h i j k Referenssit, Urkurakentamo Martti Porthan
  3. a b Antti Lehmusvirta: Tampereen ensimmäiset barokkiurut Pispalaan. Aamulehti, 22.6.2011, s. A13.
  4. https://www.kirkonulkomaanapu.fi/ajankohtaista/uutiset/pietarin-pyhan-marian-kirkon-urut-otetaan-kayttoon/
  5. KINNULAN PORTHAN-URUT Kinnulan seurakunta. Viitattu 17.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]